THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Чуйте новия албум на шриланкската блек метъл банда Dhishti

Чуйте новия албум на шриланкската блек метъл банда Dhishti

Шриланкската блек метъл банда Dhishti издаде днес своя трети дългосвирещ албум, „Life Is Suffering“.
Студийното заглавие се разпространява чрез лейбъла Satanath Records, като е налично за поръчка в дигитален формат и на физически носител – диск.
Копия могат да бъдат намерени и от лейбълите Australis Records (Чили), Slava Productions (Тайланд), и Tragedy Productions (Чили).
Смесването и мастерирането на музиката са дело на Ashane Silva.
Обложката е творба на Aghy R. Purakusuma.

Линк за поръчка: https://bit.ly/41lGu47

DHISHTI е блек метъл проект от Шри Ланка, иницииран от Jayakody (вокали) и Deshapriya (китари) в началото на 2009 г. Името Dhishti е сингалски термин, който има значението на демонично обладаване. В древни времена жителите на малкия индийски остров Шри Ланка са вярвали, че психичните заболявания са всъщност демонични процесии, причинени от зли духове или Dhishti, и са провеждали различни окултни ритуали и церемонии (Thovil) за лечение на засегнатите.
Музиката и текстовете на Dhishti са повлияни от тези ритуали и церемонии, които и до днес се практикуват от определени коренни групи в страната.
В по-ранните години Dhishti описват музиката си като атмосферен депресивен блек метъл с монотонни барабани и китари с вледеняващ писък, изричащ болката на хората в Шри Ланка през годините.
Първият албум „Decease“ е издаден през 2010 г. чрез Depressive Illusions Records в касетъчен формат и чрез Salute Records в CD формат. През 2012 г. „Meditation of Death“ е издаден чрез Rigorism Productions и по-късно преиздаден чрез Nascemos Mortos.
Хубаво е да се посочи, че групата не подкрепя суицидни, антижизнени, песимистични, нацистки идеи или тенденции за самонараняване, самоубийство. Момчетата не вярват, че самоубийството е отговор на подлото поведение на човечеството и застават твърдо зад своята позиция.

 

 

Третият дългосвирещ албум на DHISHTI, „Life Is Suffering“, е съставен от песни, композирани в самото създаване на групата, което означава преди повече от десетилетие. Концептуално албумът обсъжда окултните ритуали, използвани при лечението на психични заболявания в древните времена в Шри Ланка.
В древни времена за лечение на физически болести се е използвала билкова аюрведична медицина, но се е смятало, че психическите заболявания се случват поради въздействието на демонични духове, което може да се демонстрира като демонично обладаване.
Албумът разказва за тези вярвания, ритуали и пророчества, които и до днес се следват от определени групи хора, живеещи на малкия индийски остров в океана. Текстовете на албума са написани на по-стара форма на местния език, възникнала преди повече от 2000 години. Езикът е избран специално поради факта, че тези ритуали първоначално са се извършвали на езика синхала и превеждането им на друг език би отнело тяхната оригиналност и автентичност.
„Life Is Suffering“ преобръща по нов начин музиката и цялостното звучене на групата, като към нея се присъединяват и нови членове. Повечето от песните са прекомпозирани и пренаписани в продължение на десетгодишен период. Музиката може да бъде описана като средна по темпо с високи, ултимативни вокали, изливащи ритуални песнопения, изпълнени с чиста ярост, омраза и болка, придружени от мелодична, но жестока китарна работа, която съчетава блек метъл тремоло с древната музика от Шри Ланка, използвана в посочените ритуали, редом с мощен бас, хармониращ перфектно с атмосферата, като се допълва от стабилните и взривяващи звуци на тежки барабани.

Албумът е силно препоръчителен за феновете на Shining, Forgotten Tomb, Silencer, Bethlehem, Dissection.

По-долу е представено кратко резюме на концепциите, на които се основават песните от албума, което може да ви помогне да вникнете в същността му още по-надълбоко.
„Kannalaua“ е демонична песен за призоваване, използвана в демоничните ритуали или „Thovil“. В него се изричат имената на различни демони , като те се приканват да приемат жертвите, направени в тяхно име и да излекуват засегнатото човешко същество.
„Maranashruti“ говори за непостоянството на живота и за увереността в смъртта, които са общи за всички същества в тази вселена. В текста се споменава, че както вятърът издухва пламъка на свещта, смъртта се дължи на всички. При раждането на всички същества единственият сигурен фактор на живота е смъртта и нищо друго. Подобно на линията, начертана във водата, като утринния цъфтеж и удара на мълнията, целият живот е непостоянен. Подобно на слънцето, което изгрява всеки ден, смъртта със сигурност ще дойде при всички нас.
„Sooryawansha Kala Sajhayana“ буквално се превежда като тъмните песнопения на слънчевата династия. Това е пророчество, споменато в будистката философия по отношение на края на света. В него се говори за място в бъдещето, където ще има седем слънца, които ще изгорят земята до пепел. То потвърждава, че макар слънцето, луната и природните елементи да изглеждат вечни, дори те в един момент подлежат на разпад и унищожение.
„Dhishti“ разказва за ритуал, по време на който един демон се появява на смъртния олтар под формата на различни животни, като накрая проявява истинската си форма – на демон, висок стотици метри. На демона се предлагат жертви, които биха позволили на инициатора на ритуала да получи богатство в замяна.
„Neecha Paapa“ е ритуал на жертвоприношение, при който демонът се призовава, за да накаже онези, които са съгрешили. В песента се описва как демонът измъчва жертвата си, като изтръгва кожата и очите ѝ и оставя извършителя да кърви до смърт, а накрая задоволява жаждата си за кръв, като обезглавява жертвата си.
„Akshidhara“ буквално се превежда като „Сълзи“. В тази песен се разказва за историята на произхода на най-известния демон в Шри Ланка – легендарния Махасона. Песента е написана от гледната точка на съпругата на демона. Как тя скърби за смъртта му и за превръщането му от човек в демон, желаейки смъртта си, за да се събере отново с покойния си съпруг.
„Marudepawilla“ е ритуал на жертвоприношение, който се извършва в името на демона „Рери“ или „Мару Рери“. По време на ритуалния танц на демона се принася човешка жертва. По-късно трупът се увива в тръстикова рогозка и се отнася в дивата природа, за да се разложи.

 

 

Съдържание:
1.කන්නලවුව (Kannalaua)
2.මරණාශෘති (Maranashruti)
3.සූර්යවංශ කාළ සජ්ඣායනා (Sooryawansha Kala Sajhayana)
4.දිෂ්ටි (Dhishti)
5.නීච පාප (Neecha Paapa)
6.අක්ෂිධාරා (Akshidhara)
7.මරුදැපවිල්ල (Marudepawilla)

 

 

 

Премера на албума в YouTube:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.