THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Eerie Heir представя новия си албум „Pod Horami Cestou Tmy“

Eerie Heir представя новия си албум „Pod Horami Cestou Tmy“

Чешкият атмосферичен блек метъл проект Eerie Heir издаде своя трети  дългосвирещ албум,  „Pod Horami Cestou Tmy“.
Мултиинструменталистът и вокалист Raiden Beckford отново ни повежда на меланхолично пътешествие, докосващо всяка струна чрез ефирните си атмосфери.
Обложката е творба на Adelaide Frost.

Raiden споеля за албума:
„Разбрах, че магьосничеството е преди всичко език, начин да променим начина си на възприемане и поведение, желание да мислим и действаме по различен начин. Тъй като нашето общество се основава на потиснически системи на йерархия, където догматичните „разкази за голямата истина“ не са неща от миналото, а са вкоренени в много доминиращи хегемонистични дискурси на нашето ежедневие (есенциализъм на пола, просемейна политика, дисциплиниране на несъответстващите тела, култ към трудовата етика, присвояване на природата, капитализация на буквално всичко, списъкът може да продължи), не е изненадващо, че в противовес на тези знакови системи, магьосничеството/окултната култура винаги е било убежище за малцинствата и потиснатите.

И не е изненада, че поради своята подривна сила, неукротима свободна воля и телесна автономия вещиците са били и все още са презирани и смятани за опасни за патриархата. Разпространението на културата на изнасилването и възходът на отказания достъп до аборт в световен мащаб показват, че страхът от вещиците никога не е изчезвал.

Както би казала моята любима вещица/философ Патриша Маккормак „Окултурата, или светската духовност, е алтернативна парадигма на вярата, която включва (и призовава) практики, които разрушават тази йерархия и могат да доведат до края на потискащия субект, който служи на себе си/на бога, като създават предложения за практики, които обхващат хитерто отклоняващи се елементи на религията – женското, животинското, демоничното, множественото, флуидното.“

Със сигурност има много форми на магьосничество, но аз лично не се интересувам от тези, които възпроизвеждат системни практики на власт и йерархия или целят единствено самоцелни резултати. Вещерството може да бъде активистко, защото и магьосничеството, и активизмът изискват необмислени установени модели. Магията, както и политическата активност, целят да променят вътрешните възприятия, което на свой ред променя външния свят. И разбира се, магьосничеството също е изкуство.

„Pod Horami Cestou Tmy“ е посветен на вещиците и магьосниците от североизточната част на Чехия, региона на Либерец, Кърконеш и Подкъркоши „

 

 

 

Съдържание:
1.Rituál Krvavého Měsíce 06:11
2.Sestry Noci 07:01
3.Novopacký Spiritista 05:34
4.Alraune 04:23
5.Malovali jsme prsty na zamrzlá okna 01:49
6.Za Duše Bez Pomoci 06:15
7.Do Hlubin 04:04

 

 

 

Чуйте записа в BandCamp:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.