THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Интервю с Gretn от LIKHEIM

Интервю с Gretn от LIKHEIM
BG1 от 2

Likheim е новосъздаден норвежки блек метъл проект и първо име в каталога на UNDERGROUND KVLT RECORDS, новият подлейбъл на Odium Records.
Групата е водена  от  Gretn, с който си поговорихме както за Likheim , така и за музиката като цяло, като за пореден път се убеждавам, че в ъндърграунд сцената могат да бъдат открити истински съкровища в музикално отношение и определено е кауза, на която да отдадеш всяка свободна секунда от живота си.
Дебютният запис “Alt Skal Svinne Hen…”, изкован с помощта на Gamle Erik (Carpathian Forest, Svarttjern) и Umarlak,  бе издаден в края на май и  можете да го  чуете свободно  тук, а докато слушате…ето какво сподели Gretn…

 

Музикалните идеи, които стоят зад Likheim се зародиха в съзнанието ми преди много, много години.
След като стана ясно, че старата ми група Vargariket вече няма да издава повече музика, може би около 2000-та година, започнах да свиря в няколко други групи, които не са свързани по какъвто и да е начин с блек метъл жанра.
Въпреки това, повечето от рифовете, които успях да напиша през годините, изглежда се вписват най-добре в контекста на блек метъла и се случи така, че през следващите 20-ина години създадох много самостоятелни рифове, записани на различни записващи устройства, но така и не се случи да разполагам с достатъчно време, пари или познания по процеса на записване, за да запиша музиката по начина, по който си я представях.
За щастие, трябва да кажа, ковид порази света и ми даде много време.
Тогава, през февруари 2021-ва година, моят стар приятел Hrafn от Hrafnheim Studio ме попита дали мога да дойда и да направя
презапис на стара мелодия на Vargariket, наречена „Vargnatt“, и тогава черният пламък се запали отново. Разбрах, че съм прекарал твърде много време в обмисляне, затова се капсулирах  и просто  създадох Likheim.
Идеята  беше да създам свиреп и яростен блек метъл. Исках да звучи по-скоро като запис на живо, отколкото  да прилича на излъскана студийна продукция и исках да използвам предимно нещата от „първи дубъл“ – ако не се случеха големи грешки по време на записа, щяхме да се придържаме към първия записан опит.
Повечето китари са записани от първия път, както и вокалите.
Никога не репетирам вокалните реплики, преди да вляза в студиото, така че дори и аз не знам как ще звучи, когато завърша записа.

 

Относно името „Likheim“ музикантът споделя:
Likheim се състои от две думи: “Lik”, означаваща „мъртво тяло, труп“ и “heim”, която има различни значения като „дом, ферма, град“ и др. В моите представи за самото име, Lkheim представлява мрачен изоставен замък. Може отвън да изглежда изоставен, но сред безкрайните му зали завинаги ще се реят изгубени души… 

 

Кой е най-важният аспект в норвежката блек метъл сцена според теб? Кое я отличава от другите?
В славните стари времена норвежкият блек метъл имаше отчетлив звук , имаше го и самия мит около сцената.
Но по-важното беше да бъдеш различен и да вървиш по своя собствен път, без да се
съобразяваш с това какво биха си помислили или казали хората за теб.
Обичам да го сравнявам с пънка, тъй като често беше антирелигиозен и антисоциален, но също така античовешки и се
противпоставяше на политически коректното.
Мисля, че голяма част от тези ценности са отдавна измити и днес става дума повече за музиката, но не толкова за онзи начин на мислене.
Не
говоря за това да бъдеш „true“ или „untrue“. Това е просто глупаво… За мен блек метълът  действително е по-скоро начин на мислене и виждания във връзка с определени аспекти на света,отколкото това как изглеждаш.

