BulgarianCroatianCzechEnglishFrenchGermanGreekItalianNorwegianPolishRomanianSwedishUkrainian
The Void Journal

www.thevoidjourrnal.com
𝔘𝔫𝔡𝔢𝔯𝔤𝔯𝔬𝔲𝔫𝔡 𝔎𝔳𝔩𝔱 𝔚𝔢𝔟𝔷𝔦𝔫𝔢
 Following the Dark Arts since 2017 

Likheim : „Alt Skal Svinne Hen…“

Likheim : „Alt Skal Svinne Hen…“
BG1 от 2

Дебютният EP запис ‘Alt Skal Svinne Hen…’ на норвежката блек метъл банда Likheim е първото издание на новосъздадения ъндърграунд лейбъл Underground Kvlt Records, намиращ се под шапката на добре познатия сред екстремните фенове Odium Records.

Няма смисъл да търсите бандата в архивите, защото тепърва ще бъде публикувана там, но макар и съвсем ново име в мрачните блек метъл среди, Likheim предоставя звук, който ни е съвсем познат – чист висококачествен норвежки блек метъл.

Създадена от вокалиста Gretn, който e  движещата творческа сила на групата, Likheim по думите на самия изпълнител съществува, за да отприщи огромна доза суров блек метъл и бури от свиреп, атмосферен норвежки мрак.
За осъществяването на песните, които формират „Alt Skal Svinne Hen…“ и за достигането на музикалното олицетворение на болезнена самота и замръзнала отрова, зародили се в съзнанието на Gretn в продължение на близо две десетилетия, музикантът призова за съдействието на полския китарист Umarlak (Eradication) и
басиста Gamle Erik (Carpathian Forest, Svarttjern).

От славното заглавно парче до заключителната буря на „Stormen“, „Alt Skal Svinne Hen…“ е завладяващо, хипнотизиращо призоваване на блек метъл духа.
Пълен с жестоки, безпардонни рифове, същевременно рисуващи картини от спиращо дъха величие и предизвикващи мощни емоции, истинският норвежки блек метъл оживява, крещейки с пълна сила  в сърцето на северняшката виелица.

„Alt Skal Svinne Hen…“ съдържа четири парчета, като във всяко едно от тях могат да бъдат усетени суровата атмосфера на норвежките ледове и в същото време известен полъх меланхолия, вървящ редом с откровените тежки вокали на Gretn.

Записът съдържа както традиционните норвежки похвати за правене на блек метъл, така и носи яростта от други познати сцени като полската и исландската, смесвайки ги в нещо наистина завладяващо и автентично като звук.
Изобщо, ако сте фенове на 90-тарската вълна блек метъл, няма как да не ви е приятно да чуете за какво става въпрос.
Изслушах записа няколко пъти без да се усетя , като дори за момент не ми се случи да превъртя конкретен момент или да ми е скучно, дори напротив – многократно връщах пак и пак, за да чуя определен сегмент, което е много хубав знак за един албум, било то и EP.

„Alt Skal Svinne Hen…“ , освен  с видимата обиграност на изпълнителите, които го изковават , се отличава и с фино представена динамика, с инструментално многообразие.
В продължението на албума могат да бъдат чути различни като техника вокали, синтове, различни китарни изпълнения и издивяли ударни.
Всяко едно от парчетата се отличава като динамика и само по себе си съдържа различни пасажи, които те грабват и те карат да се заслушаш малко по-внимателно.

Първото парче от албума, заглавната „Alt Skal Svinne Hen“ се отличава с по-забързана, по- традиционна атмосфера, следваща по-пънкарските влияния на норвежката сцена, каквито можем да чуем в голяма част от албумите на Darkthrone, например.
В песента можем да чуем викове и тежки вокали, игриви китари, бързи барабани и тремоло – типичната класика в жанра, представена по интелигентен и красив начин, като на моменти има и известна препратка към исландсксата сцена. Някои от виковете в песента ме препратиха директно към творчеството на Katla. и други подобни музиканти.

Като контраст, втората песен, „Smerte“, е по-бавна, по-злобна,по- дълбока като усещане и всичко в нея е в пъти по-сурово, блек метълът е още по-злокобен, по-осезаем и непокорен, като след парчето ни обгръща нежната мелодия на интрото на „Takens Kall“, което изведнъж преминава във вихрушка от яростни вокали, режещи китари и епични напеви. В третото парче освен със зарибяваща заигравка с динамиката, има и повече атмосферични моменти, като басът е особено отчетлив и придава много приятен акцент на мелодията.

И за финал, сякаш вече не бях достатъчно погълната в преживяването, „Stormen“ залива пространството с ледено студени режещи китари и зверски вокали.
Песента сякаш съчетава всички акценти в записа, като съдържа в себе си и мост от притихнала атмосфера, напомняща окото на буря, в което всичко е притихнало, макар и извън него всичко да поддава и да се руши  под въздействието на силата ѝ.
Можем да чуем уникални китарни сола, страхотна симбиоза между барабаните, китарите и вокалите, множество игриви елементи, включително и синт мелодии.

 

„Alt Skal Svinne Hen…“ е суров запис, рисуващ норвежкия мрак и  студ с фина и динамична композиция, изтъкана от красив и многообразен блек метъл инструментал и откровени вокали.
В рамките на четири парчета можем да се насладим на традиционен норвежки блек метъл звук с отлична продукция, в който отчетливо си проличава и вложената креативност.
В случай, че сте почитатели на 90-тарската блек метъл сцена, това EP е задължително за преслушване.

 

С  дебют като „Alt Skal Svinne Hen…“ Likheim поставят безпардонно висока летва за следващите си изпълнения и с нетърпение очаквам да чуя още.
Заглавието ще бъде издадено на 30-ти май чрез лейбъла Underground Kvlt Records (Odium Records).
Линк за поръчка: https://odiumrex.com/webshop 

 

Оценка: 9/10
Любима песен : „Stormen“

 

 

Чуйте заглавното парче, „Alt Skal Svinne Hen“:


 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments