THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

UNDERGROUND KVLT : EIHORT

UNDERGROUND KVLT : EIHORT
BG1 от 2

EIHORT е новосъздадено блек метъл дуо, локализирано в Лондон, Обединеното Кралство.
Бандата е сред първите имена в каталога на новия лейбъл UNDERGROUND KVLT RECORDS, подлейбъл на Odium Records.
Съвсем скоро ще бъде издаден дебютният им дългосвирещ албум, “Consuming The Light”, като за него и други интересни неща си поговорихме с A. и Hellishdust.

 

 

EIHORT е съвсем нова блек метъл единица. Разкажете ми повече за вас, за групата, как и къде започна всичко?

A: Групата в сегашната си форма е сътрудничество между двама души – а именно мен на китара, бас, мои са също задълженията по записа и Hellishdust – вокали, текстове, графичен дизайн и т.н.
Работим заедно в музикалните среди по различни начини повече от 4 години и споделяме много сходни интереси и музикални вкусове, а идеята за сформиране на група заедно се появи в началото на 2020 г., когато и двамата имахме повече свободно време да започнем нов проект.
Eihort по същество започна като почит към вида музика, която ни придружава от израстването ни и е гравирана върху психиката ни по един или друг начин, така че този албум го усетихме като нещо естествено като цел.
Музиката бе записана между пролетта на 2020-та година и лятото на 2021-ва.
Барабаните бяха записани от наш общ приятел, когото наехме като сесиен барабанист.
В този албум има и гост-музиканти и в момента сме в процес на събиране на пълен състав за изпълнения на живо.

 

Разкажете ми повече за гостите в албума.

А: И двамата гост-музиканти са базирани тук в Лондон и аз лично съм работил с тях преди.
S.W. записа китарно соло в „Transmutation Of The Mind“, свирил е в редица блек метъл групи и в момента се фокусира върху своя проект Fosforis.
Барабаните в „Oblivion“ са записани от B. Fusco, основател и лидер на блек метъл/пънк групата Final Dose.

 

Британската блек метъл сцена е едно от интересните ъндърграунд гнезда, свързвали ли сте се с други групи или проекти?

A: Участвали сме в няколко групи/проекта в Обединеното кралство и в чужбина през последните години.
Въпреки че, тъй като се фокусираме върху тази конкретна група и за да не отвличаме вниманието от музиката на Eihort, предпочитаме да избягваме да се задълбочаваме в темата за други музикални начинания в момента.

 

Ейхорт –  Богът на лабиринта,  който фигурира в Мита за Ктхулху на Хауърд Филипс Лъвкрафт . Как е свързан Бледият звяр с групата?

Hellishdust:…чрез сънищата, разбира се. Аз съм пазителят на тайните знания и голям фен на вселената на „Зовът на Ктхулу“. Eihort е един от любимците ми, така че изборът беше очевиден. Злото, ужасът и страхът много ме вдъхновяват и както Х.Ф. Лъвкрафт споменава веднъж:
„Най-старата и най-силна емоция на човечеството е страхът, а най-старият и най-силен вид страх е страхът от неизвестното.“ Изцяло съм погълнат от това!

 

 

А сега относно предстоящия ви дебютен албум… Защо избрахте заглавието „Consuming The Light“?

Hellishdust: Защото ние сме звярът, който поглъща светлината. Тъмнината е нещо, което обхваща умовете ни и протича през нашата музика и текстове, и е нещо, което изпълва сънищата ни и трови мислите ни.

 

Разкажете ми повече за текстовете на песните в албума. Следвахте ли определена концепция, има ли история, която да разкриете по време на песните?

Hellishdust: Зад текстовете няма определена концепция. Всяка песен засяга различна тема, а те са  предимно за окултизъм, алхимия,сънища  и мистицизъм.

 

 

Какво да очакват блек метъл феновете от първтото ви предложение?

А: Ясен, много силно  вдъхновен от блек метъла през  90-те албум,  макар и с някои допълнителни, по-малко обичайни за жанра щрихи тук-там.
Намерението ни беше да запазим процеса на писане прост и откровен, без да го премисляме и усложняваме.

 

Имате ли любима песен от албума?

A.: „Dead Cold Eyes…“, тъй като това беше първото парче, което написахме  и всичко останало постепенно се разви около него.

 

 

Кой беше най-интересният момент от творческия процес на албума?

А.: Колкото и да обичам да вдигам силен шум и да пиша с банди в репетиционна зала, по този повод много ми хареса да се изгубя в процеса на писане на песни сам и да пиша по-голямата част от материала в самота, което мина изненадващо гладко.
Освен това се насладих на процеса на записите и обработката, експериментирах с различни звуци и текстури (например китарни ефекти, избор на записващо оборудване, разположение на микрофона, семпли, перкусионни инструменти) и комбинирах всички звукови елементи в сплотена единица със собствен характер.
Друг акцент беше работата с Халдор Грюнберг от Satanic Audio (известен с работата си с банди като Blaze Of Perdition, Azarath, Behemoth и др.).  Неговите отлични умения за смесване, ефективен работен процес и изискан вкус дадоха на този материал нов живот, без съмнение.

 

„Consuming The Light“ се състои от седем песни, включително един кавър на Samael, „Blood Ritual“. Защо избрахте да направите кавър на тази песен?

Hellishdust: „Blood Ritual“ е един от най-великите албуми някога и тази песен е с мен повече от 20 години, така че нямаше друг вариант. Освен това пасва идеално на стила ни.

 

Някакви  други музикални влияния?

A.:  О, абсолютно.Освен обичайния класически хеви метъл, дум, траш и OSDM, аз също така харесвам и  различни форми на рок музиката (70-тарският прог рок, краутрок, пост-пънк, пънк и т.н.), джаз, ембиънт, електронна, индъстриъл, фоклор и т.н.
Най-общо казано, ние сме доста непредубедени, когато става въпрос за откриване на нова музика , като и  двамата  сме запалени  колекционери.

 

 

Какво представлява обложката на албума на „Consuming The Light“? Иска ми се да разбера повече за нея.

Hellishdust: Обложката  е символична, става дума за  духа на блек метъла  и връзката с природата и смъртта. Главният герой е Pesta (норвежката дума за пандемия) от традиционния норвежки фолклор,  като с това отдаваме  нашата  почит към северната сцена и великия Теодор Кителсен.
В картината можете да видите малко гробище и падаща звезда.
Стълбите олицетворяват пътуване и растеж. Стръмен път, по който можеш да срещнеш смърт или болест (гробовете и Pesta). Това фантастично произведение на изкуството е направено от Robert A. von Ritter., един от най-великите артисти в  модерната блек метъл сцена (и не само блек).
Провери  и  другите му творби, със сигурност ще те грабне на секундата!

 

Какво бихте искали да постигнете с Eihort в близко бъдеще?

Hellishdust: Повече музика, която да издадем и да се подготвим за изпълнения на живо.

 

 

Нека завършим разговора с любимата ви извадка от текст на песен в албума.

Hellishdust:

„with the devil, we march together
for our souls to be damned
with raised heads,
we walk to face
overwhelming decomposition
everything is lost forever
only darkness left“

 

 

Можете да чуете едно от парчетата от предстоящия албум на Eihort, “Through The Oil and Blood”:

 

 

Полезни връзки:
Eihort BandCamp
BandCamp Odium Records
FACEBOOK
INSTAGRAM

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.