В музикално отношение това беше грозният звук на Burzum и простотата на Darkthrone, както и студените ветрове на Stormblåst на Dimmu Borgir, които поне за мен определят „норвежкия звук“.
Този
студен звук обаче често бе резултат от лоши записващи устройства, а не от някакъв  много добре изпълнен план.
С течение на времето звукът се промени и не мисля, че може да се изпита същото усещане,
когато музиката е професионално създадена.
Не знам дали е възможно да се определи точно какъв е норвежкият звук днес, въпреки че мнозина казват, че Likheim звучи „норвежки“ до мозъка на
костите си.

Може би защото сме огорчени старци, седим в нашите студени, покрити със сняг къщи през по-голямата част от годината, или може би просто сме твърде мързеливи, за да направим нещо ново,
просто продължаваме да създаваме една и съща музика отново и отново. Не съм сигурен. Независимо от това, мисля, че звучим по-студено от групите от повечето други страни. Мисля, че това ни отличава. Важно ли е или не, не знам.

 

Какво те вдъхновява най-много?
О, добър въпрос. Когато умът ти е отворен, вдъхновението може да дойде в много различни форми. Повечето идеи се зараждат от собствения ми извъртян ум. Може да е картина. Може да е история. Може да е част от песен от съвсем различен жанр, която да ме накара да си помисля „как ли ще звучи, ако този риф е изсвирен по-различно с по-грозен звук“ , а може и вдъхновение да дойде от друга блек метъл банда. Може да се случи благодаренеи на много неща, наистина.
Повечето от темите за тесктовете на песните идват точно от вдъхновението от самотата сред
природата, разходките в планината, от това да бъдеш сам с чаша вино, слушайки плочи и наслаждавайки се на небето. Усамотението е ключът.

 

Обичам да откривам нови групи постоянно. Сподели ми някои имена от локалния ъндъграунд около теб, които мислиш , че са подценени, но си заслужава да бъдат споменати.
От моя край мисля, че няма такива. Имаме Mysticum, но те вече са доста добре познати.От норвежката сцена, като цяло, мога да спомена Avertia, Uburen и Heimland като банди, които изнасят
много концерти в Норвегия, но излежда все още не излизат от малките клубове.
Също виж и американската банда The Noctambulant.

 

Как срещна Gamle Erik и Umarlak, планираш ли да работиш и занапред с музикантите?
Съвсем случайно. Що се отнася до Umarlak, търсех някой, който да запише китарните хрумвания, които имах. Срещнахме се онлайн и започнахме да нахвърляме идеи. С Gamle Erik – търсех някой, който да направи смесването на албума, а той тъкмо бе започнал с неговото студио и предложи да свърши работата. Предложи и да запише бас линиите, на което се съгласих.
След това малко по малко той постепенно се включва с повече, но основното му участие е записването на вокалите и баса.
Както Umarlak, така и Gamle Erik са включени в създаването на дебютния дългосвирещ албум на Likheim, който ще бъде издаден чрез италианския лейбъл Dusktone.
Ще има и барабанист в албума.

 

Относно това  да бъдеш  първото име в каталога на UNDERGROUND KVLT RECORDS, музикантът споделя:
Определено е чест Likheim да бъде първото издание в каталога на  подлейбъл на такъв скандален лейбъл. Още веднъж, мисля, че беше малко на късмет, защото когато изпратихме демото на Odium Records, те просто създаваха подлейбъла и прецениха, че Likheim ще пасне идеално на концепцията.
Днес изглежда, че повечето звукозаписни компании искат да имат пълен запис, преди да подпишат с нова група, а по това време имахме само три парчета, затова подписахме с Underground Kvlt само за това издание. Получихме предложение да направим два пълнометражни албума с италианския Dusktone, така че следващите ни издания ще излязат с този лейбъл.
Но сътрудничеството с Underground Kvlt досега беше определено много добро.

