BulgarianCroatianCzechEnglishFrenchGermanGreekItalianNorwegianPolishRomanianSwedishUkrainian
The Void Journal

www.thevoidjourrnal.com
𝔘𝔫𝔡𝔢𝔯𝔤𝔯𝔬𝔲𝔫𝔡 𝔎𝔳𝔩𝔱 𝔚𝔢𝔟𝔷𝔦𝔫𝔢
 Following the Dark Arts since 2017 

STRYCHNOS : „A Mother’s Curse“

STRYCHNOS :  „A Mother’s Curse“
BG1 от 2

Проклятието на майката е повод за много легенди и поверия, дори и по нашите ширини. Истина или не, мнозина треперят пред гнева на майката, чието дете бива застрашено – в такива моменти тя е готова да изпепели всичко около себе си до основи – безкомпромисно и без каквито и да е скрупули. А майчините клетви, носи се слух, са най-опасните и дълго се реят след нея във времето, дори и когато нея вече я няма.

Точно този възпяван от много фолклористи момент е запечатан и в основите на дебютния дългосвирещ албум „A Mother’s Curse“ на даските легенди STRYCHNOS, които от 1997-ма година насам пресъздават картини на истинско насилие чрез музиката си и които изключително се радвам да чуя след 11 години пауза. Цялата същност на заглавието е събрана в обложката от Daniel Corcuera: мотивът е вдъхновен от скулптурата на Niels Hansen Jacobsen „Смъртта и майката“ от 1892-та година, изобразяваща млада жена в момент на ултимативна трагедия, като самият скулптур е бил вдъхновен от края на „Историята на една майка“ – разказ , написан през 1847-та година от известния датчанин и любим на мнозина автор Ханс Кристиан Андерсен , в който се гласи „И Смъртта потегли с детето ѝ към непознати земи.“

Албум, илюстриращ трагедия, ярост, истински терор и в същото време – надежда, достигнат мир и лично възмездие.
Вадещи наяве своите 25 години старошколско майсторство, STRYCHNOS доставят вихрушка от всепомитащ блек метъл с дет метъл влияния, който посича с демонично покоряващата си атмосфера. Мрачен и в същото време извисяващ се като монумент, „A Mother’s Curse“ радва ухото с тежки дисторшън и по-атмосферни китари, с добре изразен бас. Вокалите на моменти са обезумяли и сякаш излизащи от същински демон, като само след секунди на тяхно място можем да чуем монотонна реч или откъс от филм, всичко преминаващо плавно и съвсем в контекст.
Темпът по време на цялата продължителност на албума варира, като бандата определено залага на окултната атмосфера, на тягостното и тежко настроение – музикантите искат да те стиснат за гърлото с музиката си и да те оставят без дъх в продължение на малко над 40 минути.
В албума няма и една слаба песен, като на моменти сме свидетели на същински ужасяващи слухови преживявания , които ни вкарват изцяло в атмосферата на концепцията.

„A Mother’s Curse“ е чудовищен концептуален опус, който надхвърля почти всички вече изградени стилистични представи, доставяйки тероризираща стена от тежки звукови воали и осебващи послания. Сурови и безкомпромисни като проклятие, STRYCHNOS се завръщат с пълна сила, редом с най-ожесточения мрак, на който са способни. Мрак, на който и самата Смърт най-вероятно би завидяла.

 

 

 

Албумът ще бъде издаден на 4-ти ноември чрез лейбъла Dark Descent Records, като вече може да бъде поръчан на следния адрес: https://bit.ly/3gv3qLW.

 

Moжете да чуете първият разкрит сингъл от албума, „Horror Sacred Torture Divine“:

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Elling
3 месеца 🔥

Много силно ревю, но като музика нищо кой знае колко впечатляващо. Да речем – 6.5 от 10.

Калоян
3 месеца 🔥

Култец!