THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Djevelkult : „Drep Alle Guder“

Djevelkult : „Drep Alle Guder“
BG1 от 2

Норвежката сцена, наясно сте, е сред пионерите в жанра и е несъмнено богата на изпълнители, които не просто творят история, но и вдигат летвата с всеки свой следващ албум.
С това казано, да преминеш поставените бариери и да се окажеш сред отличителните имена като музикант от тази сцена, определено е огромна крачка и не всеки е способен да я поеме.

Djevelkult се появяват през 2009-та година под името Skadefryd, дадено от вокалиста, китарист и главен идеолог на групата Dødsherre Xarim, след като напуска Kvaelt – банда, в която свири заедно с Malphas от Endezzma , като година по-късно бандата променя името си на това, с което я познаваме към момента.

Първото демо се появява през 2011-та година , като носи името „Skapt av Helvetesild“ и бързо приковава вниманието на ъндъргаунд феновете из цял свят. Именно благодарение на този запис и почерка на писането на песни на бандата, няколко години по-късно Djevelkult подписват с Morbid Shrine Productions във връзка с издаването на дебютния си дългосвирещ албум , „I djevelens tegn“ (2014).

Още от самото начало на музикалния си път бандата следва стриктно сърцевината на блек метъла и темите за мизантропията, мрака и богохулството. Самата банда винаги е твърдяла, че визията ѝ и тази на самия блек метъл винаги е била и ще бъде по-мрачната страна на живота. Точно тази идеология е и причината за основаването на самата група –  да обследва възможно най-мрачните кътчета от съзнанието и пространството отвъд смъртта.

Считайки блек метъла за безгранично изкуство без каквито и да е лимити, Djevelkult абсолютно никога не се стремят да влизат в конкретни рамки и да звучат по един и същ начин, макар и музиката им да клони към атмосферата на втората вълна блек метъл и да е вдъхновена от имена като Gorgoroth, Tsjuder, Koldbrann и др.

С това казано, третият дългосвирещ албум на Djevelkult носи не по-малко мрак, мизантропия и смърна злоба от предходните два албума, като този път бандата ми се струва някак още по-узряла като звучене и в същото време, залагаща още повече на своята креативност. В заглавието отново имаме текстове и на английски, и на норвежки, като разбира се, е заложено на родния език на музикантите.

Интрото към първата песен, „Drep Alle Guder“ започва с въвеждащ откъс от филма The Beast Must Die (1974).
В превод „Убийте всички богове“, заглавието на песента е съвсем добре описващо богохулната, анималистична и мощна атмосфера, задаваща тон на целия албум. В парчето имаме всичко – дълги побъркващи китарни сола, яростни нажежени вокали и традиционен норвежки студ, обвит в маниакална дива енергия.

В „Dødbringer“ високите писъци са комбинирани с ритмични барабани, студени режещи китари и бас, създавайки епичен хаос, идеален за победоносен химн по време на битка. В края на песента вокалите на Dødsherre Xarim са толкова прочувствени, че изпадаш в безтегловност и застиваш на място, изгубен измежду звуковите пространства.

„Fordømmelse“ , предпоследната песен от албума, на свой ред показва уникална и много красива композиция, извличайки атмосферични звукови пейзажи, като пулсиращият ритъм на барабаните и мелодични суровите китари , служещи като фон на ниските вокали на Dødsherre Xarim, биват изтласкани в средата на парчето с избухващ пасаж от високи вокали и дяволски бързи темпове, което придава безумна динамика на песента и я прави много интересна за слушане. Като добавим и това, че в края на песента можем да чуем и изчистени ритуалистични напеви… парчето избухва с креативност и допринася с огромен заряд към албума.

Всяка от песните в албума е изкована от смъртоносен огън и покорява с рязката си прямота и красиви атмосфери, водещи към дълбоки мрачни пространства, като в малко над половин час албумът преминава през слушателя като пулсираща лава, всепоглъщаща и безкомпромисна.

Не може да бъде пропусната и култовата обложка от Misanthropic Art, която отговаря изцяло на атмосферата на албума – блек метъл култ , ритуал от мрак , смърт и нечисти сили, извисяващ се над костите на богоязливите християнски души.

Богохулство, мрак, чиста мизантропия и остър като бръснач норвежки блек метъл, представени с мощен емоционален заряд и танцуващи атмосфери, вариращи от сурова злоба до мелодични звукови пейзажи.
„Drep Alle Guder“ обсебва пространството и те повлича към най-мрачните ритуали, правейки те част от умопомрачителната цялост на безвремието.

 

Оценка: 9/10
Любимо парче: „Fordømmelse“

 

 


DJEVELKULT : „Drep Alle Guder“
Лейбъл: Soulseller Records
Дата на издаване : 6-ти май , 2022
Формати: CD, LP, Digital

Линк за поръчка: https://bit.ly/3KKVQYc 

 

Към момента налични за свободно слушане са три от парчетата в албума, чуйте ги по-долу:

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.