THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Tsjuder: „Helvegr“

Tsjuder: „Helvegr“
BG1 от 2

Наскоро запълних липсите си в дискографията на Tsjuder и заформих  вкъщи хубав демониен маратон, и новият албум пристигна в пощата като по поръчка. Ако това не е синхрон, какво друго?

Tsjuder са една от масивните и особено разпознаваеми групи в норвежката блек метъл сцена и едва ли имат нужда от представяне – четящите сайта много добре знаете какво представлява дуото и колко огън може да разгори в нас като фенове, затова не виждам смисъл да се правя на енциклопедия и подкарвам по същество.

„Helvegr“ е шестият дългосвирещ албум, създаден от блек метъл машините Nag и Draugluin, като  освен тях двамата, участие в заглавието вземат и музикантите Jon „The Charn“ Rice (гост-барабани), Pål Emanuelsen (гост-китари в четвъртата песен) и Seidemann (гост-вокали в шестото парче). Заглавието ще бъде издадено на 23-ти юни чрез лейбъла Season of Mist, като вече може да бъде открито на редица физически носители (линк ще видите в края на ревюто).

 

 

Албумът следва тенденцията на Tsjuder да витаят в лиричен план около мрака , демоничното и смъртта, като този път атмосферата навлиза още по-надълбоко в ядрата на адските дъна…а в ехото им за пореден път отличително звучи мотото : „БЕЗ ШИБАНИ КОМПРОМИСИ“.

Красивата и може би леко нетрадиционна обложка е творба на шведския художник Jonas Svensson и съвсем точно изобразява значението на албума и символичният „път към подземното кралство“, който се споменава още в наименованието. Около тази мрачна пътека и лутащите се из сенчестите ѝ кътчета божества и демони се концетрира и самата история, която предстои да бъде разказана пред слушателя в рамките на девет парчета с малко повече от четиридесет и една минути продължителност, и тя е далеч по-интересна, отколкото най-вероятно изглежда на пръв поглед.

Албумът започва с богохулната „Iron Beast“, изпълнена с хаотични и диви китари в традиционния стил на групата, като към края на песента темпото за момент забавя ритъм и дава път на кратък момент на затишие… преди бурята. Подобни акценти са много интересни в блек метъла и добавят хубав оттенък на и без това огнените зверски вокали и инструментал.
Чист блек метъл от старата школа – такъв, който не взема затворници и атакува директно, без излишни завоалирания.

„Demons arise from fire and ice
With weapons of mass destruction
Diesel monsters carving the path
Shaped and crafted from Black Metal „

 

Следващото парче „PRESTEHAMMEREN“ за мен е еквивалента на това да се изплюеш в лицето на свещеник пред входа на църква…ако трябва да се изразя по-меко. Преведено като „поповият чук“, заглавието само намеква за онова, за което реално става въпрос в песента.
Омразата към религията и към лицемерието на нейните поклонници е чисто отдаване на почит към истинската същност на блек метъла и препратка към причината за неговото зараждане във вида, който го познаваме днес. И докато върви песента и се наслаждаваш на първичността на онова, което чуваш, в даден момент няма как да не започнеш да гориш с всяка дума и сърцето ти да бие в такт със светкавичните барабани и режещите китарни композиции.

„Hvor er din gud nå
som du skriker i smerte
Du føler vår vrede
Dødangst melder seg
Rett ned i Helvete“

 

Редуващи текстове на английски и норвежки, музикантите добавят още повече интерес към богохулната смес, наречена „Helvegr“. Сред редовете възхваляващи Суртур – предводителят на огнените великани в скандинавската митология , и други фигури от мрачния свят , струят и приливи на чиста омраза и невиждана сила. С други думи – Tsjuder в кристално ясна форма, готови да ви изблъскат в ъгъла с нова огромна доза тежка агресия или както в моя случай – да вдъхновят всички ваши демони да изригнат мощта си едновременно.
В песни като ‘Gods of Black Blood’ , особено, в която можем да чуем и гост-вокалите на Seidemann от 1349, това важи с пълна сила.

„We are emissaries from Hell
Bringers of misery to the feeble
We rape and feast on the angels
Perverted, malicious, bloodthirsty
We are the grim reapers
Annihilators of human existence
Drown in Fire“

 

Свиреп и безпощаден, „Helvegr“ провокира и блъска съзнанието в типичния за Tsjuder истински блек метъл стил – онзи, който пази името им вече 30 години и кара слушателите да тръпнат в очакване за новата им злокобна атака. Бързи китари, умопомрачителните барабани на мастъра Jon “The Charn” Rice и вокали, покоряващи със своята злобна енергия и агресия всичко около себе си. Мощна блек метъл творба – изцяло традиционна и невъобразимо истинска. Нулев компромис.  Чисто наказание и демонична омраза.

 

Можете да чуете някои от парчетата от албума:

Можете да намерите албума на физически носител тук: https://redirect.season-of-mist.com/Tsjuder-HEL

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.