 

За композицията на албума и индивидуалните парчета, Gretn разказва:

Аз съм зъл диктатор, който заповядва на робите си да правят онова, което иска. По този начин гарантирам, че само най-свирепата и мъчителна музика се разпространява като чума из цялата вселена.
Като оставим това встрани…
Процесът започва с идеята или рифа , като го изпращам на Umarlak , който се връща с китарите. Понякога Umarlak също ме пита дали рифът, който е записал, би паснал на Likheim и след това се споразумяваме да използваме  онези, които  отговарят на концепцията.
След това започвам да мисля как да продуцирам всичко това по начин, който да изпълнява визията ми за
това парче или цялостната концепция на албума.
После обикновено предавам идеите си на Gamle Erik, който записва баса и може би презаписва някои партии на китарата. След това, когато
преценя, че всичко звучи според цялостната визия, започвам да пиша текста и влизам в студиото.
Последната част от процеса е добавяне на вълшебни съставки като синтезатори, допълнителни
китари или малки китарни ликове. Ако е необходимо, аз или Gamle Erik добавяме допълнителни лийдове на китара.
Процесът на смесване се извършва по време на записа, така че накрая остава основно мастерирането.

“Alt Skal Svinne Hen…” беше първото парче, което отговаряше на визията и едно от първите парчета, за които Umarlak направи китарите. Първата версия звучеше доста по-различно от тази в
изданието, защото както малките съставни части като фийдбека в началото и края на песента, така и някои малки басови части създадоха огромна разлика.
Може би успя да забележиш, че вокалите на тази песен също са направени малко по-различно от останалите вокали в изданието и това е точно така, защото това беше и първият ми запис с „блек
метъл глас“ от 25 години насам, така че бях доста поръждясал и всъщност не бях все още намерил своя „звук“.
Въпреки това мисля, че съвпада доста добре с песента и много хора казаха, че тази песен е любимата им в записа, така че предполагам, че се получи добре.

„Smerte“, което в превод означава „болка“, е втората песен в EP записа. Бях много несигурен за нея, но се оказа наистина студено парче  според мен. Оригиналният запис беше само половината от дължината и определено се усещаше липса на елементи. Затова добавихме средна част и записахме допълнителни китари.  Звуците в средната част всъщност са от човек, измъчван от лилипут. Отне известно време в убеждаване, за да накараме човека да се съгласи да бъде измъчван, но на лилипутът идеята веднага му хареса.

“Tåkens Kall.”… Това наистина беше лесен процес. Нямаше много за добавяне. Не съм много доволен от вокалите, но все пак се оказа една подла песен.

„Stormen“, което означава „бурята“, беше интересна композиция за създаване. Това е наистина монотонна песен, но след като започнахме да експериментираме, се получи доста интересно.
Няколко фена и критици цитираха тази песен като своя любима в албума и мога да разбера защо. Вокалните идеи оживяха ден преди да вляза в студиото, синтезаторните и китарните партии
бяха горе-долу написани, както  могат да бъдат чути и в самото издание. Малко експериментално и по- различно от предишните парчета в албума, но според мен е идеалният финал.

Колко време ти отне работата върху продуцирането на заглавието?
Първите три песни, които първоначално бяха изпратени като демо, бяха записани между април и юни 2021-ва година.
След това, след като подписахме с Underground Kvlt, записахме „Stormen“.
Предполагам, че прекарахме около 40 часа общо за продуциране, запис, миксиране и мастериране.

 

Любим момент от процеса на създаването на записа ?
Най-вероятно след първия или втория ден в студиото, когато донякъде осъзнах , че Likheim най-накрая ще бъде записан според вижданията ми.

 

Кой създаде обложката за „Alt Skal Svinne Hen​.​.​.“ , каква е идеята зад нея?
Обложката е създадена от Vhan Artworks. Избрах я , защото смятам, че пасва идеално на албума: Самотен странстващ човек, гледащ над неприветливия, суров пейзаж пред себе си. Може би
планините ще запечатат съдбата му? Може би е отишъл там, за да сложи край на живота си? Може би е символ на вътрешна празнота? Може би той наблюдава последните часове на света, преди всичко да бъде погълнато от слънцето и светът да бъде разбит на парчета?

 

За концепцията на албума, Gretn споделя:
Природа, самота, самоубийство, вътрешни демони, окултизъм, смесен с малко норвежки вярвания, краят на всичко… да, това вероятно обобщава нещата. Концептуално бих казал, че общата тема е усамотението.

