THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Eucharist : „I am the Void“

Eucharist : „I am the Void“
BG1 от 2

Eucharist е една от легендарните шведски дет/блек метъл групи, творяща още от края на 80-те години. Когато през изминалата година чух новия им сингъл и написах по-късно статията за предстоящото заглавие „I Am the Void“, всичко в мен изгаряше отвътре – магията на Eucharist е всепоглъщаща и за мен винаги ще носи конкретна атмосфера и усещане, които не биха могли да бъдат подправени по никакъв начин. Самата новина за завръщане след повече от 20 години пауза… беше грандиозна!

И двата самостоятелни дългосвирещи албума на бандата – „A Velvet Creation“ (1993) и „Mirrorworlds“ (1997) предоставят именно любимия ми метъл – обсебващ, възвишен, суров, мелодичен и в същото време изтъкан чрез фин замисъл и техническа прецизност, като бандата винаги е харесвала да комбинира в творчеството си най-различни елементи от дет метъл жанра, което винаги води до много дълбоки звукови пейзажи, които забравят да пуснат от хватката си.
В интерес на истината, „A Velvet Creation“ е един от примерите за класика в мелодичния  дет метъл жанр  и макар и групата към момента да носи  към момента  блек метъл в сърцевината си , този албум представя класически дет метъл, който задава тон за множество изпълнители в бъдеще и  показва на света музика, която до момента не е била чувана в такава светлина, по подобие на други любими наши блек метъл групи – Darkthrone, например.
„Mirrorworlds“ също не изостава назад и представя нова изключително красива форма на мелодичен дет метъл с великолепни рифове, които мога да слушам в самостоятелен вид цяло денонощие, заедно с композиции, които ни запращат в космическото пространство, сред потънали в кръв звезди и изригващи слънца.
Затова и от Eucharist очакванията са за не по-малко от най-доброто от най-доброто.

Освен, че е дългоочакван, третият дългосвирещ албум на бандата е и по- дълбоко свързан с конкретни мои лични убеждения и ментални състояния, което го прави дошъл точно навреме, макар и след дълга пауза като тази.
Що се отнася до музиката на Eucharist – както вече се разбрахме, тя не е музика за всеки, не е музика за ламтящи за модерното, за „харесвания“ и за това да са под светлината на прожекторите. Това е музика за истински ценители и в случая, на истинския култ към блек и дет метъла в чиста форма. Култ, който не може да бъде опорочен и към който трябва да бъде подходено с цялото възможно внимание на света.

Сред старите парчета на Eucharist винаги е имало мелодични рифове от старата школа и примитивна емоция, вплетена във вокалите, които хващат за гърлото още с първия призив. Винаги бандата е преплитала в концепциите си ефирни схващания и философски е представяла необозримото пред слушателите си във величествен и спиращ дъха, вид.
Преди да започнете с „I am the Void“ наистина ви препоръчвам да преминете през цялата дискография на бандата, ако не сте чували нищо тяхно до момента, за да усетите еволюцията и мощта на това завръщане.

„I am the Void“ не е просто трети дългосвирещ албум , но и монумент, бележещ ново начало за Markus Johnsson , идеологът зад бандата, който винаги според собствените му думи е искал да премине към творчество с по-мрачна атмосфера. Музикантът среща опора в това си начинание в новото попълнение на Eucharist – барабанисът Simon “Bloodhammer” Schilling, още член на Panzerchrist, At The Grave и Marduk.
Заедно, двамата поставят началото на новата ера за Eucharist и поемат по пътя на обследването на една нова, много по-мрачна страна на групата, вкоренена в 90-тарския блек метъл и изпълнена с невероятни изненади в музикално отношение.

Даващи начало на приключението с мрачни дронове и ембиънт атмосфера , Eucharist поразяват с ожесточени бластове, сурови режещи китари и тежки блек метъл вокали, каквито не бихме и могли да си представим, че ще чуем точно от тази посока. Слушайки още първото парче си мисля, че идеята Markus Johnsson да се отдаде на мрака в себе си и да започне да твори в блек метъл посока, е огромен подарък за всички фенове на жанра.
Опитът и първичността смайват още в първите секунди,като във всяко едно от парчетата се усеща неимоверна емоция, вкопчена здраво в корените на красиви студени атмосфери.
Макар и все още да се усещат невероятните дет метъл похвати на Eucharist от предните албуми, тук сърцевината е 90-тарски блек метъл от най-висок клас, изригващ до висините със своята острота, прецизност и нестихващ водовъртеж от неземна експресия.
Няма как да не спомена атмосферичните китарни сола в песни като  „In the Blaze of the Blood Red Moon“, които ме връщат обратно към дебюта на Eucharist и мощните композиции, които винаги съм мечтала да чуя през призмата на блек метъла.
Чрез  дванадесет парчета и над час преливащи атмосфери с  режещ инструментал и зверски  вокали, бандата покорява хаоса с присъщо величие.

С „I Am the Void“ Eucharist прегръщат повече от 30-годишния си опит в дет метъл сцената, позволявайки ни да станем свидетели на красива и всепоглъщаща метаморфоза към една по-мрачна и завладяваща същност. Нечовешките рифове, които са до болка познати на всички фенове на бандата, са отново тук, но този път са придружени от ритуалистична атмосфера, повече мрак и тежест, правейки записа едно трескаво приключение из непознати космически пространства, кошмари и дебнещи в тъмното същества.
„I Am the Void“ е завладяваща история за същината на мрака, за неговата мощ и за божествената му природа, която не всеки може да възприеме и понесе.

Имате ли смелостта да странствате из Бездната и да отворите душите си за мрака и неговото величие?
Ако отговорът е „да“, чуйте „I am the Void“!

 

 

Оценка :  10/10   ????????????????????????????????????????

Любима песен: „I am the Void“

 


EUCHARIST – „I Am The Void“
Лейбъл: Helter Skelter Productions / Regain Records
Дата на издаване: 25.03.2022 (CD/MC/Дигитален формат) ; плочи по-късно през годината.
Линк за поръчка: https://www.shadowrecords.se

 

До момента за свободно слушане са налични три  сингъла от албума, като освен чрез търсачката в The Void, можете да ги чуете и тук:

„Shadows“:


„Mistress of Nightmares“:

„I am the Void“:

Полезни връзки:

https://www.facebook.com/eucharistsweden
https://regainrecords.bandcamp.com/album/i-am-the-void
https://www.facebook.com/helterskelterproductions
https://www.facebook.com/regainrecords.se

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.