THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Стрийм: PESTILENT HEX : The Ashen Abhorrence

Стрийм: PESTILENT HEX : The Ashen Abhorrence

Излизайки от гнилата почва на финландската екстремна метъл сцена, новосформираната група PESTILENT HEX представя премиерно  своя дебют, „The Ashen Abhorrence“.
Добре познати от своите творчески проекти DESOLATE SHRINE, ORDINANCE и CORPSESSED, музикантите L. Oathe (всички инструменти) и M. Malignant (вокали и текстове) решават, че моментът да придадат музикална форма на своята блек метъл визия е настъпил.

Отпивайки дълбоко от кладенеца на втората вълна блек метъл от 90-те, майсторският първи дългосвирещ албум е безупречно благоговейно съчетание от симфонична носталгия, модерна сила и възхитителен мрак в шест глави:

1. Chapter I : „The Ashen Abhorrence“
2. Chapter II : „Nature Of The Spirit“
3. Chapter III : „Mephistophelean Liaison“
4. Chapter IV : Interlude – „Mists Of Oneiros“
5. Chapter V : „Old Hag“
6. Chapter VI : „Banishment“

 

„The Ashen Abhorrence“ е написан и аранжиран в периода 2017- 2021 година.
Инструментите са записани в Desolate Dungeon, а вокалите в студио Furnace 5034.
Смесването е осъщесвено от L. в Desolate Dungeon.
H. Sorvali (MOONSORROW, FINNTROLL) поема мастерирането в Trollhouse Audio.

Бандата коментира дебютния си албум и заформянето на PESTILENT HEX:
„Почти невъзможно е да се определи каква е точната отправна точка на групата, тъй като тя е доста аморфна – все пак може да се проследи до разговори, идеи и визии, споделени преди няколко години от двамата членове на групата. Тъй като желанието да се изпълнят тези визии нарасна, първите ноти за групата бяха записани някъде през 2017 г., въпреки че концепцията се извиваше като процес вече няколко години на този етап.
Специфичните албуми, които бяха катализатор за заформянето на PESTILENT HEX, са „Witchcraft“ на OBTAINED ENSLAVEMENT (преди всичко! ) & „Soulblight“ и „For Kunsten Maa Vi Evig Vike“ на KVIST, както и ранните произведения на групи като EMPEROR, ARCTURUS, ABIGOR и много, много други. Това са групи от средата на 90-те – важно време и ера за двама ни. Време, в което всеки от нас всъщност откри музиката.
Отдаваме дължимото на звука, който формира музикалната ни чувствителност в ранна възраст – но също и нашето собствено отношение към блек метъл жанра, когото почитаме и към който изпитваме горяща страст, като в същото време изковаваме своя собствена визия.“

 

PESTILENT HEX разкриват днес целия си албум, можете да го чуете тук:

 

„The Ashen Abhorrence“ е структуриран  под формата на музикални глави, като по този начин следва специфична динамика и поток. Вокалистът и текстописец M. Malignant уточнява:

„Списъкът с песни е, по съвпадение или по чиста интуиция, точно същият ред, в който песните са написани хронологично. Същото може да се каже и за текстовете. Не е много често срещан или може би дори практичен начин за писане на нещата, но за този албум всичко сякаш вървеше по този начин.Първата песен ни насочи психически към определена траектория и след това просто оставихме историята да се разгърне, като последната песен беше донякъде обобщение и заключение на цялото пътуване в музикално отношение.

Албумът е концептуален албум със сюжет, който минава през всяка песен. Отначало текстовете и музиката бяха разработени поотделно, но по-късно имаше някои от нас напред и назад за разказа на албума. Формата и стилът на музиката силно повлияха на стила на текстовете, тъй като те трябва да вървят ръка за ръка – с това имам предвид избора на думи и вида на използвания език, изобразяващи определен визуален образ и пейзаж, който отговаря на звука. Историята, която исках да разкажа, беше налице още от 2015 г., тъй като се основава на определени събития. Но ми отне години, за да го напиша в правилния контекст и по начин, който се стори подходящ за мен, а PESTILENT HEX се оказа идеалният канализатор за това.“

Зловещото величие и зловещата атмосфера на албума се подчертават още повече от обложката. Картината е дигитално създадена от самия музикант L. Loathe. Той коментира:

„Имах силна визия за това какво искам да комуникирам чрез произведението на изкуството, но се затруднявах малко с композицията и някои концептуални детайли – какъв би бил идеалният баланс между „прекомерно обяснение“ и твърде абстрактното  и извън него. Основните теми се въртят около текстовете с допълнителен акцент върху времето (или по-точно безвремието), мястото и как това е субективно преживяване в зависимост от различни фактори.
Преди няколко години преминах към дигитално рисуване, тъй като става все по-реалистично с това как се държат четките и как преминават цветните потоци. Преди използвах маслени бои и макар че отчасти ми се иска да мога да ги използвам отново, нямам подходящо място, нито време за това.“

 

PESTILENT HEX – проклятие, което завладя душите ни и порази мечтите ни; звук, който все още ни преследва и ни владее…

PESTILENT HEX е нова група, произхождаща от Финландия, която пие дълбоко от кладенеца на традицията на втората вълна блек метъл – балансираща фина линия от симфонични елементи, но все още  здраво вкоренена в метъла,  запазвайки непоколебима цялост и артистичност.

Групата се състои от двама души, може би по-известни от кръговете на дет и дуум метъла, но с блек метъла от деветдесетте във вените си.

Идеята за тази група се ражда от необходимостта да се  изплати  дължимото на жанра, който формира музикантите и тяхната музикална чувствителност. Но по-важното е, че всичко тръгва от  амбицията на музикантите  да създадат своя собствена визия как трябва да звучи това изкуство.

„The Ashen Abhorrence“ е първото издание на групата. Отнема  им пет години упорита работа и влудяващо вдъхновение, за да го завършат. Това е концептуален албум в музикално и лирично отношение, който се занимава с фаустовските стремежи, магьосничеството, обсебването  и царството отвъд – завършвайки по мъчителен начин.

 

Дебютът на PESTILENT HEX ще бъде издаден на CD, винил и в дигитален формат на 8 юли. Предварителни поръчки за албума и мърчандайза вече са възможни в сайта на Debemur Morti Productions: https://www.debemur-morti.com

 

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.