THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

ZØRORMR : „The Monolith“

ZØRORMR : „The Monolith“
BG1 от 2

Когато говорим за полска блек метъл сцена, няма как да не очакваме суровата и нихилиситичната енергия на традиционните представители на жанра да присъства неотлъчно в записа, който слушаме.
И при все това, сред представителите ѝ присъстват определени изпълнители, които избират да не се придържат изцяло към локалните традиции и да се отдалечат до известна степен от вече заложеното като тенденция и покрай това вместо маски и криене под качулката – невидимка, да изберат боята и по-нестандартното за териториите звучене.

Точно по този път потегля и самостоятелният блек метъл проект ZØRORMR с четвъртия си дългосвирещ албум, „The Monolith“.
Албум, правен в продължение на повече от пет години, който съчетава в себе си всичко от творчеството на проекта до момента, като надгражда с известни подобрения в звука – много неща ми липсваха при предните заглавия,  докато в този албум сякаш всеки детайл, който по някакъв начин не ми е бил приятен за слушане в миналото,  бива изгладен почти до съвършенство. По-ортодоксален , отколкото мелодичен и хеви , за разлика от предишните си представители, „The Monolith“ се извисява в ума и успява да размърда не една и две положителни сигнални лампички на музикалния ми радар.

Стартирайки с психеделично кратко интро в стила на „Moon Love“ на Electric Moon, полският блек метъл проект ZØRORMR постепенно надгражда с по-плътни и тежки мелодии и ритъм – първоначално плавно и бавно като темп, което придава особен ритуалистичен нюанс на музиката.
Много от ортодоксалните блек метъл банди звучат точно по този всеобхватен начин, като в конкретния случай Moloch – единственият член на проекта, използва освен традиционните блек метъл похвати и зверски вокали в стила на култовата банда Khold и дори шведите MARDUK и NAGLFAR, сякаш излизащи от мрачните адски предверия, също така и кратки мелодични хеви метъл сола, които се появяват от време на време за разнообразие на бързото тремоло и тежката атмосфера.

Като четвърти дългосвирещ албум, „The Monolith“ категорично надгражда всичко, което е правено до момента от ZØRORMR – албумът е страстен, емоционално зареден и варира откъм темп и настроение, като най-вече в него се усеща една нестихваща и неподправена огнена енергия, която привлича слуха по време на цялото продължение на албума. И всичко това – в никакъв случай в ущърб на качеството на продукцията, дори напротив.

Приблизително петдесет минути качествен блек метъл с цели осем парчета странстване из монолитни пространства , новата творба на ZØRORMR е албум, който се слуша на един дъх – лесно слушаем и определено неподдаващ се на модерните течения. Старошколски блек  в духа на  норвежката втора вълна , примесена с характерните нихилистични особености на полската сцена – симбиоза, която е не само интересна за проследяване, но и завладяваща като преживяване.
В момента , в който Moloch зашепти или започне яростно да завладява слуха ви с инвазивната си енергия , всяка съпротива е излишна…

 

 

 

 „The Monolith“ излиза днес чрез лейбъла Via Nocturna, като  можете да поръчате своите физически носители на следния адрес: https://bit.ly/3Z5mFwf, а всички детайли около албума и пълна негова премиера можете да си припомните в сайта тук: https://bit.ly/42CF4DB.

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.