THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Drudkh : „Всі належать ночі“

Drudkh : „Всі належать ночі“
BG1 от 2

Украинската блек метъл сцена е сред най-първичните и сурови представители на блек метъл жанра към момента. Почти всяка творба, излязла от земите на Украйна е пропита с невиждана ярост, бурна страст и отлично умение за писане на песни, като някои от представителите се извисяват монументално , носейки много повече от красиво изсвирена музика и жадуващи за кръв вокали, а именно – парченца история, парченца душа.

Такъв е случаят и с харковската блек метъл банда Drudkh, която обрисува с музика природни картини, елементи от фолклора и историята на Украйна, и разбира се, вдъхва живот на забравени творби на украински поети.

В покварен, изпълнен с фалш и нездравословна жажда за внимание свят, е хубаво в една такава дистопична атмосфера човек да премине като с машина на времето към творчеството на великите творци, да си припомни исторически събития от близкото минало и да чуе музикални композиции, които да го преведат мисловно в друг свят, изпълнен с мелодии, които да накарат душата му да лети.

„Всі належать ночі (All Belong to the Night)“ е дванадесетият дългосвирещ албум на Drudkh.
По-мрачен, по-различен и някак по-дълбок, записът ни разкрива четири парчета с обща продължителност около 40 минути, като всяко едно от тях има мново вложен смисъл и се забива силно в теб, като стрела, като песните преминават плавно една в друга, оставяйки усещане за пълнота.

По собствения си меланхоличен и в същото време яростен и първичен начин, Сайенко и компания отново съживяват гласовете от украинското минало в музиката си. Текстовете на песните са изцяло на украински език, като за основа са използвани творби на украински поети, сред които се отличават имената Яків Савченко и Антін Павлюк – хора с трагична съдба, над които се свлича тежестта на събитията от 1937-ма година без каквато и да е милост. Е, сега Drudkh представят творбите им на света през собствената си призма, също така безмилостно, но и с нечовешка страст. Трагедията на един понякога пали огъня в сърцата на десетки други.

Албумът започва с „Нічний (The Nocturnal One)“ , с текст от „Жертви Нічного“ („Жервите на Нощния“) на Яків Савченко, който бива екзекутиран на 2-ри ноември 1937-ма година по време на режима на Йосиф Сталин. Съдба, която много добре знаем , бива споделена и от много наши хора на изкуството в България след датата 9-ти септември 1944-та.
Песента носи точно онова усещане за спускане на мрак и отчаяние, което хората най-вероятно са усетили в онзи момент, при надвисването на опасността.
Продължително и многослойно, парчето представя на слушателя многобройни изненади, сред които секции със завладяващи прогресивни бас линии, пулсиращ ритъм и грандиозни мелодии … всички те обгърнати от мощтта на вокалните призиви на Thurios, директни и остри като бръснач.

Яростта преминава плавно в ритуалистична, почти фоклорна атмосфера с „Млини (Windmills)“, където меланхолични хорови вокали ни въвеждат в песен , възпяваща едно от най-драгите за украинската земя съоржения – вятърните мелници, и самата надежда. В песента се отличават пулсиращите барабани на Vlad и красиви мелодични секции. „Млини (Windmills)“ звучи като полъх надежда, като надигане над всичко зло. Сайенко за пореден път съумява да създаде светлина чрез мрака и да пренесе в нея цялата си сила, която да служи за опора на онзи, който слуша.

„Листопад (November)“ е най-краткото от четирите парчета, но и най-меланхоличното, носещо специфична емоция, отличаваща го от останалите парчета и напомнящо на красотата на „Autumn Aurora“. Гневът в тази песен е сгушен на моменти в секции с дуум метъл напомняния и разтапящи се едно в друго настроения. Песента е по стихотворението „Листопад“ на Антін Павлюк и ни позволява да се докоснем до по-романтичната страна на украинците – една от многото, които остават незасегнати на праховете на времето, въпреки пролятата кръв.

„Як смертне прядиво, як безнадійність прощ,
як невод умирання довгий, непролазний…
як непотрібна і глуха образа
осінній дощ, ізнов осінній дощ.“

Затварящата песен „Поки зникнем у млі (Till We Become the Haze)“ е петнадесетминутен опус, базиран на работата на Савченко, като този път вдъхновението е почерпено от стиха му „Не дано“. Съвсем вглъбяващо в природата си, парчето разкрива пред нас кинематична атмосфера, редуваща средни темпове и силни моменти от вдъхновяващо напрежение, прогресиращи и връщащи ни обратно в положение на реене из пространството, красиво акцентирани от барабаните на Vlad , атмосферичните китари и баса. Сякаш парчето комбинира останалите три от албума и представя най-красивите им елементи в едно, добавяйки и нови стилови изненади. Красив, но и някак тъжен финал на „Всі належать ночі (All Belong to the Night)“ , действащ като последен пулс на една трогателна история.

И както целият замисъл около албума, така и обложката е със специално значение за украинския народ и култура. На 26-ти  ноември по украински обичай се поставя свещичка до прозореца в памет на украинците, убити  по време на Гладомора през 1932-1933 година. Период, който силно бележи украинската памет и  оставя негласното обещание за възмездие.

„Всі належать ночі (All Belong to the Night)“ е красив музикален разказ за светлината в мрака , за погледа към миналото в настояще време, за красотата на меланхолията и възвишените усещания в душата на човек, дори и поставен пред зверски изпитания. Слушайки, плавно се потапяш в смели китарни и бас линии, въздигащи се вокали, обиграни барабани и послания,през цялото време синхронизирани и образуващи една цяла картина, продължавайки да ехтят в съзнанието ти дълго след края.

„Лиш засвітиш свічки – і освітиш нам путь,
Поки зникнем у млі.“

 

 

Албумът ще  бъде издаден на 11-ти ноември чрез лейбъла Season of Mist Underground Activists, като може да бъде поръчан на следния адрес:  https://bit.ly/3N114Ro

 

Към момента свободни за слушане за две от парчетата в заглавието, припомнете си ги тук:

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elling
1 year 🔥

Слава Украiнi! Албумът ще е убийствен!

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.