THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

ANGRRSTH | CZORТ : „W czeluść“

ANGRRSTH | CZORТ : „W czeluść“
BG1 от 2

Две от напоследък привличащите интерес имена на полската ъндъграунд блек метъл сцена – ANGRRSTH и CZORT, преплетоха усилията си в общ сплит запис. В огнения „W czeluść“ двете групи представят по две яростни нови парчета, като заглавието е с обща продължителност малко над 25 минути.

ANGRRSTH издаде дебютния си дългосвирещ албум „Donikąd“ през изминалата година, като с него беляза мястото си в полския ъндъграунд и оправда за пореден път очакванията на лейбъла Godz ov War Productions, с когото си партнира в издаването на цялата си дискография до момента.
Звученето на бандата е сурово и неподправено – мрачен и атмосферичен блек метъл, винаги изсвирен интелигентно и масивно, обсебващо. Който е фен на полската блек метъл сцена – ANGRRSTH са сред новите ѝ представители, следващи неотлъчно всичките ѝ характеристики и създаващи музика по маниакален начин.

Малко по-далече от звученето на ANGRRSTH , Czort са с няколко години по-стара банда и зад гърба си имат вече два дългосвирещи албума, като цялостната им визия и звучене са изцяло посветени на богохулството, на злото и на мрака. Последният им дългосвирещ албум, „Apostoł“, излезе през 2020-та година и направи впечатление със своята доза мелодичност и солидни сфери.

С подобни групи – всяка със своята отличителна атмосфера и енергия, сплит албум определено звучи като нещо много интересно. И определено е така. Докато Czort клонят към злобна Khold атмосфера с акцент върху мрака, то ANGRRSTH излъчват първичността и яростта на Mgła, засягайки теми за човешкото съзнание и дух. Мрак и нихилизъм откъдето и да погледнеш. Измъкването от примките на тази мрежа от отекващи емоции и злоба е изцяло невъзможно.

Първите две парчета в записа са на ANGRRSTH.
Отварящата песен „Pętla“ изригва директно и безкомпромисно, като изобщо не се интересува готов ли си или не да поемеш ветровете на яростта, които те връхлитат с нея. Парчето е ритмично, настървено, злобно и обезпокоително – не те оставя нито за миг дори да се замислиш върху това, което се случва.
„Przerwana“ – второто парче от ANGRRSTH, продължава задушаващата атмосфера на предното изпълнение, като този път добавя малко повече атмосферичност в инструментала, като веднага се усещат влияния , напомнящи донякъде и за украинската блек метъл сцена и изпълнители като Drudkh.
Красива комбинация от зверска енергия, ефирност, освежаваща динамичност и нихилизъм, откровеност във всяка една нота и изговорен, прошепнат или изкрещян текст.

Обединяващи се със сънародниците си и вече започнатата от тях нихилистична тема, Czort продължават историята за нестихващото падение на човечеството, като с първото си парче демонстрират типичните за музиката си по-мелодични китари и сола , този път придружени от по-масивни вокали и обсебващ темп. Същото е валидно и за затварящата песен „Ofiara“, като в нея са намесени и по- студени атмосферични елементи в китарната работа.

И всичко това – завършено от докосващата обложка на Igor Datkiewicz от WS Artworks, идеално покриваща същността на албума и неговия сюрреалистичен мрак, изобразявайки падението към непрогледната тъма и протягащите се към плътта демони.

С нестихваща зверска енергия ANGRRSTH и Czort ни подаряват четири монументални разказа за отчаяние, падение ,омраза и жертва. Нихилистична музика, пренаситена с нюансите на чистата експресия и жестоката, насилствена сурова емоция, вградена по традиция в полския блек метъл.
„W czeluść“ разтваря бездната и кани най-смелите да се потопят в потайния ѝ подземен мрак…

 

 

 

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

 

От днес можете да чуете целия албум в Spotify :

Поръчки на физически носители са възможни през сайта на лейбъла Godz ov War Productions: https://godzovwar.com/shop.

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.