THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Anthems of Gomorrah : „Aelvica II“

Anthems of Gomorrah : „Aelvica II“
BG1 от 2

Anthems of Gomorrah е несъмнено едно от интересните имена що се отнася до американската блек метъл сцена. Бандата твори от 2003-та година насам, като тази година се завърна след десет години затишие, по-активна отвсякога.

Днес дуото издава третия си дългосвирещ албум, „Aelvica II“, като това е вторият им дългосвирещ за 2022-ра , през септември предстои да бъде издаден и трети. Вдъхновението е без съмнение налице, а уменията за писане на песните – полирани и тръпнещи в очакване да бъдат разлети към слуха ви, да ви омаят в някак позната и при все това, сурова и мрачна, преследваща приказка.

„Aelvica II“, както подсказва и самото заглавие, е втората част от поредицата албуми „Aelvica“, стартирани с първия за годината албум. Съдържа осем парчета яростен блек метъл с оригинални и завладяващи текстове, действително разказващи своя история и каращи слушателя да проследява случващото се с интерес.
В заглавието се усещат множество музикални влияния, като музикантите съчетават всичко през своята призма, улавяйки най-същественото и пресъздавайки своите собствени запазени марки безкомпромисно с тях – бруталните вокали , изведени на преден план, от време на време подкрепени от спонтанни подвиквания, атмосферичните китари и бластовете в стил блек ‘н’ рол.

„Witch-Queen of Taifera“ – първата песен от албума, стартира с ефирно атмосферично интро, което бързо преминава във вихрушка от традиционни викове , луди барабани и режещи китари, разказващи история за магия и древно зло. Завладяващо парче, излъчващо студ и зверска енергия, благодарение на цялостната структура на песента, изпипана  интелигентно и в същото време, с много вложена емоция.

Следващото я парче, „Equites Aelvicae“, е най-вероятно един от фаворитите ми в албума, тъй като съчетава в себе си полъх от неясните и изстрелващи в космическото пространство инструментали в духа  на Blut Aus Nord и типичните за Anthems of Gomorrah яростни вокали на TK, като се получава завладяваща песен, излъчваща едновременно безметежна ефирност и зверска ярост. Запленяващо е да чуеш подобна комбинация и тази песен заслужава специално внимание в албума.

Останалите шест песни в албума следват същата атмосфера и замисъл – ефирност, комбинирана с традиционен американски блек метъл, блек ‘н’ рол, дет метъл и красиви хрумвания откъм композиция и текстове. Едновременно в една песен можем да чуем както ефирност, така и ярост, можем да чуем както ниски брутални, така и високи традиционни блек метъл вокали.
Съществува известна дуалност през цялото време на записа, която му придава оригиналност и автентичност.
Интересно е да слушаш, да се замисляш върху концепцията на албума и да усещаш тази примес от безтегловност и величие.

 

„Aelvica II“ има какво да предложи на  ухото  – зверска ярост, старошколски дух и определено някои оригинални хрумвания. В  албума можем да се насладим на комбинация от различни стилове и несъмнено обаятелна мрачна атмосфера, обрисувана като история за древни герои, величествени божества и битки от вече отдавна забравени времена.

 

 

Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????
Любими парчета: „Equites Aelvicae“ и „Aosoth Massacres the Populace of Kaznus Aelva as Punishment for the Blasphemous Worship of the False God Kalanis“

 

 

Можете да чуете целия албум в BandCamp :

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.