THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Arctora : „The Storm Is Over“

Arctora : „The Storm Is Over“
BG1 от 2

Финландският блек метъл винаги се отличава със специфична атмосфера, рисуваща студени пейзажи в ума на слушателя. Същото е валидно и за дебютния дългосвирещ албум на Arctora, в която новосъздадената банда, състояща се от някои вече добре познати членове, представя вледеняващи звукови картини от реещи се атмосферни китари, флиртуващи лийд изпълнения и изразителни вокали.

Arctora се заражда през изминалата година, като дебютът им „The Storm Is Over“ излезе в края на септември  чрез лейбъла WormHoleDeath. В състава на групата влизат китаристът и вокалист Joel Notkonen (познат от концертите на Ondfødt), нечовешкият барабанист Tommi Tuhkala (Ondfødt, Outlaw, Spell of Torment) , басистът Jere „Pihvi“ Halonen, китаристът Tuure Suomalainen и вокалистът Niko Kauhanen, като споеният до съвършенство квинтет показва съвсем ясно какво може да се надигне от пределите на пословичната финландска любов към уидинението и природата.

Албумът е разказ за пътешествие сред  мразовити гори , покрити със снежна обвивка, пресътворен под формата на мелодичен дет/блек метъл. Лирически се занимава с личните премеждия, пред които е изправен човек по време на трудния си път и за личната сила, която всеки един от нас показва точно в най-трудните моменти, пред които го изправя живота. Всяко от парчетата носи известна доза меланхолия, както и в конкретни моменти носи предназначението на предизвестник на катарзиса – възвишение, до което много хора реално не достигат дори и до последния си дъх.

Студеният инструментал, яростните тежки вокали – особено тези в парчето „I am Human“ – високи и ниски, и някои от по-епичните моменти , придават монументален нюанс на заглавието. Макар и да не е съвсем типичния финландски блек метъл, работата на музикантите много силно се доближава до онова, което сме свикнали да чуваме в музиката на сънародниците им Kalmankantaja и други музиканти от този ранг, като освен вече познатото , Arctora влагат и огромна доза собствена емоция и идеи – вариациите във вокалите, страхотната симбиоза между дет и блек метъл, редом с много други заигравки.

Интроспективната природа на „The Storm Is Over“ носи усещане за интимност, за странстване сред суровите арктически ледове. Ледове, в които се проявяват някои от най-важните човешки характеристики – волята и силата да се извисиш над предизвикателствата. Финландски мелодичен дет метъл с блек метъл влияния, който за близо час ще ви преведе през своята зимна магия, създадена от мелодични китарни рифове, ожесточени барабани и силни вокали.

„Let not your heart be turned to stone, By all manner of earthly woes“

 

 

Чуйте „The Storm Is Over“ в Spotify:

 

Линк за поръчка: https://orcd.co/thestormisover 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.