THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Смъртонос … за мизантропията и завръщането към култа

Смъртонос … за мизантропията и завръщането към култа
BG1 от 2

Смъртонос е роден самостоятелен блек метъл проект, залагащ на суровото и необработено звучене, което познаваме добре от годините в самото зараждане на жанра и подземните сбирки на „Helvete“.
До момента има издадени три демота и един сплит албум, издадени в рамките на няколко месеца.
В следващите няколко реда ви представям разговора си с Todorac  – мултиинструменталистът и вокалист, стоящ зад  Смъртонос, който повдига завесата над музиката и други  аспекти от творчеството и живота си.
Препоръчвам да си пуснете последното демо „Old Grieving Ghoul“, докато четете:
https://smyrtonos.bandcamp.com/album/old-grieving-ghoul-demo .

 

 

 

 

• Разкажи ми малко повече за себе си, човекът зад Смъртонос.

Казвам се Тодор, единствено дете съм, живота ми досега се е градял единствено на музика и омраза. Винаги съм изпитвал омраза към хората и деградиралата им ценностна система. Започнах с музиката преди две години, на 14. Намерих това за начин, чрез който мога да изразя всичко това. Правих многобройни опити да създам музика с други хора, но почти никога не се получаваше правилно (може би защото бях, а и още съм самоук, хах).
След време се отказах и окончателно започнах сам. Доколкото си спомням, имам доста неиздаван материал от началото на 2020 – до декември 2020… Та, декември 2020, се наложи да „спра с всичко“. И отидох на лечение(за наркотици).
Тогава бях на 15. Девет месеца бях в „рехабилитация“. След време ми позволиха да си взема китарата!
Там открих за проектът „Grausamkeit“ – от немски „Cruelty“. И постепенно се потопих в работата на Андреас. По едно време дойде едно момиче… Със синтезатор.. Веднага се възползвах от това и започнах да се уча да свиря. Тя си тръгна в последствие хах, но аз продължих да създавам идеи, които използвах като излязох, някъде септември 2021-ва .
Свиря на китара от 3 години..? Нещо такова, а другите инструменти макс от 4-5 месеца.

 

• Както ти споменах в предишния разговор – творения като това на Смъртонос са много приятна изненада за родните ширини. Какво те вдъхнови да създадеш проект в този дух?

Наскоро ми направи впечатление, че Българският ъндърграунд е позамрял! Бих казал че за мен  главния приоритет е да се опитам по някакъв начин да съживя, дори и малко суровия блек в България. Разбира се, има активни, успешни банди, които аз уважавам, и им се наслаждавам. Малко са истинските ценители, особено сега. Имам чувството че значението и посланието, което този жанр трябва да излъчва бавно се изтърква, и превръща в модна тенденция… изградена на стереотипни изрази, и персонажи.

 

• Защо „Смъртонос“?

Това е забавното, хаха. Името е като игра на думи, няма реално значение – което да го има в речника. „Смърто-нос“ – „Носител на Смърт“. Това е скрит намек, за тези които си мислят, че щом „значението“ на името го няма черно на бяло, то тогава то няма реално значение.

 

• Разкажи ми за процеса на създаване на последния демо запис, „Old Grieving Ghoul“ и идеята зад самото демо.

Лирическата тематика на демото е базирана на мои преживявания, просто „оцветена с филтър“ за да пасне на фона на жанра. Продукцията е различна, гледам с всяко следващо демо да разнообразявам нещата.

 

• Как би го сравнил с предишните два демо записа?

Нищо по- специфично… бих казал по-малка проява на клавиши.. И както казах, експеримент със записа, разнообразието е важно за мен.

 

• Какви са основните концепции в лирически план и в музикално отношение, на които залагаш в творчеството на проекта?

Тъмнината, страхът, агресията и злоупотребата с веществата. Всичко е част от проекта. Слоганът „Never Stop The Madness“ е пряко свързан с това. Смъртонос не е базиран на дълбоки философски теми  и въпроси. Бих казал.. че играе по-примитивна, и първична роля главно в изявата на емоции.

 

• Спомняш ли си първия си досег с блек метъла като жанр?

