THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Nordjevel : Gnavhòl

Nordjevel : Gnavhòl
BG1 от 2

За норвежците Nordjevel като банда не е нужно да се разтягат локуми – всички чакаме новия им албум с нетърпение, а пуснатите до момента парчета определно се оказаха опасен тийзър.
В третото си дългосвирещо заглавие „Gnavhòl“ , което ще излезе на 23-ти септември чрез лейбъла Indie Recordigs имаме точната доза мрак и студени китари, като може да се каже, че този път чуваме нещо една идея по-мрачно и завладяващо от предишните заглавия.
Всичко, дори и обложката на самия албум, носят по-тягостна и по-фокусирана тежка енергия, която е способна да покори на още по-дълбоко ниво отпреди, а по мое мнение Nordjevel от самото начало на кариерата си умеят добре да боравят с всякакви способи за въвличане в атмосфера на студ, мрак и просторни пусти земи.

С „Gnavhòl“ бандата създава творба, в която са засегнати както метафизичните теми в стила на „Necrogenesis“ и по-ритуалистичната природа на парчетата, като несъмнено носи и частичка от атмосферата на „Nordjevel“ и „Fenriir“, с няколко прибавени щипки нихилизъм.

Продукцията на албума е с отлично качество, както винаги, като първото парче „I Djevelens Skygge“ стартира с ембиънт анонс и барабаните на преден план, които изпъкват насред инструментала и дори вокалите, създавайки пулсираща вълна от режещи китари и почти математически отмерени кик барабани. Като заклет китарист и фен на китарния звук, бих искала малко повече чуваемост на дисторшъна тук, но определено изборът е интересен в случая и изиграва добре своята роля. В парчето има няколко огромни мръснишки сола, появяващи се внезапно и като полъх свеж въздух, което прави близо петте минути на „I Djevelens Skygge“ наистина интересни за слушане – динамиката е добре замислена и съспенсът е налице.
Същото е валидно и за останалата част от албума.

Много харесвам Nordjevel, защото винаги успяват да се разчупят малко или много от класическата представа за норвежки блек метъл и поднасят нещо, което действително стои отлично в тази категория , но и добавя повече – в случая музиката им в „Gnavhòl“ е 100% студен и яростен норвежки блек метъл, но разнообразен с повече бруталност в звученето и доведен до техническа прецизност.

С общо десет химна в себе си , заглавието по много интересен начин завладява слушателя с различни похвати като фино вмъкване на кинематични моменти, брутални ниски припеви, гъделичкащи любопитството сола и тремоло пикинг, спонтанни викове…
Заглавието е цял един разказ за сетивата, който трябва да се преживее, за да се усети напълно и като човек, който слуша бандата от самото ѝ създаване мога да кажа, че определено „Gnavhòl“ е най-доброто, което съм чувала от бандата досега и носи огромен заряд, който те държи под напрежение до самия край на записа.

 

С боен ритъм и пулсиращо в атмосферата езотерично познание, Nordjevel представят новия си ритуал по завладяващ и обсебващ начин, с невероятно добре изпипани динамика и емоционален заряд.
Обложката на Khaos Design описва идеално онова , което ще чуете – една почти апокалиптична слухова картина, борба между тиранични мрачни сили и хаотична вихрушка от яростни мелодии.
Потопете се в адската история на „Gnavhòl“ и потръпнете от мрака, криещ се из ъглите ѝ…

 

 

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

 

Банда: NORDJEVEL
Албум: „Gnavhòl“
Лейбъл: Indie Recordings
Дата на издаване: 23.09.2022

 

Линк за поръчка: https://shop.indierecordings.no/

 

Към момента можете да чуете три от парчетата в албума, погледнете в статиите на The Void Journal  ТУК .

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.