THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Likheim : „Alt Skal Svinne Hen…“

Likheim : „Alt Skal Svinne Hen…“
BG1 от 2

Дебютният EP запис ‘Alt Skal Svinne Hen…’ на норвежката блек метъл банда Likheim е първото издание на новосъздадения ъндърграунд лейбъл Underground Kvlt Records, намиращ се под шапката на добре познатия сред екстремните фенове Odium Records.

Няма смисъл да търсите бандата в архивите, защото тепърва ще бъде публикувана там, но макар и съвсем ново име в мрачните блек метъл среди, Likheim предоставя звук, който ни е съвсем познат – чист висококачествен норвежки блек метъл.

Създадена от вокалиста Gretn, който e  движещата творческа сила на групата, Likheim по думите на самия изпълнител съществува, за да отприщи огромна доза суров блек метъл и бури от свиреп, атмосферен норвежки мрак.
За осъществяването на песните, които формират „Alt Skal Svinne Hen…“ и за достигането на музикалното олицетворение на болезнена самота и замръзнала отрова, зародили се в съзнанието на Gretn в продължение на близо две десетилетия, музикантът призова за съдействието на полския китарист Umarlak (Eradication) и
басиста Gamle Erik (Carpathian Forest, Svarttjern).

От славното заглавно парче до заключителната буря на „Stormen“, „Alt Skal Svinne Hen…“ е завладяващо, хипнотизиращо призоваване на блек метъл духа.
Пълен с жестоки, безпардонни рифове, същевременно рисуващи картини от спиращо дъха величие и предизвикващи мощни емоции, истинският норвежки блек метъл оживява, крещейки с пълна сила  в сърцето на северняшката виелица.

„Alt Skal Svinne Hen…“ съдържа четири парчета, като във всяко едно от тях могат да бъдат усетени суровата атмосфера на норвежките ледове и в същото време известен полъх меланхолия, вървящ редом с откровените тежки вокали на Gretn.

Записът съдържа както традиционните норвежки похвати за правене на блек метъл, така и носи яростта от други познати сцени като полската и исландската, смесвайки ги в нещо наистина завладяващо и автентично като звук.
Изобщо, ако сте фенове на 90-тарската вълна блек метъл, няма как да не ви е приятно да чуете за какво става въпрос.
Изслушах записа няколко пъти без да се усетя , като дори за момент не ми се случи да превъртя конкретен момент или да ми е скучно, дори напротив – многократно връщах пак и пак, за да чуя определен сегмент, което е много хубав знак за един албум, било то и EP.

„Alt Skal Svinne Hen…“ , освен  с видимата обиграност на изпълнителите, които го изковават , се отличава и с фино представена динамика, с инструментално многообразие.
В продължението на албума могат да бъдат чути различни като техника вокали, синтове, различни китарни изпълнения и издивяли ударни.
Всяко едно от парчетата се отличава като динамика и само по себе си съдържа различни пасажи, които те грабват и те карат да се заслушаш малко по-внимателно.

Първото парче от албума, заглавната „Alt Skal Svinne Hen“ се отличава с по-забързана, по- традиционна атмосфера, следваща по-пънкарските влияния на норвежката сцена, каквито можем да чуем в голяма част от албумите на Darkthrone, например.
В песента можем да чуем викове и тежки вокали, игриви китари, бързи барабани и тремоло – типичната класика в жанра, представена по интелигентен и красив начин, като на моменти има и известна препратка към исландсксата сцена. Някои от виковете в песента ме препратиха директно към творчеството на Katla. и други подобни музиканти.

Като контраст, втората песен, „Smerte“, е по-бавна, по-злобна,по- дълбока като усещане и всичко в нея е в пъти по-сурово, блек метълът е още по-злокобен, по-осезаем и непокорен, като след парчето ни обгръща нежната мелодия на интрото на „Takens Kall“, което изведнъж преминава във вихрушка от яростни вокали, режещи китари и епични напеви. В третото парче освен със зарибяваща заигравка с динамиката, има и повече атмосферични моменти, като басът е особено отчетлив и придава много приятен акцент на мелодията.

И за финал, сякаш вече не бях достатъчно погълната в преживяването, „Stormen“ залива пространството с ледено студени режещи китари и зверски вокали.
Песента сякаш съчетава всички акценти в записа, като съдържа в себе си и мост от притихнала атмосфера, напомняща окото на буря, в което всичко е притихнало, макар и извън него всичко да поддава и да се руши  под въздействието на силата ѝ.
Можем да чуем уникални китарни сола, страхотна симбиоза между барабаните, китарите и вокалите, множество игриви елементи, включително и синт мелодии.

 

„Alt Skal Svinne Hen…“ е суров запис, рисуващ норвежкия мрак и  студ с фина и динамична композиция, изтъкана от красив и многообразен блек метъл инструментал и откровени вокали.
В рамките на четири парчета можем да се насладим на традиционен норвежки блек метъл звук с отлична продукция, в който отчетливо си проличава и вложената креативност.
В случай, че сте почитатели на 90-тарската блек метъл сцена, това EP е задължително за преслушване.

 

С  дебют като „Alt Skal Svinne Hen…“ Likheim поставят безпардонно висока летва за следващите си изпълнения и с нетърпение очаквам да чуя още.
Заглавието ще бъде издадено на 30-ти май чрез лейбъла Underground Kvlt Records (Odium Records).
Линк за поръчка: https://odiumrex.com/webshop 

 

Оценка: 9/10
Любима песен : „Stormen“

 

 

Чуйте заглавното парче, „Alt Skal Svinne Hen“:


 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.