THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Xenomorph : „Rüstwelt“

Xenomorph : „Rüstwelt“
BG1 от 2

Клавири и атмосферични синтове ни въвеждат в началото на „Rüstwelt“ – дебютният дългосвирещ албум на американския самостоятелен блек метъл проект Xenomorph, като интрото представя и цитат , който веднага прави впечатление:„I just accepted my role here. I found a book once. It said : „The master doesn’t try to be powerful, he is powerful. Аnd ordinary man keeps reaching for power and thus never has enough“.
Този елемент, всъщност, макар и споделен под формата на филмов цитат,  е част от доктрината на  древнокитайския философ Лао Дзъ – струва си да се поровите в мислите му и да вникнете в неговото учение за даоизъм.

С подобно дълбоко начало, не бих могла да очаквам малко от албума… и всичко се оправдава до последния акорд на мултиинструменталиста.
За първи път се запознавам с работата му и изслушах  записа съвсем непредубедено няколко пъти  с огромно любопитство, като отбелязах още първия път, че в почти всяко парче присъства откъс от конкретно класическо филмово заглавие.
Една от големите изненади беше филма „Gummo“ от 1997-ма година и цитата от него „Life is beautiful. Really, it is. Full of beauty and illusions.Life is great. Without it, you’d be dead.“ , който можем да чуем към интрото на третото парче в албума,“Amphetamous Fornications“.
Със сигурност ще ви е интересно да разпознаете останалите заглавия сами.

Освен с очевидно интелигентен подход и замисъл, албумът е една вихрушка от емоции.
Самият артист потвърди, че създаването на албума е послужило за отдушник по време на натоварен и тежък за него период. С други думи, „Rüstwelt“ е искрено и може би болезнено заглавие , зародено от чистотата на един човек и неговата борба с не чак толкова добрата част от човечеството и самия живот.

Албумът съдържа осем парчета яростен и първичен блек метъл, като едно от тях е инструментално, а финалната песен е кавър на „Svart industriell olycka“ в оригинал на шведите Shining, изпълнен блестящо с текстове на английски език и с леко променен аранжимент, пасващ идеално на цялата музикална концепция.
Вокалите във всяка една от песните са нечовешки високи, гневни и сурови… изключителна рядкост в днешни дни. Вокали, които те хващат за гърлото на секундата, в която бъдат чути.
Подобно качество на вокалите ми напомня веднага на любимите ми Xasthur,  Severoth и Windswept, като буквално ме принуждава да превъртам песните неколкократно.

Освен вокалите, от които могат да те побият тръпки, инструменталът – ритмичните забързани китари, зарибяващите и на моменти пулсиращи барабани , са не по-малко впечатляващи. Всички инструменти тук отново са изпълнени от Xenomorph, като са включени и някои ембиънт части като камбанен звън, гарвански вик и др.

При всяко положение, „Rüstwelt“ е албум, който трябва да бъде преживян.
Музикантът буквално изригва във всяко едно от парчетата, като унищожава всичко по пътя си – намесени са много атмосферични пасажи,сурови секции, като резултатът е уникална симбиоза между жива, пулсираща ярост, отчаяние, нихилизъм и суров блек метъл с нажежена атмосфера и красива динамика. Слушате не просто добре направена музика, но и късче истинско изкуство, родено от ума и сърцето на един обикновен човек с необикновено въображение и сила.

 

 

Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????
Любима песен: „Die Adler Von Eden“

 

Запознайте се с артиста, чуйте албума му, усетете сами цялата магия на музиката, която е създал.

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.