THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Ellende : „Ellenbogengesellschaft“

Ellende : „Ellenbogengesellschaft“
BG1 от 2

Ellende е по същество един от най-емоционалните атмосферични блек метъл проекти към момента. Трудно можеш да слушаш което и да е от парчетата на австрийците и да не попаднеш в центъра на емоционалната вихрушка от настроения, редуващи се с ефирните и реещи се из звуковото пространство моменти, които обикновено ги съпровождат и съвсем деликатно докосват най-тънките ти струни.

Макар и с този път, струва ми се, нетипичен за бандата избор на похват във връзка с обложката, на която е изобразено диво прасе в облекло от 16в. и която отново е дело на идеологът на групата L.G., в албума се срещаме с абсолютно същото количество сурова енергия на Ellende. Сред вече познатата ни атмосфера, обаче, има преплетени нови елементи, които добавят към вече изградената ни представа за музиката на групата.

Отново потопени във философията и размишленията над човешкото страдание и красотата на болката, Ellende говорят в текстовете си за всичко и представят чиста емоция, без да подправят излишно парчетата. В „Ellenbogengesellschaft“ ще срещнем текстове както на немски, така и на английски език, като сред лириката има и включвания от филма „Francis Bacon: Fragments of a Portrait“ от 1966-та година, в който можем да чуем думите на един от най-великите британски художници на всички времена – Френсис Бейкън: “People nearly always believed that the distortions of them are an injury to them”.

Тук правя веднага и паралела с британския лорд-канцлер, философ, юрист и писател със същото име, живял до 1626-та година, и огромната му прилика с обложката. Дали е случайна или не такава аналогия и упражнението „Какво е искал да каже с творбата си автора?“ оставям на вашето размишление. Нека не забравяме, че L.G. е запленен от философията и всъщност обложката може би носи много по-голямо значение, отколкото изглежда на пръв поглед.

Дълбочината се усеща на всяко ниво в албума, а освен красиво написаните и стойностни текстове, можем да се насладим и на красиви моменти с ефирни хорови изпълнения, каквито досега не сме чували в музиката на Ellende. Те са изпълнени изцяло от L.G., който изненадва с новия си вокален похват и нивото на собственото си развитие като музикант. Поредно избутване на пределите на проекта няколко крачки напред чрез тази завладяваща комбинация от ефирност и традиционна сурова енергия и динамика.
Дали „Ellenbogengesellschaft“ звучи по-леко от обичайните записи на Ellend? Определено не, но се усеща специфичен нюанс, който допреди не сме имали шанса да уловим в музиката на бандата.

Въвеждащата „Ich Bin“ ни примамва с нежни мелодии на пиано, класически хоров напев и акустични китари, като лежерната атмосфера бързо прераства към класическото звучене на групата с второто парче, „Unsterblich“, където L.G. изригва с всяка изсвирена струна и изригнал от гърлото му тежък вокал. В рамките на 49 минути пред нас се разкриват мощни звукови картини ,чиито епични моменти ни разхождат из най-студените кътчета на Австрия, а след това отстъпват място на уютната топлина на ефирни пасажи, чрез които слушателят се рее из пространството в красив унисон с музиката.

Динамиката на албума е страхотно подготвена от L.G. по зарибяващ начин, като сред гост-изпълнителите в албума този път участва и J.J. (Karg, Harakiri for the Sky), чиито вокали несъмнено добавят друг нюанс емоция към записа, заедно с тези на L.G.
Няма как да не спомена и че по-голямата част от записите и като цяло, работата по смесването и мастерирането на музиката в албума е осъществена от Markus Stock в неговото Klangschmiede Studio E, което в моите очи винаги представлява бонус точки откъм шансове за отлична продукция.
На моменти можете да усетите и типичния му стил на смесване и мастеринг – особено в момента, в който чуваме изчистените вокали в „Ruhelos“.

С няколко думи, „Ellenbogengesellschaft“ е завлядяваща история в осем глави. Атмосферичен блек метъл с много нюанси и емоционално заредени парчета, провокиращи размисъл и вътрешно пробуждане за някои основни екзистенциални истини. Насладете се на емоцията и атмосферата на албума, според мен е едно наистина красиво начало на есента – носи точно онзи ефирен дух и дълбочина, присъщ за любимия сезон.

 

 

Оценка: 10/10 ????????????????????????????????????????

Албмът ще бъде издаден на 30-ти септември чрез лейбъла AOP Records,като можете  да поръчате албума на следния адрес: https://shop.aoprecords.de/de.

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.