THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

STRYCHNOS : „A Mother’s Curse“

STRYCHNOS :  „A Mother’s Curse“
BG1 от 2

Проклятието на майката е повод за много легенди и поверия, дори и по нашите ширини. Истина или не, мнозина треперят пред гнева на майката, чието дете бива застрашено – в такива моменти тя е готова да изпепели всичко около себе си до основи – безкомпромисно и без каквито и да е скрупули. А майчините клетви, носи се слух, са най-опасните и дълго се реят след нея във времето, дори и когато нея вече я няма.

Точно този възпяван от много фолклористи момент е запечатан и в основите на дебютния дългосвирещ албум „A Mother’s Curse“ на даските легенди STRYCHNOS, които от 1997-ма година насам пресъздават картини на истинско насилие чрез музиката си и които изключително се радвам да чуя след 11 години пауза. Цялата същност на заглавието е събрана в обложката от Daniel Corcuera: мотивът е вдъхновен от скулптурата на Niels Hansen Jacobsen „Смъртта и майката“ от 1892-та година, изобразяваща млада жена в момент на ултимативна трагедия, като самият скулптур е бил вдъхновен от края на „Историята на една майка“ – разказ , написан през 1847-та година от известния датчанин и любим на мнозина автор Ханс Кристиан Андерсен , в който се гласи „И Смъртта потегли с детето ѝ към непознати земи.“

Албум, илюстриращ трагедия, ярост, истински терор и в същото време – надежда, достигнат мир и лично възмездие.
Вадещи наяве своите 25 години старошколско майсторство, STRYCHNOS доставят вихрушка от всепомитащ блек метъл с дет метъл влияния, който посича с демонично покоряващата си атмосфера. Мрачен и в същото време извисяващ се като монумент, „A Mother’s Curse“ радва ухото с тежки дисторшън и по-атмосферни китари, с добре изразен бас. Вокалите на моменти са обезумяли и сякаш излизащи от същински демон, като само след секунди на тяхно място можем да чуем монотонна реч или откъс от филм, всичко преминаващо плавно и съвсем в контекст.
Темпът по време на цялата продължителност на албума варира, като бандата определено залага на окултната атмосфера, на тягостното и тежко настроение – музикантите искат да те стиснат за гърлото с музиката си и да те оставят без дъх в продължение на малко над 40 минути.
В албума няма и една слаба песен, като на моменти сме свидетели на същински ужасяващи слухови преживявания , които ни вкарват изцяло в атмосферата на концепцията.

„A Mother’s Curse“ е чудовищен концептуален опус, който надхвърля почти всички вече изградени стилистични представи, доставяйки тероризираща стена от тежки звукови воали и осебващи послания. Сурови и безкомпромисни като проклятие, STRYCHNOS се завръщат с пълна сила, редом с най-ожесточения мрак, на който са способни. Мрак, на който и самата Смърт най-вероятно би завидяла.

 

 

 

Албумът ще бъде издаден на 4-ти ноември чрез лейбъла Dark Descent Records, като вече може да бъде поръчан на следния адрес: https://bit.ly/3gv3qLW.

 

Moжете да чуете първият разкрит сингъл от албума, „Horror Sacred Torture Divine“:

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
2 Коментара
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elling
1 year 🔥

Много силно ревю, но като музика нищо кой знае колко впечатляващо. Да речем – 6.5 от 10.

Калоян
1 year 🔥

Култец!

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.