THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

ÓREIĐA представя сингъла „The Eternal“

ÓREIĐA представя сингъла „The Eternal“

Превръщайки мразовитата атмосфера на пещерната Северна Исландия в хипнотична звукова форма,блек метъл проектът ÓREIĐA разкрива пред нас извадка от предстоящия си нов албум.
„The Eternal“ – вторият дългосвирещ албум на проекта и негов дебют в редиците на Debemur Morti Productions – е съзерцателно пътешествие в призрачното възвишение: следи от постпънк, shoegaze и индъстриъл са филтрирани през призмата на тотемичния блек метъл от 90-те години в пет трансцендентни и предизвикващи транс парчета:

1. The Path
2. The River
3. The Climb
4. The Apex
5. The Eternal

 

Музиката е записана от композитора и единствен член на проекта Þórir G. Jónsson („Thor“) , който също така е отговорен за обложката на албума и дизайна.

Thor коментира създаването на „The Eternal“:
„Албумът беше написан основно през 2020 г., въпреки че първите идеи започнаха да се зараждат няколко години преди това. Направих първите записи, докато пишех песните, а след това се оттеглих от тях за малко, преди да се върна към тях и да ги довърша със свежа перспектива. Няма формула за това как се пишат песните ми, но обикновено първоначалната искра е някаква мелодия. Нещо, което ми идва наум, или дори нещо, което чувам в друга музика, което ме вдъхновява и ме кара да взема китарата. Песните не са написани по начин, по който може би обикновено се композират поп/рок песни. Те са по-близки до начина, по който се прави визуално изкуство, в смисъл, че започват с малък елемент/идея, която бавно надграждам/извайвам, добавям и отнемам, докато започне да звучи като нещо, наподобяващо песен.“

Суровите, емоционални композиции създават ярки образи на природните сили, които застрашават съдбата на човека. Thor обяснява първичните намерения, които стоят зад музиката му:
„ÓREIĐA е много концептуален проект и съществува в собствена вселена. Той се основава както на реалността, така и на фикцията. Едно от нещата, които наистина харесвам в групите от Втората вълна, е, че те си позволиха да погледнат отвъд реалността във фантастичното. За мен това е важна част от духовното и магическото мислене – да можеш да видиш света не само такъв, какъвто е, но и какъвто би могъл да стане. Въображението е много важен инструмент за мен не само когато става въпрос за създаване на изкуство, но и когато става въпрос за начина, по който гледам на света. Надявам се, че моята музика изразява тези чувства!“

Разкривайки заглавната песен като първи тийзър към албума, ÓREIĐA демонстрира мистериозна, почти неоромантична атмосфера, постигната чрез хипнотични рифове, които използват суровите звукови пейзажи на ранния блек метъл от 90-те години.

Чуйте сингъла ‘The Eternal’ тук:

Thor разказва за парчето:
„The Eternal“ е последната песен от дългия албум. Тя носи името на албума, защото е кресчендото, последната глава. Албумът беше изграден около концепция и заглавията на песните дойдоха много късно в процеса, а решението да кръстим албума на тази песен дойде още по-късно. За мен това имаше смисъл. Имам чувството, че целият албум се гради около тази последна песен и че тя е в известен смисъл централната му част (въпреки че е последната песен). Със сигурност съм силно повлиян от норвежките групи от втората вълна и не се срамувам от това. Предполагам, че в известен смисъл винаги преследвам магическото, променящо живота усещане да чуеш „Transilvanian Hunger“ за първи път.“

 

„The Eternal“ ще бъде издаден чрез лейбъла Debemur Morti Productions в дигитален формат и на физически носител – диск и плоча , на 12-ти май, като предварителните поръчки вече са стартирани в сайта на лейбъла: https://www.debemur-morti.com/en/12-eshop

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.