THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

TОП 10 ЗАГЛАВИЯ ЗА АВГУСТ

TОП 10 ЗАГЛАВИЯ ЗА АВГУСТ
BG1 от 2

Königreichssaal : Loewen – Podróż Przez Dziesiąty Krąg Piekła
Новото EP на поляците Königreichssaal е ясна извадка за това колко разнообразна може да бъде
полската блек метъл сцена. Записът е изпълнен с буквално зверска енергия и още с първото парче
съсича с изразителните и отчаяни вокали, акцентирани внимателно от атмосферични китари и ритмични барабани. Комбиниращ елементи от няколко блек метъл сцени в световен мащаб (френската се усеща изключително силно) заедно с дуум метъл сегменти, „Loewen – Podróż Przez Dziesiąty Krąg Piekła“ в рамките на двайсетина минути ни пренася в мрачния свят на Königreichssaal , където от време на време се усеща свежия студ на меланхолията.

 

 


Aerdryk : Met de drietand op mijn huid
Когато чух „Met de drietand op mijn huid“ за първи път ми се стори доста изненадващо, че става дума за
дебютен албум, но и нищо чудно – зад проекта стои C.V.B. , който добре познаваме от вече установени имена като Cult of Erinyes, Monads, The Nest, Wolvennest, We All Die (Laughing) и Psalm.
Музикантът представя атмосферичен и в същото време силно класически албум, в който можем да се
насладим едновременно на приглушени класически вокали, на ритуалистични напеви, на атмосферични и тотално режещи дисторшън китари , на забързани барабани и не на последно място – на красиви бас линии. Блек метъл с lo-fi атмосфера в отлично качество, триумфиращ в пространството безапелационнно.

 

 


Ancient North : Ancient North
С вече два дългосвирещи албума и два EP записа записа зад гърба си, Forlorn – мултиинструменталистът и вокалист, стоящ зад проекта Ancient North, не спира да доставя удоволствие на заклетите фенове на 90-тарския блек метъл с традиционните си вокали и режещи, студени китари.
Класически миниалбум от съвсем непретенциозен артист, който с лекота успява да пресъздаде атмосферата от изминали времена.

 

 

 


Ferum : Asunder / Erode
Ferum е едно от новите ми дет/дуум метъл открития, а албумът „Asunder / Erode“ е техният дебют.
Бавните , сякаш прокълнати рифове, са комбинирани с по-бързи, по-остри части, докато хармонизираните мелодии и солата рисуват пещерна атмосфера, типична за дет метъла отпреди 20- тина години и банди като Cianide, Asphyx, Goatlord и др. Гърлените вокали на Саманта (да, вокалите са изпълнени от дама – нещо, което успях да забележа едва след като видях състава на бандата накрая) са като по учебник и изпълнени с нечовешки заряд, който те кара да си счупиш врата.

 

 

 


Auriferous Flame : The Great Mist Within
Auriferous Flame е новият проект на A. (Clarent Blade, Divine Element, Fortress of the Pearl, Mystras, Spectral
Lore, A Compendium of Curiosities, Ontrothon, Saga of the Ancient Glass, ex-Tome of the Unreplenished, ex-
Warbled Arma, ex-Devathorn (live), ex-Dødsferd). Атмосферичен блек метъл в много красива и ефирна форма, съчетаваща в себе си и агресията на записите от 90-те години с мощни вокални призиви и отличаващи се бързи барабани и китари. Отнасящо приключение, което ще допадне както на феновете на класическия блек метъл, така и на феновете на по-атмосферичните албуми. И най-важното, самият запис е изпълнен с особена енергия, която те вкарва в специфична атмосфера на студ и реене в необятността.

 

 


Hevvn : Satanic Doctrine
Новият албум на харковския блек метъл проект Hevvn, „Satanic Doctrine“, е класически запис, в който
циркулират първична ярост, перфекционизъм и интересен подход за писане на песни. Отличавайки се
от голяма част от представителите на сцената с по-различна тема на текстовете – сатанизъм, албумът
представя една малко по-различна гледна точка на традиционната украинска блек метъл музика, в същото време носейки сърцевината ѝ във всяка една от песните. Неуморим, вездесъщ и изключително напрегнат и вибриращ в същността си албум, който дори за секунда не те оставя в покой. Напомня ми много на работата на Роман и компания (най-вече за Blood of Kingu и Hate Forest) , на момчетата от Khors…
Харков със сигурност се гордее с този запис, а аз съм изключително благодарна, че ми се отдаде възможност да го чуя.

 

 

 



Mimorium : The Route of Haeresis
Финландците Mimorium са тотални диваци в музикалнo отношение и никога не оставят феновете си разочаровани. „The Route of Haeresis“ е поредната разбиваща доза блек в стила на групата, поредната лавина от злокобни и забиващи се в съзнанието вокали, методично изпълнени режещи китари и мелодии – музикално богохулство в чиста форма. Агресивен запис, напомнящ духа на втората вълна, като биват комбинирани различни стилистични похвати , както във вокално отношение, така и в инструментала, което прави албума интересен за слушане и проследяване. Ако все още не знаете кои са Mimorium , а ви се слуша нещо в духа на Ars Veneficium, Watain, Dissection или Necrophobic – счупете „The Route of Haeresis“ от слушане.

 

 


Goety : Seasonal Ceremonies
„Seasonal Ceremonies“ е първият албум на американския атмосферичен блек метъл проект Goety, който
си открих съвсем случайно, ровейки се за нова музика. Албумът е посветен на четирите сезона, като представя четири парчета с главозамайващи атмосферични пасажи, представящи характерните особености на всеки един от тях. Тежък, брутален и елегантен едновременно,“Seasonal Ceremonies“ създава чувство за грандиозност и издигане в пространството.

 

 



Pilori: Quand bien même l’enfer et le déluge s’abattraient sur nous
PILORI са френска blackened crust/deathgrind банда , която в „Quand bien même l’enfer et le déluge
s’abattraient sur nous“ преплита стиловете много умело, доставяйки зарибяващ пулсиращ ритъм, ожесточени брутални вокали и на места типичните за deathgrind-а и crust пънка елементи. Целият заряд на албума е изригващ и излъчващ неотложно усещане за ярост, паника, за задушаващи емоции.
Буреносен албум, който за мен лично беше свежа глътка още от първо слушане. Много мрак има в тези момчета, и начинът по който го изразяват чрез музиката е очарователен.

 

 



Hierophant: Death Siege
Италианците Hierophant са сред любимите ми мизантропи в блек/дет метъл сцената.
Новият им албум „Death Siege“ е всепомитащ опус , изкован от омраза, враг на всички смъртни.
В албума има грандиозни моменти , напомнящи военен парад пред самите порти на Ада, като в същото време можем да чуем и игриви китарни сола, вмъкнати сред всеобщата агресия на албума.
„Death Siege“ е точно това, което сочи и заглавието – смъртоносна обсада от кръвожадна блек метъл ярост, която не оставя заложници и изгаря всичко до основи.

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.