THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Gaerea : „Mirage“

Gaerea : „Mirage“
BG1 от 2

Португалците Gaerea са име в  метъл сцената, което не може да остане неотбелязано, най-вече  благодарение на особената енергия на бандата и темите , които засяга в артистичния си подход към правенето на музика и писането на текстове- нарцисизъм, саморазрушение, мизантропия, депресия, анхедония и много други състояния, пряко свързани с човешката психика и онези мрачни кътчета от човека и неговите болезнени и често притъпени травми, които чрез музиката на Gaerea биват не просто докоснати, но и изрязани като със скалпел и извадени на показ.

Момчетата направиха впечатление още с дебютния си едноименен EP запис през 2016-та година, като показаха нагледно намерението си да създават чрез  чист и неподправен, емоционално зареден начин, едновременно качествен откъм продукция и откъм смисъл.

Красотата на музиката на Gaerea  още от самото зараждане на групата лежи най-вече в  простото на пръв поглед и чисто представяне на музиката и преплетените в нея дълбоки теми за човешката същност. Групата еволюира с всеки свой запис, допринасяйки към сцената с нови идеи и още по-зверска енергия, редом с експерименти в продукцията и начина на записване на парчетата.

Сурова атмосфера, доза отчаяние и непроницаем мрак можем да усетим във всяко едно от дългосвирещите заглавия на групата – „Unsettling Whispers“ (2018) и „Limbo“ (2020), като последният албум на групата отбеляза категорично позицията ѝ, достигайки до блек метъл феновете в може би най-точния възможен момент – по време на пандемията, която се оказа особено плодотворна за най-мрачната страна на хората и съответно, усещаше се и  крещяща нужда от трансформиращи и пречистващи албуми като „Limbo“, докосващи именно онези тънки струни, с които повечето се боят да боравят.

 

Започвайки с меланхоличното интро на „Memoir“,  новият дългосвирещ албум на групата –   „Mirage“,  поема по своя път плавно, ефирно, с омайващи шепоти вместо типичния крясък на Guilherme, като внезапно цялатазвукова картина на песента се променя в тотален чук от раздиращи пространството вокали и интересни сола, вмъкнати измежду забързания ритъм на барабаните, който се лута заедно с останалия инструментал измежду пълен хаос и хипнотичен, закотвящ се в съзнанието ритъм.
Почти индустриално звучене, пропито с откровено отчаяние, поднесено интересно чрез свежия начин на писане на песни, който групата демонстрира в продължение на целия албум.
Макар и на моменти да звучи повече хардкор, отколкото блек метъл, песента задава интересен тон на заглавието, като по фин начин показва още в самото начало, че това няма да е типичният албум на Gaerea, че  можем да очакваме творчески експерименти, каквито не сме чували досега от бандата.

И подсказката на „Memoir“ се оказва в десятката. В новия си албум групата експериментира повече с ембиънт звученето, заиграва се с темповете и настроенията, композициите на различните структури и макар все още да се чува същността на Gaerea, музиката в „Mirage“ е далеч по-различна и многослойна от онова, което сме чували от португалците до момента.
Все така изразителни, вокалите на Guilherme , редом с видимо вложените усилия на всички останали членове от групата, разкриват пред нас история от девет глави, разказващи  за красотата на страданието и дълбочината на човешкия дух.
Липсва ми по-суровият подход на места, но това отлита на по-заден план благодарение на изпипаната атмосфера на заглавието, носеща конкретен почерк.

„Mirage“ е по-атмосферично заглавие, по-експериментално от обичайното за Gaerea и за пореден път показва силата на  творческия дух на музикантите. Блек метълът , особено по-модерните представители на жанра, стават все по-напредничави в обследването си на музикалните възможности и това води до точно подобни заглавия, в които може да се чуе както нещо напомнящо за корените му, така и за нещо съвършено ново и модерно, дори футуристично звучащо.

Красиво е да попаднеш във водовъртежа от хрумвания на „Mirage“, да се потопиш в творческата бездна на Gaerea и да слушаш, да попиваш всичките им текстове, да проследяваш с любопитство цялата динамика на албума и да реагираш на всички малки детайли, които бандата успешно вгражда в музиката си. Сред измъчени вокали, атмосферични китари с жесток тремоло пикинг, ритмични  барабани и красиви ембиънт части всичко се превръща в един отчлетливо изразен мираж, който разкрива пред теб своята история за страданието, вътрешните противоречия и безнадеждността на социалния колапс, пред който сме изправени към настоящия момент.

„A wandering life of joy and grace
Thank Lord, for the man who is perky
He who sings of a bright morning
Consumed by the golden waves of ecstasy

pain throughout the mundane night
he treads on pieces of shattered glass
I detest the skies for they enlighten this being
He who knows nothing but his will
He who melts his flesh
As his hopes lash away“

 

 

 

Оценка: 9/10 ????????????????????????????????????

Любимо парче: „Dormant“

Албумът ще бъде издаден на 23-ти септември чрез лейбъла Season of Mist, като предварителните поръчки вече са стартирани на следния адрес: https://bit.ly/3OU469X.

 

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Georgio
1 year 🔥

Разочароващ албум. След почти перфектния Лимбо, тук Гаереа удрят обратно в кюпа със стандартна Блек метъл/ембиънт/малко пънк музика. Липсва агресията, липсва многопластовата музика на Лимбо, която ме кара да слушам албума от край до край отново и отново.
Сам по себе си Мираж не е лош албум, но както вече казах – разочароващ.

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.