THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

МАШИНА НА ВРЕМЕТО : Thorr’s Hammer

МАШИНА НА ВРЕМЕТО : Thorr’s Hammer

Страстта към метъл музиката е нещо, което не търпи подтискане – при някои от нас се прокрадва в ранно детство и продължава цял живот.
И покрай тази страст никак не е учудващо, че повечето метъл фенове имаме в архивите си по някоя и друга жестока група , която често дори вече не е активна.
Точно затова и реших да създам рубриката „Машина на времето“, в която да отдам заслуженото на някои групи от 90-те, които вече или са позабравени или просто никога не са били чак толкова популярни през годините, но определено си заслужава да бъдат чути.
Естествено, някои добре познати класици в блек, дет и дуум жанровете също няма да бъдат подминати.

 

Първата група в рубриката е интернационалната дуум/дет метъл банда Thorr’s Hammer.
Името на групата е препратка към пословичното оръжие на скандинавския бог на гръмотевиците Тор (на староисландски Þórr). Символът на чука на Тор, често носен като талисман, се превръща в символ на езическата идентичност, когато християнството започва да доминира в Скандинавия по време на късния езически период.

Историята им е съвсем по младежки свежарска – бандата се заражда в изискания сиатълски крайбрежен квартал Балард от Greg Anderson и Stephen O’Malley през зимата на 1994-та година.
Малко след това към бандата се присъединява Runhild „Ozma“ Gammelsæter, по това време едва 17-годишна ученичка от Норвегия, дошла в САЩ по обменна програма. Тя поема вокалите и писането на текстовете на песните.

И въпреки, че вече са трио – Greg Anderson (китари) , Stephen O’Malley (китари) и Runhild Gammelsæter (вокали и текстове), бандата все още не е завършена.
Това, разбира се , не закъснява. Малко по-късно към тримата музиканти се присъединява барабанистът Jamie Sykes , а след него член на групата става и басистът James Hale.

Колкото и невероятно да звучи, бандата е активна в този състав едва шест седмици, през които успява да запише демото „Sannhet i blodet“ (разпространено в лимитиран тираж аудиокасети чрез лейбъла Moribund Records)  и да изпълни два концерта, които все още се помнят от очевидци- ако имате познати в района на Сиатъл, поискайте да ви разкажат на всяка цена.

През 1998-ма бандата издава парчетата от демото в EP запис, озаглавен „Dommedagsnatt“, като освен трите парчета, в него е включено и живо изпълнение на песента „Mellom Galgene“.
Всички текстове са написани и изпълнени на норвежки език, което за банда от Сиатъл , особено през 90-те,  се обзалагам, че е било освежаващо за сцената и е пробудило допълнителен интерес към творчеството им – предадената автентичност винаги си казва думата и пред нея всичко друго избледнява.

Thorr’s Hammer се разпадат след завръщането на Runhild Gammelsæter в Осло, като оставят трайна следа в  ъндъграунд  сцената , а спомените останали в самите музиканти от преживяното, със сигурност са не по-малко незабравими.

Най-вероятно вдъхновени до неузнаваемост, музикантите за щастие не спират дотук – Greg Anderson и Stephen O’Malley създават дуум метъл бандата Burning Witch и култовата Sunn0))) , а Ozma дава началото на дарк ембиънт проекта си Khlyst („Хлист“, в превод от украински означаващо „бич“, „камшик“).

Макар и поели в различни посоки и въпреки известните съпротиви на Runhild Gammelsæter , през 2009-та година Thorr’s Hammer се събират отново за концерт по време на фестивала Supersonic в Бирмингам, Англия, а след това и за изданието на The Roadburn Festival в Нидерландия през 2010-та година. Запис от живото изпълнение от последния им концерт е издаден през 2019-та година под формата на лайв албум – „Live by Command of Tom G. Warrior, Only Death is Real – 16 April 2010 Roadburn, Netherlands“.

От онзи момент до днес бандата няма нови издания, като  няма  и конкретни планове за нова музика, макар и членовете да не изключват нещо ново да се появи на хоризонта в бъдеще.
Каквото и да е случи , обаче, Thorr’s Hammer  си остава дело на приятели, които просто се забавляват и правят онова, което им харесва, като вече създаденото винаги ще е част от „старата школа“ и ще бъде издигано в култ от поколенията занапред.

 

 

Чуйте „Dommedagsnatt“ тук :

Потърсете и в някоя  от стрийминг платформите, ако имате желание. Бандата има акаунти в Spotify и BandCamp, предполагам и на други места.

 

 

 

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
2 Коментара
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
D.Dark
1 year 🔥

Мерси за бандата, мацката направо разбива с вокали и сигурно причинява комплекси на сегашните вокалисти с претенции. На 17, бате…

Мирослав-Velzevul666
1 year 🔥

Брутално и Живо…Върна ме в младостта ми.Благодаря…

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.