THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Cultist : „Manic Despair“

Cultist : „Manic Despair“
BG1 от 2

Имайки предвид „ретроградните влияния на разни планети“ и вътрешните бушуващи нездравословни емоции в голяма част от хората напоследък, ми се стори съвсем в реда на нещата да обърна внимание на „Manic Despair“ – дебютният дългосвирещ албум на канадската дет метъл банда Cultist, чиято обложка според мен описва брилянтно маниакалното отчаяние през призмата на космологията и чара на ужаса.

Албумът носи старошколски елементи като ниски китари, луди перкусии, закачливи сола и гърлени вокали, като стилът им напомня съвсем бегло на банди като Atrocity , Achrostichon и дори на места Deicide, като всичко щеше да бъде чудесно , ако на моменти ритъма и звученето на парчетата не придобиваха какофоничен и трудно смилаем, странен за слушане вид.

Вокалистката Vanessa Grossberndt ни посреща още в самото начало на „Manic Despair“ с отчаян рев, като в следващите парчета демонстрира гърлените си вокали , включвайки се сравнително рядко в продължението на албума. Може би за първи път попадам на заглавие, в което преобладаваща е инструменталната част, а вокалистът е по-скоро представен като нюанс.

През по-голямата част на заглавието можем да чуем експериментаторски и за мен лично не много логични ритми, които на места ми идват в повече. Това, което ми харесва, обаче, е определено способността на китариста да възпроизвежда студени и режещи мелодии чрез рифовете си и да се заиграва със солата , прибавяйки уникална атмосфера към всяко от парчетата. Същото се отнася и до баса, който привлича вниманието много често и се издига над останалия инструментал.
Точно благодарение на тези елементи правя паралели със старите дет метъл групи и всъщност слушах много внимателно през всичките 39 минути от продължителността на албума.

Освен качествената китарна работа можем да чуем и синтезатори, които са дело на вокалистката, има включвания с извадки от филми, като на места в албума има наистина интересни и хващащи слуха моменти – един от тях е внезапното издигане на флойд роуза в „Missing a Soul“. Точно в това парче и вокалите са може би най- искрени и силни като емоция, паралелно с тези в „Locked In Time“ и „Regression“. Друг такъв момент е комбинацията от класически пиано мелодии и студени китари в последното парче „Vexatious Seizures of Thought“, която се преплита плавно с вокалите и накрая слага край на целия албум.

На места благозвучен, на други може би дразнещ, „Manic Despair“ е трудносмилаем албум, който трябва да преслушате няколко пъти преди да отсъдите. Липсват ми особено яростта и маниакалността в звученето, които съм свикнала да чувам и които биха залепнали идеално към темата на албума, но предполагам вината за това е в моя телевизор, защото самото ми ухо е свикнало с поразително обсесивни и агресивни мелодии и всичко под тази летва не може да ме грабне особено.
И при все това, ако ви се слуша нещо ново от света на дет метъла , дайте шанс на „Manic Despair“. Може какофонията в албума всъщност да се окаже в синхрон с вашата собствена и да резонира у вас нещо наистина стойностно и красиво, кой знае.

Заглавието се разпространява чрез лейбъла Awakening Records от края на август  и може да бъде чуто в почти всички стрийминг платформи.

 

 

Оценка: 5/10 ????????????????????

 

Чуйте го тук:

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.