THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Old Forest : „Sutwyke“

Old Forest : „Sutwyke“
BG1 от 2

Old Forest е сред блек метъл групите , които те грабват веднага със своята атмосферичност и прецизни композиции. Великобританският ъндъграунд е интересно място, а триото е сред първите му представители, затова и подобно преживяване е неизбежно.
Хубаво е да се отбележи , че за двадесет  и пет години членовете на бандата са все в същия синхрон и макар и да имаха кратка почивка от 2001-ва до 2007-ма година, след завръщането си ясно показаха колко още може да се даде на блек метъла от техния лагер. Добре смазана машина с култов статус, носеща старошколския дух в себе си.

 

Седмият дългосвирещ албум на групата носи името „Sutwyke“ и ще бъде издаден на 31-ви март чрез лейбъла Soulseller Records. Осем плътни парчета , изпълнени със студени китари и традиционни вокали, разкриващи фоклорния ужас под формата на ортодоксален и мелодичен блек метъл, вкоренен изцяло в 90-те години.

 

Всяко от парчетата в албума е като класическа извадка от стар мелодичен блек метъл албум, но и предлага повече от това. Композирани по много фин начин, в различен темп – от бавен чак до престисимо, песните са плавни и включват в себе си както тежки вокали, така и изчистени напеви в някои свои части, навявайки омагьосваща езическа енергия и полъх от онази специфична фолклорна атмосфера, привична за жанра.

 

В добавка – Grond напълно изригва, изваждайки пълния си потенциал зад барабаните – ритъмът, зададен от него, е сам по себе си забележителност в заглавието, макар и да не е изваден на преден план през цялото време.
Красивите ефирни синтове и мелодични глътки въздух в парчетата са другата черешка – съвсем ненатрапчиви и подбрани с много внимание, тези моменти придават особена атмосфера на записа.

 

Няма как да скрия и удоволствието, щом видях заглавието „Witch of Prague“ сред имената на песните. Книгата „The Witch of Prague“ на Франсис Мериън Крофорд, датираща още отпреди 1891-ва година вади на показ един от най-красивите фолклорни ужаси пред света. Да чуеш музикална интерпретация на историята в цели две части е интригуващо и смея да твърдя, че Old Forest успяват да провокират онзи безметежен момент на пренасяне във времето, на който всички се наслаждаваме, слушайки любим албум.

 

Съшит с потайността на фоклорния ужас и мистерията на средновековието, „Sutwyke“ е албум с характер, който ще ви пренесе в собственото си кълбо от енергия. Мелодичен и автентичен , с много интересни нюанси за проследяване, записът разгръща пред слушателя история, която ще го улови в плена си със своята студена меланхолия и пробуждащи сетивата моменти, а след това ще го преследва дълго като призрак, напомняйки за преживяното.

 

 

   Оценка : 10/10

 

Артист: Old Forest
Албум: „Sutwyke“
Дата на издаване: 31.03.2023
Лейбъл: Soulseller Records (http://www.soulsellerrecords.com)
Линк за поръчка: https://soulsellerrecords.bandcamp.com 

 

 

Днес можете да чуете отварящото  парче от албума, “ Faust Recants (Satan Cometh)“:

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.