BulgarianCroatianCzechEnglishFrenchGermanGreekItalianNorwegianPolishRomanianSwedishUkrainian
The Void Journal

www.thevoidjourrnal.com
𝔘𝔫𝔡𝔢𝔯𝔤𝔯𝔬𝔲𝔫𝔡 𝔎𝔳𝔩𝔱 𝔚𝔢𝔟𝔷𝔦𝔫𝔢
 Following the Dark Arts since 2017 

Nordjevel : Gnavhòl

Nordjevel : Gnavhòl
BG1 от 2

За норвежците Nordjevel като банда не е нужно да се разтягат локуми – всички чакаме новия им албум с нетърпение, а пуснатите до момента парчета определно се оказаха опасен тийзър.
В третото си дългосвирещо заглавие „Gnavhòl“ , което ще излезе на 23-ти септември чрез лейбъла Indie Recordigs имаме точната доза мрак и студени китари, като може да се каже, че този път чуваме нещо една идея по-мрачно и завладяващо от предишните заглавия.
Всичко, дори и обложката на самия албум, носят по-тягостна и по-фокусирана тежка енергия, която е способна да покори на още по-дълбоко ниво отпреди, а по мое мнение Nordjevel от самото начало на кариерата си умеят добре да боравят с всякакви способи за въвличане в атмосфера на студ, мрак и просторни пусти земи.

С „Gnavhòl“ бандата създава творба, в която са засегнати както метафизичните теми в стила на „Necrogenesis“ и по-ритуалистичната природа на парчетата, като несъмнено носи и частичка от атмосферата на „Nordjevel“ и „Fenriir“, с няколко прибавени щипки нихилизъм.

Продукцията на албума е с отлично качество, както винаги, като първото парче „I Djevelens Skygge“ стартира с ембиънт анонс и барабаните на преден план, които изпъкват насред инструментала и дори вокалите, създавайки пулсираща вълна от режещи китари и почти математически отмерени кик барабани. Като заклет китарист и фен на китарния звук, бих искала малко повече чуваемост на дисторшъна тук, но определено изборът е интересен в случая и изиграва добре своята роля. В парчето има няколко огромни мръснишки сола, появяващи се внезапно и като полъх свеж въздух, което прави близо петте минути на „I Djevelens Skygge“ наистина интересни за слушане – динамиката е добре замислена и съспенсът е налице.
Същото е валидно и за останалата част от албума.

Много харесвам Nordjevel, защото винаги успяват да се разчупят малко или много от класическата представа за норвежки блек метъл и поднасят нещо, което действително стои отлично в тази категория , но и добавя повече – в случая музиката им в „Gnavhòl“ е 100% студен и яростен норвежки блек метъл, но разнообразен с повече бруталност в звученето и доведен до техническа прецизност.

С общо десет химна в себе си , заглавието по много интересен начин завладява слушателя с различни похвати като фино вмъкване на кинематични моменти, брутални ниски припеви, гъделичкащи любопитството сола и тремоло пикинг, спонтанни викове…
Заглавието е цял един разказ за сетивата, който трябва да се преживее, за да се усети напълно и като човек, който слуша бандата от самото ѝ създаване мога да кажа, че определено „Gnavhòl“ е най-доброто, което съм чувала от бандата досега и носи огромен заряд, който те държи под напрежение до самия край на записа.

 

С боен ритъм и пулсиращо в атмосферата езотерично познание, Nordjevel представят новия си ритуал по завладяващ и обсебващ начин, с невероятно добре изпипани динамика и емоционален заряд.
Обложката на Khaos Design описва идеално онова , което ще чуете – една почти апокалиптична слухова картина, борба между тиранични мрачни сили и хаотична вихрушка от яростни мелодии.
Потопете се в адската история на „Gnavhòl“ и потръпнете от мрака, криещ се из ъглите ѝ…

 

 

Оценка: 10/10 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

 

Банда: NORDJEVEL
Албум: „Gnavhòl“
Лейбъл: Indie Recordings
Дата на издаване: 23.09.2022

 

Линк за поръчка: https://shop.indierecordings.no/

 

Към момента можете да чуете три от парчетата в албума, погледнете в статиите на The Void Journal  ТУК .

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments