THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Corpus Christii : „The Bitter End of Old“

Corpus Christii : „The Bitter End of Old“
BG1 от 2

Португалската блек метъл сцена включва в себе си  някои от любимите „богохулници“ в жанра и несъмнено Corpus Christii са сред водещите имена, разпръскващи  волята на Рогатия под формата на мощен и тероризиращ звук още от 1998-ма година.

Водени по втората вълна блек метъл, музикантите представят във всеки свой албум неистови вокали, емоционално заредени с различни нюанси на злобата и отчаянието, като заплашват без капка жал всеки слушател с юмрук от режещи китари, диви барабани и ярост, неспособна да бъде укротена по какъвто и да е начин.
Неслучайно това е банда, която е любима на мнозина в жанра и препоръчвам, ако досега не сте чували музиката им,   да се поправите веднага, стартирайки още с демото им от 98-ма, „Anno Domini“.

Придържайки се към старошколското звучене от онзи момент досега , дуото водено още в  самото начало от Nocturnus Horrendus, все още се придържа към семплия начин на композиране и писане на музика, опирайки се до чистите идеи и вдъхновение, без каквито и да е опити за някакви модерни техники или звучене.
Именно затова и музиката на Corpus Christii бих казала, че ще е актуална както сега, така и след 20 години.
Чист блек метъл, чисто вдъхновение, представено по старошколски, добре обигран метод,  вълнуващ за слушане.

 

„The Bitter End of Old“ е деветият дългосвирещ албум на португалските легенди.
Студийното заглавие ще бъде официално издадено на 13-ти май чрез лейбъла Immortal Frost Productions, като ще бъде налично под формата на диск в лимитиран тираж CD (1000 копия Jewel Case) и 12″ винил , включващ книжка от 12 страници & A2 постер в лимитиран тираж от 333 копия (122 x Black Vinyl + Silkscreen, 111x Opaque Mustard Vinyl + Silkscreen, 100x Opaque Mustard / Red Swirl with Black Splatter Vinyl + Silkscreen) и в дигитален формат.

Лежерно интро с акустична ембиънт атмосфера ни въвежда в албума, изцяло контрастирайки си с последващата песен, „The Predominance“, която би могла да се опише само и единствено като необуздан хаос. Вихрушка от първичната емоция на променливите вокали на Nocturnus Horrendus в съчетание с бързо тремоло и ритмични барабани доставят интересен блек метъл, преплетен както с традиционното звучене, за което  споменах по-нагоре, така и с по-различни елементи, представени с огромна доза артистичност.
Усетих Beherit влияние в тази песен, което е доста свежо поднесено редом с традицията на Corpus Christii .

„Under the unseen, under the unspoken
Let me fall, let me levitate“

Третото парче , „Unearthly Forgotten Memory“, грабва веднага с метафизичния си замисъл и лудото тремоло, което реже като бръснач по време на цялото  продължение, като тук определено не липсва и динамика. Като цяло, това е песен, на която не може да не развееш грива с пълна сила (ако имаш такава).

Не по-различно е положението и в един от личните ми фаворити от албума, „To the End, to the Void“.
В песента вокалите на Nocturnus Horrendus са изключително яростни, горящи и предават първичността , от която всички имаме нужда в един подобен запис, като отново биват представени по уникален за музиканта начин – в една песен могат да се отличат поне два различни вида вокални изпълнения, които могат да преминат един към друг за части от секундата. В тази песен също трябва да отбележа и страхотните барабани, които изпъкват на преден план през цялото време, скандинавските нюанси  и не на последно място, приятните забързани рифове и красив текст.

„Twilight of an Inner Cradle
Invoke the Gleaming Thunder Bells
In an Endless Dying Unstable Void
Where I redeem myself.“

Веднага се вкопчих в  парчето „For I am All“, предпоследната песен в албума, от първо слушане.
Режещите атмосферични китари, лъхащи на студ, заедно с емоционално представените чрез няколко различни техники вокали, са просто зарибяващи за слушане и не бих могла да не върна парчето поне няколко пъти подред.

Когато времето настъпи, чуйте албумът в неговата цялост. Всяко едно от парчетата следва предходното, като допълва със свои уникални елементи, много интересни за проследяване. Дали ще е интересно завъртян риф, повяващ се за интервал от време, заигравка с флойд роуз,  дали експеримент с вокалите или при преминаването на барабаните и интересните им окраски и като цяло, тяхната отличаваща се и независима композиция… има какво да се чуе и да зарадва ухото, да направи впечатление.

„The Bitter End of Old“ е богохулен опус, излъчващ дисонанс и хаос, в който можем да се насладим повече от тридесет минути традиционния изригващ старошколски блек метъл на Corpus Christii, допълнен от нови, по-експериментални елементи, които допринасят за нови нюанси в цялостната мрачна картина, обрисувана от музикантите. Мрак, първичност и искрена емоция, представени през призмата на блек метъла – това можете да очаквате от този албум, не по-малко.

 

 

Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????

Любими парчета: „For I am All“, „To the End, to the Void“

 

 


Corpus Christii : „The Bitter End of Old“
Лейбъл : Immortal Frost Productions
Дата на издаване : 13.05. 2022
Формати: диск, плоча и в дигитален формат
Линк за поръчка : lnk.to/thebitterendofold

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.