THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

TODVERHEXEN : „Verbotene Hexerei“

TODVERHEXEN : „Verbotene Hexerei“
BG1 от 2

Без съмнение чилийската сцена в последните години се превърна малко или много в синоним на качество и чистота в блек метъл средите – подобна сурова енергия се среща изключително рядко дори от някой като мен – човекът, преслушващ средно около петдесетина нови подбрани албума всеки ден. Сред тенденциозни и експериментални заглавия, кристално свежа глътка въздух е да попаднеш на запис като ‘Verbotene Hexerei’ – дебютният дългосвирещ албум на чилийския блек метъл проект TODVERHEXEN.

Todverhexen е от новите, тепърва изгряващи с черния си пламък проекти, които носят онази носталгия на отминалите 90-тарски години от зараждането на блек метъла, като носи и специфичната чилийска напоена с кръв и злоба атмосфера, отличваща се ярко сред останалите представители на жанра.
Rotserbaen – създателят на проекта, в никакъв случай не цели да впечатлява – той просто излива онова, което е насъбрано в него като форма на естествена експресия, както и трябва да бъде в жанр като блек метъла.

Стартиращо с кинематографичен елемент, отварящото парче „Tödliche Geißeln“ прелива светкавично в яросни викове и блъскащи се една в друга китарни мелодии и бързи барабани, които ни пращат директно към 90-те години и репетициите в мазетата. Смъртоносен бич, без капка фалш и криволичене из нетрадиционни територии, като финалните студени рифове на песента са последният камшик, маркиращ белега на ‘Verbotene Hexerei’ .

Носещ яростно лозунга „сам срещу всички“ , Rotserbaen покорява още в самото начало на записа със смразяващите си бързи китари и традиционните за жанра високи вокали и подвиквания – деликатно приглушени, за да се докосне записа до любимото lo-fi усещане , но без това да е за сметка на слушаемостта. Ако харесвате Lamp of Murmuur, Ebony Pendant, Judas Iscariot, Drowning the Light, Wampyric Rites или Thorns, то музиката тук ще ви хареса. Няма нищо завоалирано, експериментално или ново в записа – звукът следва изцяло традициите на жанра, като несъмнено притежава нужната суровост и емоционален заряд, за да имаме желание да го посетим отново и отново…

Парчетата в албума са осем и общата продължителност е около тридесет и пет минути , което докарва истинска абстиненция в края на последната песен поради факта, че албумът преминава бързо и остро като бръснач, оставяйки след себе си следи от атмосферните китари и злокобните призиви на Rotserbaen.

Лавиращ измежду по-епични атмосферни звукови пейзажи, предизвикващи картини от ранното средновековие и ледено студена злоба, ‘Verbotene Hexerei’ има своите малки моменти на изненада със своите деликатни синтове и мелодични игриви рифове, които се появяват за момент около целия мрак и злокобна атмосфера, разведрявайки за секунди обстановката… преди тоталната разруха.

Албум за ценители, ‘Verbotene Hexerei’ е от култовите ъндъргаунд заглавия, които не можеш да подминеш, ако си лоялен фен на жанра. Просто те дърпа към себе си и ти дава точно онова, от което имаш нужда – зверски добър класически суров блек метъл.

 

Любимо парче: „Presence of unluminous mysteries“ ????

 

 

 

Официална премиера на албума в YouTube:

 

За поръчки на физически носители, свържете се с Humanity Plague Productions на следния имейл адрес: [email protected] или в тяхната фейсбук страница: https://www.facebook.com/HumanitysPlagueProdBlackMetal.

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.