THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Se, josta ei puhuta : „Gehenna“

Se, josta ei puhuta : „Gehenna“
BG1 от 2

Se, josta ei puhuta е екстремна метъл банда от Iisalmi, Финландия, създадена от Samu Männikkö през 2007-ма година.
През същата година групата успява да се сформира като квартет и подписва договор с лейбъла Sound of Finland във връзка с издаването на дебютния си дългосвирещ албум на бандата , „Ne, joista ei puhuta“, който излиза през 2010-та година и представя финландците предимно на родната сцена.
Още следващата година бандата записва втория си дългосвирещ албум, „Musta, kylmä, syvä ja“, издаден през ноември чрез лейбъла Spinefarm Records.

Едва през 2020-та година бандата най-накрая решава да запише третия си дългосвирещ албум, „Gehenna“.
Именно това заглавие ще бъде издадено на 22-ри април чрез лейбъла Inverse Records, като ще бъде налично  в дигитален формат и на физически носител – диск.

Se, josta ei puhuta ( в превод, „Онзи, който не се назовава“)  свирят мелодичен блек/дет/траш метъл, като в предишните си албуми използват, съвсем естествено, обилно количество традиционни хеви метъл елементи.

„Gehenna“, за разлика от предишните заглавия, представя по-засилен блек метъл ориентиран подход по отношение на писането на музика, влагайки повече злобна енергия, повече режещи студени китари, които се редуват със закачливите хеви метъл сола, които с времето се превърнаха в нещо като запазена марка на групата и неслучайно се търсят като с лупа сред песните.

В албума можем да чуем забързани барабани, отнасящо тремоло, ожесточени вокали и покоряваща блек/дет метъл атмосфера, по-злокобна и обсебваща на моменти от самите Адски покои. На моменти и психеделични елементи си проправят път, като съвсем ни отнасят и улавят здраво в хватката на съдържанието и смисъла на албума.

Парчета като „Kuolleena syntynyt“ ( в превод, „Мъртвороден“)  директно те хващат за гърлото и те влачат до самия край с измъчените си яростни вокали и студената атмосфера, без да усетиш тиктакането на часовника.
В други парчета можем да чуем ембиънт звуци, ръмжене като от призрачна стая на ужасите – все едно четеш хорър роман или присъстваш на свръхестествено и ожесточено нападение от Легиона над собствената ти същност.

Именно това илюстрира и хаотичната обложка от художника Bahrull Marta – тотална деструктивност, изкривяване на реалността и дълбаене из кошмарните двери на мрака.

В целия албум лъха на сладка за изкривените сетива агресия, нихилизъм. Ритуалистичен звуков капан, създаден с цел да погълне душата ти и да я изплюе накрая.
Преставен чрез страхотна продукция и майсторско изпълнение, „Gehenna“ безкомпромисно заявява своите намерения да представи кошмарите на Чистилището и страданието на неговите прокълнати вечни души. 

 

Оценка: 9/10????????????????????????????????????
Любимо парче: „Kuolleena syntynyt“

 


 

Se, josta ei puhuta : „Gehenna“
Лейбъл: Inverse Records
Дата на издаване: 22.04.2022
Линк за поръчка: https://bit.ly/3rmBXig

 

Три от парчетата в албума са налични за свободно слушане в BandCamp, можете да ги чуете тук: https://sejostaeipuhuta.bandcamp.com

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.