THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

В дълбините на мрака с „Innerst i mørket“ – новият албум на Manii

В дълбините на мрака с „Innerst i mørket“ – новият албум на Manii
BG1 от 2

Чувствали ли сте се изцяло отнесени от пронизващия студ на красива горска нощ?
Това беше първата ми асоциация, когато пуснах албума „Innerst i mørket“ за първи път.
Отдавна не бях чувала нещо ново, което така умело и с лекота да ме пренесе в друго измерение – от онези с мрачните и потайни пространства, от които не ти се иска да излезеш въобще. Заглавие, придърпващо те към  дълбините, водейки те  уверено към непрогледна тъма.

Норвежците Manii са повелители на тази очарователна старошколска и студена блек метъл атмосфера от самото си сформиране, като с третия си дългосвирещ албум „Innerst i mørket“ отиват дори по-надълбоко в обследването на тъмнината и нейното обаятелно присъствие в илюзорните представи на човешкия ум. Всичко онова, което групата успя да ни предаде в ранните години на Manes и предишните албуми под флага на Manii, тук ни обгръща още по-силно с огромната си  мощ – сериозна причина да погледнете към албума и да му позволите да остави отпечатъка си върху вас.

Албумът се състои от единствено парче с продължителност около 38 минути, като онова, което чух в него е много трудно да бъде описано с думи – представлява толкова чист емоционален водовъртеж и музикално майсторство, че думите само биха могли леко да загатнат онова, което предстои да чуете през септември.

„Innerst i mørket“ напомня за средновековно пътешествие, разпределено в няколко глави, принадлежащи на едно цяло, макар и музиката да е представена под формата на самостоятелен къс Изкуство.
И в различните пасажи ни съпътстват звукови халюциногенни картини, в които преоткриваме най-отличителните черти на Manii.

Започвайки със запленяващите клавири на Cernunnus в красива dungeon synth атмосфера, наслоени по начин, който рисува ефирни миражи в съзнанието, към музиката постепенно биват добавени студени дисторшън китари, които следват плавния и замечтан , меланхоличен темп на мелодията. Само минути след този пасаж сме раздвижени от по-оживена китарна работа и барабани, все така преследвани от основната мелодия на клавирите… които започват да преминават на все по-заден план в инструментала, докато в даден момент не се изгубват в пространството и не биват заменени от суровата същност на Manii и вокалите на Sargatanas, които прорязват пространството и в комбинация с ритмичните китари и пулсиращите плавни барабани, очертават тъмния, студен и в същото време – много красив силует на „Innerst i mørket“ , който бива наслоен и надграждан в цялата продължителност на заглавието.

Опитвам се да подчертая някой специфичен момент от албума в съзнанието си, който ми е направил по-специално впечатление, но истината е , че целият албум е такъв и няма нито една излишна секунда. Може би включването на високите призрачни синтове някъде около 9:09, завоалираните мелодии на орган и стенанието на Sargatanas, преминаващи плавно в следващата глава на тотален методичен мрак, подкрепен от обсебващ вокален зов и студени китари с по-бавен темп и уникално изразен бас, успяха все пак да ме накарат да превъртя няколко пъти повече, тъй като самото преливане между настроенията е изключително интересно за проследяване. Рядко може да се чуе точно подобна комбинация от инструменти в блек метъл албум.

Завладяващ е начинът, по който всяка от частите прелива една в друга и носи своето послание по безкомпромисен начин. От мрачна замечтаност и меланхолия, албумът преминава постепенно към агресивна блек метъл атака, като сред студения и по-суров инструментал все така се усеща привкус, макар и много по-далечен, на една отминала ера и ефирността на клавирните мелодии от вече изтеклите минути. Разбирам отлично защо групата е преценила да представи албума като едно цяло – последователността и градацията на всеки един елемент са толкова естествено композирани и изпълнени, че просто всяка пауза би била един ненужен излишък и би попречила на музикалния разказ.
В този си вид заглавието е пълно и цялостта му обсебва пространството с лекота.

„Innerst i mørket“ е омагьосващ и донякъде особен албум, който може да бъде преслушван отново и отново с часове, които ще ви се сторят като секунди с всеки край на заглавието. Чист слухов оргазъм с отекващи в черепа ви мелодии и завладяващ емоционален заряд, пронизващ съзнанието.

С албуми като този съвсем естествено се потапяш в дълбините на мрака и се оставяш на течението им, като биваш поведен към неподозирани кътчета, в които откриваш ценни мъждукащи в тъмното съкровища. Мрачна приказка, преведена на езика на блек метъл майсторството на Manii, която ще ‘четете’ в пълен унес.

 

Оценка: 10/10

 

 

 

Ето тук можете да чуете откъс от заглавието:

 


Банда: Manii
Албум: „Innerst i mørket“
Дата на издаване: 15.09.2023
Лейбъл: Terratur Possessions
Линк за поръчка: https://bit.ly/3pGWgt9

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.