THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

ABBATH : „Dread Reaver“

ABBATH : „Dread Reaver“
BG1 от 2

Не ми изглежда възможно  един блек метъл фен да не е чувал за Olve Eikemo или както е по-познат сред почитателите на жанра – Abbath Doom Occulta, основателят на Immortal и още част от банди като Old Funeral и супергрупата I, затова и няма да изпадам в подробности относно неговата биография.
От 2015-та година насам забежителният китарист и вокалист разпростря въображението си в творчесвото на новата си група – символично наименована Abbath, след раздялата си  с  Immortal.

Всички следим събитията около групата може би от самото начало и сме пределно запознати  с  всички скандали около нея, включително и у нас, но не мисля, че това трябва да бъде каквато и да е предпоставка за оценката върху нейната музика.
В крайна сметка, трябва на всички да е ясно, че блек метъл сцената нямаше да е същото място без Abbath Doom Occulta и приноса му към основаването на Immortal и сформирането на блек метъл сцената, като цяло.

С „Dread Reaver“ , третият дългосвирещ албум на Abbath, целта е да се получи продукция в духа на любимите на музиканта банди – KISS, MOTÖRHEAD, MANOWAR и BATHORY. От химновата отваряща песен “Acid Haze” и епичната “Dream Cull” до яростната “The Book of Breath” и щурия кавър на “Trapped Under Ice“ на METALLICA, албумът звучи масивно, свежо, оживено и следва своя собствена зарибяваща атмосфера.

В „Dread Reaver“ Abbath ни представят нова доза от своето вече познато лекарство, примесено от малка щипка  блек метъл, хард рок и хеви метъл. Лично на мен тази комбинация винаги ми е била интересна, защото предимно се заслушвам по изчистени като стил композиции и когато чуя заигравки със звука от този тип, определено ми хващат вниманието.
Дивите сола в „Acid Haze“ и вокалите в края на песента ми допадат изключително, като цялата рок ‘н’ рол атмосфера продължава и в останалите парчета.
В целия албум се усеща ухание на мръснишки рок, което не е никак зле , когато е изпълнено в този вид.

В сравнение с „Outstrider“, „Dread Reaver“ е в пъти по-дивашки албум и в него можем да чуем далеч повече експерименти в композиционно отношение, а що се отнася до продукцията – тя също е подобрена в няколко аспекта.

Ако търсите типичния блек метъл албум, няма да го откриете тук. Abbath просто не свирят подобна музика. Те залагат от самото си създаване на по-специфично звучене, като макар и да няма да чуете чист блек, ще можете да усетите традиционната блек метъл атмосфера на места. Разбира се, не без хард рок сола и хеви метъл елементи.
В „Myrmidon“ можем да чуем забързани бластове и традиционни блек метъл вокали, например, макар и те да не се задържат по време на цялото парче, а да са по-скоро като свеж полъх измежду провлачените сола.
В първите секунди на „The Deep Unbound“ се чува забързано тремоло, като по време на цялото парче продължава да се усеща малко  по-студена и сурова атмосфера.

В „Septentrion“, на свой ред,  има много сегменти, в които се усеща изцяло блек метъл духа на музиканта и си е чиста препратка към великото му минало. В това парче има от всичко по много – блек метъл вокали и забързани бластове, полудяли хард рок китари, хеви метъл атмосфера и като цяло, доста емоция. Песен, която е способна да те поизпоти. Ole André Farstad издивява абсолютно тук, редом с Abbath Doom Occulta и Ukri Suvilehto. Едно от парчетата, които са просто задължителни в репертоара на бандата на живо занапред.

„Septentrion’s northern swarm rides the swell
Wolfpack storm our shores
A blizzard raised from Hell
Seven plagues sever necks
Seven gates to sunken wrecks
Sevenfold the demon realm
Southward bound to overwhelm
Serpentrion! „

 

„Dread Reaver“ ни представя различни елементи от хард рок, хеви метъл и блек метъл жанровете, като всяко от парчетата е трансформирано в  епична  и на моменти, ритуалистична атмосфера. Не е типичният блек метъл, който можете да чуете, няма я свирепостта на един традиционен блек метъл запис, нито става дума за традиционната структура, но въпреки това духът е запазен и в рамките на десет парчета имаме шанс да се докоснем отново до креативния ум на Abbath, който винаги успява да извади някоя и друга изненада изпод ръкавите си. Албумът ще се хареса особено на хеви метъл феновете, на любителите на мръснишките рифове и на хората, които просто обожават да веят гриви на фона на добър метъл. И, разбира се, на най-запалените фенове на Immortal!

 

Оценка: 8/10 ????????????????????????????????
Любимо парче от албума : „Septentrion“

 


ABBATH – „Dread Reaver“
Лейбъл: Season of Mist
Дата на издаване: 25.03.2022
Линк за поръчка: https://redirect.season-of-mist.com/AbbathDreadReaver

 

Към момента можем да чуем три от парчетата в албума.

 

 

Последвайте бандата:
www.abbath.net
www.facebook.com/abbathband
https://www.instagram.com/abbath_official 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Николай
2 years 🔥

Абат беше велик! Новите песни са по-добри от предния албум ама пак нещо ми лиспва на мене. Много хубаво ревю, еваларка.

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.