THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Thy Catafalque : „Alföld“

Thy Catafalque : „Alföld“
BG1 от 2

Музиката на Thy Catafalque е нещо особено очарователно и рядко срещано в музикалния ъндъграунд – представлява интересна комбинация от фолклор, джаз, метъл и рок, като самата симбиоза през годините се превърна в запазена марка на унгарския проект и спечели афинитета на много от почитателите на дори най-тежките жанрове по време на своята вече 24-годишна история.

Носещи в себе си замечтана меланхолия и традиционни мотиви, преплетени в мрежите на различни стилове и композиционни хрумвания, прецизно изтъкани от лидера и основен изпълнител на Thy Catafalque – Tamás Kátai, произведенията носят атмосфера, която не може да се сбърка и отличава с енергията си проекта от всички останали. И макар и да стартира музикалното си присъствие, ориентиран към блек метъл звученето, проектът сякаш изгрява именно с девиацията си от стрикните правила и норми след 2004-та година, отдавайки значение на авангардната си автентична експресия, въплъщаваща в себе си гореспоменатите
стилови комбинации и любовта към природата и фоклора.

В новия си единадесети дългосвирещ албум „Alföld“, който от унгарски се превежда като „низини“, музикантът по традиция си партнира с още тринадесет други познати музиканти, които допринасят за разгръщането на пълнотата на музиката в заглавието чрез своите допълнителни вокали (част от които тежки), китари, изпълнения на обикновена флейта и персийската ней, цигулка, виола, fretless бас, валдхорна… Традиционното и вече установено класическо звучене на Thy Catafalque отново бива обогатено с нови и по-мрачни цветове към звуковата си палитра и успява да провокира нови усещания, да представи по свеж и интригуващ начин една нова музикална картина, която връща спомените към по-суровата страна на проекта.

Още със стартирането на „A csend hegyei“ става ясно колко по-различен ще е „Alföld“ от последните заглавия – песента изригва още в първите секунди с дет метъл вокалите на Lambert Lédeczy (Ahriman, Mörbid Carnage) и тежък дет/блек метъл инструментал със страхотни режещи рифове.
Ако не познавах по-ранното творчество на групата и нямах представа, че това е албум на Thy Catafalque, ако не бях забелязала фините туистове на Tamás Kátai, присъщи за всяко негово парче и служещи като негов подпис, най-вероятно не бих свързала нещата.
Thy Catafalque отново проявява типичната си девиантност и това много ми харесва.

Следващите две парчета са нещо, което определено отново задържа вниманието – този път тежките вокали са на Bálint Bokodi , като в третата песен от албума, „A földdel egyenlő“, могат да бъдат чути и лийд китарите на Breno Machado, който познаваме и от предишни заглавия – неговият звук тук е много органичен и притен за слушане със забързаното си тремоло и флойд роуз туистове. Немалка роля за магията има и fretless баса на Samuel Chacon, без който просто нямаше да звучи толкова мистериозно. Инструменталът е изключително атмосферичен, като в добавка с традиционните елементи на Thy Catafalque – завоалираните синтове и аванградните китарни включвания , крайният резултат е наистина интригуващ.

Преминавайки по-нататък , в четвъртата песен „Alföld“, Kátai съчетава тежкото в заглавието с нежната, игрива и по-замечтана страна на проекта, включвайки вокалите на вече познатата ни вокалистка Martina Veronika Horváth , които отключват новите хоризонти пред заглавието.

След заглавната песен нататък можем да се насладим на все повече уникални фоклорни изпълнения на традиционни инструменти като флейта, акустични китари, виола , цигулка и красиви електронни синтове, които придават на иначе тежкия запис онова Thy Catafalque усещане от последните години.

В песни като „Csillagot görgető“ – шестото парче в албума, се случва същинска фолклорна магия – започващи плавно в стил изчистен викингски напев, вокалите и синтовете на моменти са в синхрон и постепенно преминават в по-яростни призиви, заобиколени от по-забързани и режещи китари, като барбаните и флейтата ней ги акцентират игриво, закачайки се с ритъма по традицонния за проекта начин.

Текстовете в целия албум представляват истинска поезия, засягаща по завладяващ начин темите за мрака и светлината в човешкото съществуване, за нещата  отвъд онова, което може да бъде открито с просто око, за красотата на природата и носталгията по дните под лозовите листенца, за меланхолията.

С „Alföld“ времето минава неусетно като сън, в който преминават различни сцени. Албумът те прехвърля през различни усещания като меланхолия, одухотвореност , прилив на сила и агресия, до игривост и съзерцание на красотата на низините. Метълът, изсвирен от Thy Catafalque в това заглавие те държи ентусиазиран през цялото време, тръпнещ в очакване за онова , което предстои натататък. Непредвидима, интересна и красива творба, която за пореден път доказва качествата на Tamás Kátai и способността му да изстрелва в друго пространство своите слушатели, докосвайки в същото време и най-човешките му тънки струни.

 

„A hold alatt hirtelen
mindent látsz majd,
felcsap a földből tekinteted.
Elveszek majd, eltűnök majd,
nem találsz rám.
Kéz a kézben, sár a sárban
vasvilágban.

 

 

„Alföld“ излиза на 16-ти юни чрез лейбъла Season of Mist, като за момента можете да чуете няколко от парчетата в него:


Линк за поръчка: https://redirect.season-of-mist.com/TCAlfold

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.