THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

KHOLD : „Svartsyn“

KHOLD : „Svartsyn“
BG1 от 2

Норвежките блек метъл легенди KHOLD обявиха детайлите около предстоящия си албум, „Svartsyn“ (в превод , „песимизъм“), точно на годишнината от издаването на третия си дългосвирещ „Mørke gravers kammer“ (2004), след около 8 години затишие,  надигайки огромна вълна от задоволство сред всички запалени фенове, които тръпнехме в очакване на нова музика от мрачната формация.

„Svartsyn“ ще бъде издаден на 24-ти юни чрез лейбъла Soulseller Records, като съдържа десет парчета и се разпростира в рамките на около четиридесет минути.

 

В работата си , съвсем очаквано, музикантите пренасят и част от творчеството си в другите групи, в които вземат основно участие, най-вече от Sarke и Tulus, както е валидно и обратното.
С уникалната си поетична структура на  текстовете в старовремски норвежки стил, бандата силно се отличава сред останалите със своята изтънченост и точни попадения откъм лирически похвати.
С шест издадени албума зад гърба си и многократно заявена  индивидуалност, бандата няма нищо за доказване пред когото и да е  и съвсем леко и умело изразява своето артистично виждане през призмата на блек метъла.
Придържайки се към прост, но силно ефективен и влиятелен стил на писане на музика от самото начало на музикалната си кариера до момента, KHOLD този път ни представят своя седми дългосвирещ албум, изпълнен с неподравена и сурова 90-тарска енергия.

Започвайки с химна „Apostel“, албумът още от самото начало ни повлича към водовъртежа на KHOLD.
Цялата песен е една „кукичка“, която те хваща здраво и те покорява със запомнящия се ритъм и мелодия. Излъчваща мощ и сила, песента моментално се забива в съзнанието, благодарение на обсебващите проповеднически вокали на Gard и майсторски изпипания инструментал.
В тази песен бандата както винаги работи като едно цяло – китари,бас, барабани, вокали.. всичко е в симбиоза и посича със своя студен и наострен меч, изкован от 90-тарски блек и ритуалистична атмосфера.

С известна доза груув и отличаващ се бас, бандата постига прекрасни резулати откъм експресия и запомнящи се моменти и през останалите девет парчета.
Целият албум ми се струва като едно цяло, като песните следват една музикална тема .
Всяка една от тях представя свой собствен характер, в същото време бъдейки идеално пасващо парченце от пъзела.

В „Bryt i Udåd Ut“, последната песен в албума, имаме интересно провлачено интро, което продължава ритмично и пулсиращо до самия край на парчето, като динамиката прогресира постепенно и придава изключителен завършек на приключението „Svartsyn“. Красив намек, че краят на албума далеч не е краят на замисленото от KHOLD занапред и бандата определено има какво още да извади изпод ръкава си.

Сред  интересните неща в музиката на групата, които си струва да бъдат споменати по-задълбочено, също така  е и  уважението към баса като инструмент и употребата му в неговия пълен потенциал, което е валидно с пълна сила и за „Svartsyn“.
Много малко банди в блек метълa му обръщат внимание, а тук е изпълнен с огромно майсторство, върви по  своя собствена линия и допълва цялостното музикално пространство, придавайки автентичност.
Може да се каже, че именно благодарение на бас линиите в съчетание с останалите инструменти и вокалите, получаваме подобна мощна атмосфера в този, а и в предишни  албуми на KHOLD.

Споменатата атмосфера   е пренесена и във визуалното оформление на албума.
Както винаги, на обложката е изобразен Gard, фронтменът на групата. Самата творба е създадена от Terje Johnsen, като представя запазената марка на Khold отново по интригуващ и запомнящ се начин.
Преди време самият Gard бе споделил в едно интервю: „Използваме тази глава (моята глава) като лице на Khold. Работи като лого. Когато видиш лицето знаеш, че това без каквото и да е съмнение е Khold!“.
Не мога да бъда по-съгласна. Не се сещам  за друга банда, която да използва подобен отличителен похват в създаването на обложките на албумите си и да ги прави толкова запомнящи се, в синхрон със самата музика в албума – не просто приковаваща интерес, но и предизвикваща мисълта.

„Svartsyn“ отприщва необуздана песимистична енергия с дълбокомислени текстове и без капка колебание премазва съзнанието с проникващите си вокали и оживен блек метъл  инструментал в 90-тарски норвежки стил с традиционните за групата елементи.
Чрез теми, засягащи смъртта, дистопията и света на демоните, KHOLD  за пореден път ни пренасят в примитивен свят на мрак, студ и като на кинолента представят силни разрушителни картини, покоряващи със своята автентичност.

 

 

Любими песни: „Apostel“ и „Bryt i Udåd Ut“
Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

 

Можете да чуете две разкрити до момента парчета от албума.

„Apostel“:

„I Demonens Bok“:

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.