 

Коя е любимата ти песен в албума?
Вероятно “Alt Skal Vinne When…” – мисля, че звучи доста агресивно и яростно. Също така, „Stormen“ стана наистина страхотно парче с всички свои различни части…

 

Планираш ли скоро изпълнения на живо с Likheim? Имаш ли вече предвидени музиканти за колаборация по време на концертите?
Абсолютно. Имаше барабанист, който трябваше да се присъедини към групата както на живо, така и в студиото, но нарани ръката си и последния път, когато опита, ръката му  все още не беше достатъчно добре излекувана, за да може да свири. Ако не е годен за битка през лятото, ще трябва да намеря друг барабанист. Търся и  двама китаристи. По отношение на баса, Gamle Erik може да се присъедини, ако има време, но той е доста зает с Carpathian Forest, освен това свири и в няколко други групи. Планът е тази есен да започнем  репетиции и следващата година да стартират концертите. Като се има предвид това, аз съм малко амбивалентен относно свиренето на живо; блек метълът често е най-добър, когато се слуша в усамотение с бутилка вино.

 

Какви са плановете ти до края на годината?
Ще трябва да завършим дългосвирещия ни албум. Трябваше работата да приключи в началото на 2022-ра година и да излезе през есента на 2023-та , но поради проблемите с барабаниста и самия мен – първо бях поставен под карантина заради ковид , а по-късно и  се разболях от ковид, звукозаписните сесии се забавиха. Освен това имаше и втори барабанист, който трябваше да запише барабаните през март, но той просто ми взе парите и така и  не ми  изпрати нищо.
Освен работата по дългосвирещия, както казах, искам да събера група и да започнем да репетираме.

 

Колекционираш ли музика? Какви физически носители предпочиташ – касетки, дискове или плочи? Сподели някои от любимите си албуми.
Вече не бих казал, че съм колекционер, но преди купувах много компактдискове и от време на време винили и касети и все още имам повечето от тях, с изключение на някои, които бяха откраднати. Определено бих казал, че предпочитам плочата, защото е много по-осезаена и целият процес на изваждането на винила от ръкава му, зареждането му в плейъра… За мен е почти като религиозна церемония.
CD-тата обаче са идеални за ежедневно слушане или за възпроизвеждане в колата.

Днес купувам предимно плочи и някои компактдискове на нови изпълнители, които харесвам.
Въпреки това, въпреки че не съм колекционер, сега слушам много повече изпълнители благодарение на Spotify и YouTube, отколкото преди.
Рядко слушам стари издания. Винаги се опитвам да намеря нова музика и нови групи.
Фаворитите ми за всички времена включват Darkthrone – „Transylvanian Hunger“, Gehenna – “Seen through the veils of darkness,”, Burzum – „Hvis Lyset Tar Oss“, Guns’n’Roses – „Appetite for Destruction“, Judas Priest – „Painkiller“ и вероятно също 1914 – “Where fear and weapons meet.”

 

Любим откъс от песен в „Alt Skal Svinne Hen“?

“Jeg våkner når solen går ned
Bak snødekte åser et sted
I de mørke daler finner jeg fred
Sjelens siste hvilested”

* Превод:
„Събуждам се, когато слънцето залезе
Някъде зад покритите в сняг хълмове
В тъмните долини откривам мир
Последното място за почивка на душата”

 

Искаш ли да добавиш нещо за финал?
Благодаря за интервюто. Скоро ще заредим магазина на Likheim в likheim.8merch.com, затова ако търсите официален и лимитиран мърч на Likheim, това е мястото. Също така, чуйте музиката на
Likheim, можете да я намерите във всички стрийминг платформи и на likheim.bandcamp.com .
Накрая, но не и по важност: Подкрепяйте локалния си ъндъргаунд. Ходете на концерти, подкрепяйте
новите банди и окуражавайте по-младите поколения да свирят метъл.
Поддържайте черния пламък жив!

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.