THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Редът на DECOHERENCE – космически звуков терор и дисонанс

Редът на DECOHERENCE – космически звуков терор и дисонанс
BG1 от 2

DECOHERENCE  е специфична  блек метъл група , съчетаваща в себе си празнотата на космическото пространство и ужаса на безкрайността ѝ, увеличен десетократно през призмата на звуковия терор и дисонантните изкривени пространства, преобръщащи съзнанието и сетивата.

„Order“ е третият дългосвирещ албум на великобританските експериментатори и с подобаваща острота напомня за микроскопичното значение на човешкото съществуване, като кара слушателя да отвори мисълта си за провокативни пътешествия из непознати територии, съшити от зловещи и нападащи слуха китари, барабани и бас, които в допълнение с изригващите  вокали, пресъздават атмосфера на клаустрофобия и в същото време, на реене в безтегловно състояние – същински дисонанс , създаден от блъскането между крайностите.

Ако чувате за първи път музиката им, то несъмнено ще направите поне малък паралел  с творчеството на редица други имена поради сходното вграждане на различни по-експериментални и отличаващи се елементи във всяко от парчетата, включително и ясно изразеният индъстриъл привкус. Ако като мен сте ожесточени фенове на по-мрачните творби на  Blut Aus Nord, харесвате Ulcerate и Darkspace, например… то Decoherence ще бъдат много приятна изненада за вас. А за онези отбрани ценители, които вече познават групата добре –   Decoherence нахлуват безкомпромисно за пореден път и са готови отново да ви пренесат в своя космически транс, изпълнен с насилие и некомформизъм.

„Order“ e пулсът на празнотата. Редът на всичко онова, което съществува и умира в нея.
Осъзнаването на самата незначителност – сценарий на абсолютен ад, изгубен между науката, въображението, философията и тоталния страх, обединяващ различни състояния, недостатъци и аспекти на човешката природа и съзнание. Това е същността на този необятен албум.

В рамките на шест парчета и обща продължителност от малко над четиридесет минути, DECOHERENCE изцяло повдигат завесата и нападат човешкия вид с  директна космическа атака от синтетичен и агресивен звук, провокиращ въображението.

В албума ще чуете музика, която е не просто психеделично пътешествие сред най-мрачните кътчета на безкрайността, но и засяга все по-актуалните теми за незначителната роля на човека в космическата цялост, темите за времето и пространството, за измеренията и болезненото познание. Накратко казано – ще бъдете атакувани с интелигентно композиран и изсвирен експериментален блек метъл, който обсебва изцяло, предизвиквайки видения от дълбините на пулсиращите космическите бездни.

Творбата не е вдъхновена от литературата и вече все по-навлизащите в  жанра творби на Лъвкрафт, а изцяло гледа към науката и нихилистичната гледна точка на съществуването, като подходът е агресивен и потопен в традицията на групата да провокира халюцинации чрез хаотичните си на пръв поглед и мрачни като тъмна материя композиции.

Ритъмът  на всяко от парчетата се слива и променя почти непрестанно, добавят се и се премахват слоеве от инструментала по завладяващ начин, което води до лутане измежду ритуалистична ембиънт атмосфера и пулсиращи плавни мелодии до изцяло атакуващи слуха по-агресивни секции, които отекват като планетарен сблъсък в пространството. Не липсват и  звукови експерименти с електрониката и ефектите, но тях оставям на въображението ви за момента – да ги преживеете сами е от значение в случая.

Макар и сравнително нетрадиционен, „Order“ ни носи откровено блек метъл изживяване, което избутва границите на жанра. Специфичен албум, от който е много трудно да се откъснеш дори след няколко преслушвания. Космически мрак – ожесточен и провокиращ, който те поглъща като черна дупка и те изплюва на едно различно и непознато място сред опасните междупланетарни дълбини и тайните на кривите на времето. Насладете се на неяснотата.

 

 

Можете да чуете първото парче от албума тук:

 

 

Оценка: 9.5/10

 


Банда: DECOHERENCE
Албум: „Order“
Дата на издаване: 28.07.2023
Лейбъл: Sentient Ruin Laboratories
Линк за поръчка: https://bit.ly/3CJTvtY

 

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hellfire
10 месеца 🔥

Не е хубаво да си пред заплата и да четеш Войда 😡

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.