Да, като всеки един слушател, първо минах през Burzum, Mayhem, Darkthrone, Emperor, Carpathian Forest.. тнн.. После изслушах по депресивната част, например: Nocturnal Depression, Trist, Inferi, Funeral Depression, Wintercult.. Постепенно разучих и Българската сцена, и останах доста впечатлен. И така се гмурнах по надълбоко и честно най много ми допадна суровият, необработен звук който ме пронизва всеки път по приятен начин.

 

• Има ли групи, които те вдъхновяват и ти служат за пример към днешна дата? Има ли конкретна сцена, към която чувстваш особен афинитет?

Изумен съм от проектите на B.S.o.D … И жена му Melse също. Бих казал че за Смъртонос главно взех за пример проектът „Birkabein“. Иначе проекти като „Heroin Makes Happy“, „Corneus“, „Wings of Evil“, „Dethroned“… играят роля над това което свиря. Немската сцена (Saarland/Saarbrücken) ме вдъхнови, и продължава! Не само под формата на блек метъл, но и kellersynth. И някак си искам и в България това да се чуе.

 

• Почитател ли си на конкретна философия и какво място намира тя в Смъртонос?
Мизантропия. Смъртонос се гради изцяло на омраза спрямо хората.

 

• Има ли творби, които те вдъхновяват да твориш? Книги , филми, художествени произведения?

Преди време (2020-2021) четях главно стари книги за войната  и те донякъде ми дадоха идеята да вложа болката и омразата на героите спрямо вражеските сили в необработена композиция. Също така съм почитател на Стивън Кинг и Хичкок.

 

Освен трите демота до момента, Смъртонос има издаден и сплит албум с румънския блек метъл / Dungeon synth проект Plumb. Разкажи ми повече за този мрачен съюз.

Радвам се че направих този сплит.. Все пак в сцена, вдъхновена от работата на B.S.o.D, ние сме единствените проекти от Румъния и България.(съседки!).Нямаше как да не направим тази колаборация.

 

• Планираш ли нови колаборации?
Имам предложения, но засега съм се съсредоточил в това да правя соло неща.

 

• Има ли музиканти от световната ъндърграунд сцена, с които би искал да си партнираш?
Няма конкретни проекти, отворен съм за всякакви колаборации.

 

• Ще можем ли да видим Смъртонос на живо или е планирано да остане студиен проект?

Смъртонос винаги ще е солов проект, отказал съм се да свиря на живо, някак си ми е неестествено да свиря с други хора, особено Блек. За мен е по уместно да свиря сам, така мога най-добре да изразя мислите си, без чужда намеса.

 

Смяташ ли, че българският ъндърграунд се раздвижва и какъв би бил идеалният сценарий за родната ъндърграунд блек метъл сцена десетина години напред във времето според теб?

Силно се надявам за развитието на Българската сцена! Тепърва започвам да давам всичко от себе си, и се надявам да има успех! Целта е да се върне първоначалната идея на жанра.

 

В рамките на няколко месеца издаваш 3 демота и сплит албум. Какви са съветите ти към останалите музиканти, как поддържаш такава висока продуктивност?

Желанието е най – важното (стимуланти помагат също! Хаха). Но просто ме стимулира желанието за успех, и не искам да звуча клиширано – но се надявам да предам един вид съобщение, чрез музиката си, което всеки които слуша, ще чуе по индивидуален начин.

 

Какви са намеренията ти за Смъртонос , докъде би искал да стигнеш с проекта?
Засега напускам Смъртонос и се залавям с други проекти, пак Black Metal/Dungeon synth, може и Ambient работа. Ще се върна впоследствие, но да не спираме до тук.

 

Стигаме до главния въпрос. Откъде можем да се сдобием с касетки в България и по света?
Засега съм под лейбъла „Narbentage“ – оттам ще са налични касети. „Okkultes Blut“ ще пуснат касетки на сплита. Плочи – от лейбъла „Livor Mortis“. А дискове ще продавам лично !

 

 

Благодарности на Todorac, че отдели време за дозата ми любопиство!
Който иска, може да му пише на имейл адрес [email protected] за дискове или повече информация „от извора“.
Трите демота на Смъртонос могат да бъдат чути в BandCamp профила на проекта ето тук: https://smyrtonos.bandcamp.com .

 

 

Бонус инфо от Todorac: „Тодорац“ е име на зло същество от Славянската Митология.

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
2 years 🔥

Браво…Желая успех…

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.