THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Нов сингъл от предстоящия албум на Fortíð

Нов сингъл от предстоящия албум на Fortíð

Исландската викингска блек метъл формация Fortíð разкри нов сингъл от предстоящия си седми дългосвирещ албум, „Narkissos“. 
Очаква се студийното заглавие да бъде издадено на 13-ти октомври чрез лейбъла Prophecy Productions, като предварителните поръчки на физическите носители вече са активни.

Със седмия си дългосвирещ албум, озаглавен „Narkissos“, FORTÍÐ споделят, че най-накрая представят шедьовър, който с лекота би трябвало да влезе в горната част на списъците с класации за най-добри албуми в края на годината.

Исландското трио не се е променило много, просто прави всичко много по-добре отпреди в новото заглавие. FORTÍÐ изковават мелодични рифове от блек, дет, траш и хеви метъл нишки в едно изострено до съвършенство оръжие. Исландците не се интересуват от нито един конкретен жанр към днешна дата, а се фокусират изцяло върху писането на отлични песни, като в резултат на това „Narkissos“ включва девет запомнящи се и огнени метъл химна.

FORTÍÐ зададоха музикалните координати на дългото си пътешествие чрез амбициозната трилогия албуми „Völuspá“, която излезе в периода от 2003 до 2010 г. Тяхната ранна комбинация от сурови блек и дет метъл рифове с щипка траш и склонност към епични мелодии, гъвкави вокали, както и голяма доза „исландско звучене“ е непрекъснато усъвършенствана в прочутия дългосвирещ албум „Pagan Prophecies“ (2012) и последвалия го „9“ (2015).

С  мрачния  и смъртоносен „World Serpent“ (2020) FORTÍР очертаха настоящия си курс, който продължи да бъде  осезаем и по време на краткия  EP запис „Dómur um dauðan hvern“ (2022) , а сега е директно насочен и към  „Narkissos“.

В лирическо отношение FORTÍÐ продължават да се придържат към старонорвежката и езическа посока на вдъхновенията си. Guðmundsson преплита прежда в скандинавски контекст за герой с така нареченото нарцистично разстройство на личността, която преминава като червена нишка през „Narkissos“.

FORTÍÐ представят съвременен метъл албум, който както в музикално, така и в лирично отношение отвежда исландците към нов връх и чрез твърдото поставяне на съдържанието и чистата експресия над стиловите оганичения, със сигурност ще открие пред себе си нови хоризонти.

Линк за поръчка: http://lnk.spkr.media/narkissos

 

 

Съдържание:
1. Narkissos
2. Drottnari
3. Vefurinn sem ég spinn
4. Uppskera
5. Þúsund þjáninga smiður
6. Rotinn arfur
7. Illt skal með illu gjalda
8. Tímans ör
9. Við dauðans dyr

 

 

Последвайте официалната премиера на сингъла  „Þúsund þjáninga smiður“:

 

Видеото е режисирано, записано и редактирано от  E. Thorberg и  Laura Diamond от Electric Horizon Art Studio, като бойната сцена е режисирана от   Egill Óskar Gíslason и Birkir Kristinsson.

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.