BulgarianCroatianCzechEnglishFrenchGermanGreekItalianNorwegianPolishRomanianSwedishUkrainian
The Void Journal

www.thevoidjourrnal.com
𝔘𝔫𝔡𝔢𝔯𝔤𝔯𝔬𝔲𝔫𝔡 𝔎𝔳𝔩𝔱 𝔚𝔢𝔟𝔷𝔦𝔫𝔢
 Following the Dark Arts since 2017 

Arctora : „The Storm Is Over“

Arctora : „The Storm Is Over“
BG1 от 2

Финландският блек метъл винаги се отличава със специфична атмосфера, рисуваща студени пейзажи в ума на слушателя. Същото е валидно и за дебютния дългосвирещ албум на Arctora, в която новосъздадената банда, състояща се от някои вече добре познати членове, представя вледеняващи звукови картини от реещи се атмосферни китари, флиртуващи лийд изпълнения и изразителни вокали.

Arctora се заражда през изминалата година, като дебютът им „The Storm Is Over“ излезе в края на септември  чрез лейбъла WormHoleDeath. В състава на групата влизат китаристът и вокалист Joel Notkonen (познат от концертите на Ondfødt), нечовешкият барабанист Tommi Tuhkala (Ondfødt, Outlaw, Spell of Torment) , басистът Jere „Pihvi“ Halonen, китаристът Tuure Suomalainen и вокалистът Niko Kauhanen, като споеният до съвършенство квинтет показва съвсем ясно какво може да се надигне от пределите на пословичната финландска любов към уидинението и природата.

Албумът е разказ за пътешествие сред  мразовити гори , покрити със снежна обвивка, пресътворен под формата на мелодичен дет/блек метъл. Лирически се занимава с личните премеждия, пред които е изправен човек по време на трудния си път и за личната сила, която всеки един от нас показва точно в най-трудните моменти, пред които го изправя живота. Всяко от парчетата носи известна доза меланхолия, както и в конкретни моменти носи предназначението на предизвестник на катарзиса – възвишение, до което много хора реално не достигат дори и до последния си дъх.

Студеният инструментал, яростните тежки вокали – особено тези в парчето „I am Human“ – високи и ниски, и някои от по-епичните моменти , придават монументален нюанс на заглавието. Макар и да не е съвсем типичния финландски блек метъл, работата на музикантите много силно се доближава до онова, което сме свикнали да чуваме в музиката на сънародниците им Kalmankantaja и други музиканти от този ранг, като освен вече познатото , Arctora влагат и огромна доза собствена емоция и идеи – вариациите във вокалите, страхотната симбиоза между дет и блек метъл, редом с много други заигравки.

Интроспективната природа на „The Storm Is Over“ носи усещане за интимност, за странстване сред суровите арктически ледове. Ледове, в които се проявяват някои от най-важните човешки характеристики – волята и силата да се извисиш над предизвикателствата. Финландски мелодичен дет метъл с блек метъл влияния, който за близо час ще ви преведе през своята зимна магия, създадена от мелодични китарни рифове, ожесточени барабани и силни вокали.

„Let not your heart be turned to stone, By all manner of earthly woes“

 

 

Чуйте „The Storm Is Over“ в Spotify:

 

Линк за поръчка: https://orcd.co/thestormisover 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments