THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

FALLS OF RAUROS : „Key to a Vanishing Future“

FALLS OF RAUROS : „Key to a Vanishing Future“
BG1 от 2

Това, което ми харесва в музиката на американците  FALLS OF RAUROS от самото начало е способността им да прехвърлят с лекота динамиката от фолклорни звукови пейзажи , водещи началото си някъде из древните митове и легенди, до прочувствени взривяващи призиви и ударна вълна от режещи китари, като при все това запазват цялостта на произведението без да го карат да звучи накъсано или някой от елементите да се усеща „не на място“.

Подобен е случаят и с шестия дългосвирещ албум на бандата, „Key to a Vanishing Future“, който предстои да бъде издаде на 25-ти март чрез лейбъла Eisenwald, макар и той да е в музикално отношение доста по-различен от онова, което сме чували до момента.

Концептуално, албумът обръща внимание на факта, че хората са родени на този свят без съгласие и са принудени да поемат както тежестта на човешката история, така и отговорността за оформянето на бъдещето. И неуспехите, и успехите на предишните поколения се предават на следващото, а по- младото поколение няма друг избор, освен да наследи света, който им е даден. Традиция, религия, дългове, болести, пристрастяване, истриониката на отчаяни хора, живеещи в разпадаща се империя; всички тези неща си пробиват път в живота ни, независимо дали сме ги поканили в него или не.

Текстовете на  песните в албума изследват именно идеята за задължителното онаследяване, за тежестта стоварена върху новото поколение, без поглед върху неговата същност и реалните му качества и силни страни.

В музикално отношение, „Key to a Vanishing Future“ е по-различен от това, което бандата изследваше в творчеството си в продължение на изминалите албуми, като в същото време във всяко от парчетата тук  все още е запазен духа на FALLS OF RAUROS. Отново абсолютно верни на себе си и желанието си за задълбочено търсене в музикално отношение, този път музикантите включват повече дет метъл и прогресив рок елементи, като в същото време бандата обследва още по- надълбоко блек метъл влиянията и северноамериканския фолк рок, който всъщност стои в основата на традиционното им звучене.

В началното парче от албума, „Clarity“, можем да се насладим еднакво на свежи прогресии и на атмосферични китари, като мостовете измежду отделните динамики на песента преливат и създават усещането за лекота и приповдигнатост. Текстовете, макар и силни , със социална насоченост и изразително предадени на слушателите чрез емоционалните вокали на Jordan Guerette и Aaron Charles , преминават на фона на ефирни мелодии, излъчващи атмосфера на спокойствие, яснота, следвайки до голяма степен пост-блек метъл и блекгейз закономерностите в жанра.

„No measure, no model, torn fabric of thought
shields the bare aberrant pith of demonstration
Artistry and disregard as a form of refinement
Nothing but forged simulacra of awareness
Held in reverence“

„Desert of Heart“, от своя страна, е сякаш химн на отчаянието и на вътрешното безпокойство. Личи си , че тази песен е много лична за групата – в самото парче вокалите са на преден план, като пресъздават именно един ураган от емоции, в които нажежените текстове оживяват , акомпанирани на места с фоклорните мелодии , традиционни за FALLS OF RAUROS, редом с  красиви дълги китарни сола.
Много мощен и зареден момент от албума, оставящ немалко следи за размисъл след себе си. Цялото заглавие носи една тежка сянка, говореща истини. Истини за настоящето ни , за които мнозина са слепи и глухи. Текстовете целят в сърцевината на  много от проблемите на днешния свят и именно поради това смятам, че този албум заслужава да бъде чут и осмислен от колкото се може повече хора.

Особено с песента „Survival Poem“, FALLS OF RAUROS са до болка актуални. В момент, в който сме заобиколени от насилие в десетки форми, войни – реалните, на фронта, както и безсмислените битки в ежедневието, породени от егоцентризъм и неоправдани паника и страх, тази песен звучи безумно актуална.
Поемата за оцеляване тук е всъщност призив именно към битката за истински ценното. За всеки отделен индивид то е нещо уникално, но има един ултимативен елемент , който обединява всички ни – всеки иска да предпази най-любимото си и най-ценното си, всеки е готов да жертва всичко за него.
Поне при хората с някакви останали ценности е така.

„Patience cannot be afforded
patience is death
strike while they’re vulnerable, inconsonant
preoccupied with the frailty of excuse
We’d die rather than witness
enemies burying our loved ones
our loved ones, our loved ones“

В песента отново можем да чуем много мелодични рифове и любимите ми преплитащи се емоционално заредени вокали в различна тоналност.

„Known World Narrows“, четвъртото парче,  ни представя прогресивни елементи, заедно с традиционите блек метъл тремоло и бластове, като в „Known World Narrows“ можем да чуем и ожесточени традиционни блек метъл вокали, което много ми допадна в комбинация с клавирите в инструментала и по- класическата атмосфера на песента. Надъхващо парче, което мотивира със своята ярост и отчетливо послание, което задвижва към по-различна динамика.

„Persist while the known world narrows
Find courage, hold fast while the known world narrows
heritage abandoned at the gallows
Persist while the known world narrows
Lantern throwing its light upon the future
Find courage, hold fast while the known world narrows“

Останалите две песни от албума са с още по-силно послание, вече дълбаещо в безнадежността на съществуването. „Daggers In Floodlight“ и „Poverty Hymn“ разкриват отново мрачната страна на човешкия род. Споделят повече за самата човечност, която се губи все повече и повече, поради пороците на всеки един негов представител. За бедността на духа и необходимостта от ясен поглед и посока.

Самият албум е написан под формата на манифест и именно затова и заслужава внимание като такъв. Отделете времето да чуете внимателно текстовете, да попиете емоционалния заряд на всяка отделна песен и разбира се, не на последно място, да се насладите на динамичните моменти в композицията на всяка една  от тях. Има много интересни моменти в заглавието, които ще ви направят впечатление и немалко китарни сола, които грабват със своята закачливост. Самото разнообразие на албума хваща здраво в музикално отношение и го прави  много приятен за слушане. Макар и да не съм върл почитател на прогресиите в блек метъла, тук ми харесва как са представени като интересен акцент, без да завземат цялото звуково пространство. Всеки от подчертаните елементи  има своя замисъл и пасва идеално на цялостното настроение на записа.

Както е показано и на обложката на албума от Austin Lunn (Panopticon),  „ключът към бъдещето“ е пречупен на две и дали ще може да бъде реставриран, зависи от вътрешната сила и добродетели  на всеки един от нас, вътрешната ни мотивация  и начина, по който се справяме с всичко онаследено от предишните поколения и цялата тежест на света, нахално проправяща си път върху плещите ни.

 

„Key to a Vanishing Future“ се проявява през призмата на една по-авангардна страна на FALLS OF RAUROS , представена чрез красиви ефирни мелодии и по-тежки традиционни рифове, споени чрез редица различни елементи от блек метъл, пост-блек метъл, блекгейз и дет метъл, като резултатът е един красиво композиран албум с разгаряща се атмосфера, държаща в очакване до края на записа.
Силният емоционален заряд и стойностни текстове отличават албума от всичко останало и определено оставят много следи за размисъл.

 

Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????
Любима песен: „Known World Narrows“

 

FALLS OF RAUROS – „Key To A Vanishing Future“
Лейбъл: Eisenwald
Дата на издаване: 25.03.2021
Формати: CD + лимитиран тираж аудиокасети + плоча  (на по-късен етап)
Линк за поръчка: https://bityl.co/AVCo

 

До момента за свободно слушане са налични две от парчетата в албума, чуйте ги тук:

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.