BulgarianCroatianCzechEnglishFrenchGermanGreekItalianNorwegianPolishRomanianSwedishUkrainian
The Void Journal

www.thevoidjourrnal.com
𝔘𝔫𝔡𝔢𝔯𝔤𝔯𝔬𝔲𝔫𝔡 𝔎𝔳𝔩𝔱 𝔚𝔢𝔟𝔷𝔦𝔫𝔢
 Following the Dark Arts since 2017 

KHOLD : „Svartsyn“

KHOLD : „Svartsyn“
BG1 от 2

Норвежките блек метъл легенди KHOLD обявиха детайлите около предстоящия си албум, „Svartsyn“ (в превод , „песимизъм“), точно на годишнината от издаването на третия си дългосвирещ „Mørke gravers kammer“ (2004), след около 8 години затишие,  надигайки огромна вълна от задоволство сред всички запалени фенове, които тръпнехме в очакване на нова музика от мрачната формация.

„Svartsyn“ ще бъде издаден на 24-ти юни чрез лейбъла Soulseller Records, като съдържа десет парчета и се разпростира в рамките на около четиридесет минути.

 

В работата си , съвсем очаквано, музикантите пренасят и част от творчеството си в другите групи, в които вземат основно участие, най-вече от Sarke и Tulus, както е валидно и обратното.
С уникалната си поетична структура на  текстовете в старовремски норвежки стил, бандата силно се отличава сред останалите със своята изтънченост и точни попадения откъм лирически похвати.
С шест издадени албума зад гърба си и многократно заявена  индивидуалност, бандата няма нищо за доказване пред когото и да е  и съвсем леко и умело изразява своето артистично виждане през призмата на блек метъла.
Придържайки се към прост, но силно ефективен и влиятелен стил на писане на музика от самото начало на музикалната си кариера до момента, KHOLD този път ни представят своя седми дългосвирещ албум, изпълнен с неподравена и сурова 90-тарска енергия.

Започвайки с химна „Apostel“, албумът още от самото начало ни повлича към водовъртежа на KHOLD.
Цялата песен е една „кукичка“, която те хваща здраво и те покорява със запомнящия се ритъм и мелодия. Излъчваща мощ и сила, песента моментално се забива в съзнанието, благодарение на обсебващите проповеднически вокали на Gard и майсторски изпипания инструментал.
В тази песен бандата както винаги работи като едно цяло – китари,бас, барабани, вокали.. всичко е в симбиоза и посича със своя студен и наострен меч, изкован от 90-тарски блек и ритуалистична атмосфера.

С известна доза груув и отличаващ се бас, бандата постига прекрасни резулати откъм експресия и запомнящи се моменти и през останалите девет парчета.
Целият албум ми се струва като едно цяло, като песните следват една музикална тема .
Всяка една от тях представя свой собствен характер, в същото време бъдейки идеално пасващо парченце от пъзела.

В „Bryt i Udåd Ut“, последната песен в албума, имаме интересно провлачено интро, което продължава ритмично и пулсиращо до самия край на парчето, като динамиката прогресира постепенно и придава изключителен завършек на приключението „Svartsyn“. Красив намек, че краят на албума далеч не е краят на замисленото от KHOLD занапред и бандата определено има какво още да извади изпод ръкава си.

Сред  интересните неща в музиката на групата, които си струва да бъдат споменати по-задълбочено, също така  е и  уважението към баса като инструмент и употребата му в неговия пълен потенциал, което е валидно с пълна сила и за „Svartsyn“.
Много малко банди в блек метълa му обръщат внимание, а тук е изпълнен с огромно майсторство, върви по  своя собствена линия и допълва цялостното музикално пространство, придавайки автентичност.
Може да се каже, че именно благодарение на бас линиите в съчетание с останалите инструменти и вокалите, получаваме подобна мощна атмосфера в този, а и в предишни  албуми на KHOLD.

Споменатата атмосфера   е пренесена и във визуалното оформление на албума.
Както винаги, на обложката е изобразен Gard, фронтменът на групата. Самата творба е създадена от Terje Johnsen, като представя запазената марка на Khold отново по интригуващ и запомнящ се начин.
Преди време самият Gard бе споделил в едно интервю: „Използваме тази глава (моята глава) като лице на Khold. Работи като лого. Когато видиш лицето знаеш, че това без каквото и да е съмнение е Khold!“.
Не мога да бъда по-съгласна. Не се сещам  за друга банда, която да използва подобен отличителен похват в създаването на обложките на албумите си и да ги прави толкова запомнящи се, в синхрон със самата музика в албума – не просто приковаваща интерес, но и предизвикваща мисълта.

„Svartsyn“ отприщва необуздана песимистична енергия с дълбокомислени текстове и без капка колебание премазва съзнанието с проникващите си вокали и оживен блек метъл  инструментал в 90-тарски норвежки стил с традиционните за групата елементи.
Чрез теми, засягащи смъртта, дистопията и света на демоните, KHOLD  за пореден път ни пренасят в примитивен свят на мрак, студ и като на кинолента представят силни разрушителни картини, покоряващи със своята автентичност.

 

 

Любими песни: „Apostel“ и „Bryt i Udåd Ut“
Оценка: 10/10 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

 

Можете да чуете две разкрити до момента парчета от албума.

„Apostel“:

„I Demonens Bok“:

BG1 от 2

Сподели статията :
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments