THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

МАШИНА НА ВРЕМЕТО: KYPRIAN’S CIRCLE

МАШИНА НА ВРЕМЕТО: KYPRIAN’S CIRCLE
BG1 от 2

Kyprian’s Circle е едно от имената, които и до днес пробуждат огромна носталгия във феновете на финландската блек метъл сцена. Макар и слабо известен през 2023-та, проектът за мен лично е едно от най-стойностните и култови имена на 90-те и несъмнено заема стабилна част в колекцията и плейлистите ми. Причината – всяка творба на Kyprian’s Circle предоставя изключително автентични, мелодични и чисти композиции, които галят слуха и пренасят съзнанието в специфична ритуалистична атмосфера, която рядко се среща другаде.

Проектът се заражда през 1994-та година във финландското градче Лапеенранта в Южна Карелия, като негов основател и до последно единствен член е Kyprian. Самата идея за проекта се заражда години по-рано, през 1991-ва. но няколко години по-късно музикантът започва да заформя сериозно като идея музиката на онова, което по-късно всички ще познаваме като Kyprian’s Circle.
Името е замислено като символ на ритуалистичното и магията, като Kyprian сам признава, че винаги е бил запленен от вещерството, мистиката, мрака и нощните създания.
А музиката му от самото начало е чиста експресия, която не спазва конкретни рамки и дава пълна свобода на артистичния ум.
Самият музикант отрича музиката му да спада към категорията „блек метъл“, като я описва като мрачен метъл, като „нещо мистично и зло, тъмно и студено, като нещо нечувано до момента“.

Първото демо на проекта се нарича „In the Mystique of the Moonbeams“ и излиза през 1996-та година. Демото е записано и смесено в Sound Ateljee studios, като след издаването си се радва на отлични отзиви сред локалния ъндъграунд, като Kyprian бързо успява да плени със своя автентичен и неподправен характер. Точно това демо занапред ще се окаже класика, повлияла не един и двама музиканти от финландската сцена (и не само) в следващите години.

Чуйте „In the Mystique of the Moonbeams“ тук:

 

Второто демо на Kyprian’s Circle, „Käärmeenkantaja“, се появява още на следващата година, като заразлика от първото демо, тук вземат участие и двама гост-музиканти – анонимен барабанист и вокалистът Vsondar, за който това е първо и единствено изпълнение. С това демо звученето на проекта придобива малко по-различен и мелодичен вид, който придава още по-особена и мистична атмосфера на записа и впоследствие става запазена марка на творбите на Kyprian’s Circle.

Чуйте „Käärmeenkantaja“ тук:

 

След това демо, Kyprian харесва сътрудничеството с други музиканти и преценява да продължи в тази посока. Всеки следващ запис на Kyprian’s Circle включва него като основен композитор, текстописец и китарист, като останалите роли се заемат от негови съмишленици, които участват като гости. Това е причината много хора да смятат Kyprian’s Circle за група, когато реално е самостоятелен проект. Удивителното е, че макар и да включва различни хора в творбите си след първото демо, резултатът винаги носи сърцевината на Kyprian’s Circle и обикновено, ако не спомена на някого за историята на групата и не подскажа, че вокалистите и барабанистите са различни в някои от записите, той така и не разбира това. Kyprian успява с лекота да ръководи насоката на музикалното развитие на проекта си, като не прави компромиси.
В едно интервю от 1997-ма, дадено за финландския фензин Ichor, Kyprian беше споделил точно във връзка с това, че проектът винаги ще е самостоятелен и постоянно ще има нови хора в записите му, които той самият нарича „посещаващи музиканти“, защото така му харесва и несъмнено добавя към мистиката на Kyprian’s Circle.

 

В третото си демо „The Nightwind Tunes“, издадено отново през 1997-ма година, Kyprian си сътрудничи с басиста Rami, барабаниста Abyssin и вокалистите Nazgul и Shatraug, както и със Strigoica, която му помага с част от текстовете.

Можете да чуете демото тук:

След издаването на трите самостоятелни демота, лейбълът Shades of Autumn кани Kyprian’s Circle да се присъедини към сплит заглавието „Enchanting Part II“, заедно с групите Flauros, Fall of the Leafe, Withered Garden, Obsession и Arthame. В него проектът участва с две парчета : „Kun puhui myrskyn henki“ и „Hän öisin saapuu“, които са част от демото „Käärmeenkantaja“.

 

Година по-късно Kyprian’s Circle издава EP записа „Noitatulen vartija“, като това е първата творба на музиканта, за чието издаване си партнира с лейбъл. С помощта на вече несъществуващия финландски ъндъграунд лейбъл Silverhorn Productions.
В „Noitatulen vartija“ участват басиста Sammy Roiha от Sound Ateljee studios, с когото Kyprian поддържа дългогодишно приятелство, отново гостуват Abyssin зад барабаните и Nazgul с вокали, като този път Toni Raehalme придава нови нюанси на музиката с клавири. Това е последната творба на Kyprian’s Circle, след която музикантът слага край на проекта.

Чуйте го тук:

 

През 2000-та година парче от последния запис („Helvetin pajassa on miekkamme taottu“) се появява в компилацията „Talvisota – Finnish Dark / Black Metal Compilation“ на Woodcut Records, а през 2018-та беше преиздаден и целия „Noitatulen vartija“ чрез лейбъла Werewolf Records под формата на лимитиран тираж плочи и дискове (който хареса EP-то, може да си го вземе оттук: https://bit.ly/43KSSv9).

 

Подобно на други групи, въпреки стойностната си дискография, Kyprian’s Circle никога не изнася официални концерти на живо. Kyprian споделя мнението, че концертите са важни за блек метъл сцената, като въпреки това заявява своята лична позиция, че не иска да излиза на сцена с проекта, освен ако не става дума за концерт в гората пред величието на природата в отбран кръг.

Страницата с Kyprian’s Circle е отдавна затворена за музиканта и той си спомня за проекта със сладка носталгия, като любовта му към музиката е все така силна, макар и поне към днешна дата да няма намерение да продължава в тази посока (кхм, това може и да се промени).

И както и през 90-те, посланието му е простичко: „Нека лунната светлина oсвети черната ви душа, както свети в моята“.

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
8 месеца 🔥

Уникална рубрика!
Връща ми в спомените банди,проекти-въобще артисти които бях забравил,а ги имам в колекцията…
Мрачно Благодаря…Велики времена…

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.