THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Asagraum : „Veil of Death, Ruptured“

Asagraum : „Veil of Death, Ruptured“
BG1 от 2

Нидерландската блек метъл банда ASAGRAUM определено е име, което се отличва на хоризонта. Тъмната и естествена енергия, представена от Obscura и компания през последните години е феномен, под чиито обаятелен и насилствен капан е трудно да не попаднеш, слушайки творбите им.

Атмосферата на групата е завладяваща от самото ѝ създаване, благодарение на преследващата и на моменти силно отнасяща комбинация от вледеняващ блек метъл от 90- те, психеделични влияния и обсебващи загадъчни призиви, както и на традиционната доза тайнственост и мистерия, разбира се, които несъмнено музикантите пресъздават чрез творчеството си.

Отдадеността към мрачните изкуства и дълбоките несъзнавани пространства на окултното продължават своя път  и в третия дългосвирещ албум на групата, „Veil of Death, Ruptured“, където ASAGRAUM отново демонстрират своя уникален стил на писане на песни и горящата си страст към тънкостите в блек метъла.

Записан от Obscura и A. Morthaemer , албумът включва осем парчета и е с обща продължителност около 37 минути, като ще бъде издаден на 20-ти октомври чрез лейбъла Edged Circle Productions.

Заглавието започва с яростния химн „Ignem Purificat Lilitu“, посветен на пречистването чрез огън и силата на Лилит. Песента е агресивна и студена, като в същото време ритуалистичните песнопения , появяващи се в края ѝ допринасят за една по-ефирна атмосфера , която придава дълбочина на парчето поради контраста с по-тежките и режещи части от инструментала и традиционните маниакални вокали на Obscura.

Още при първо слушане времетраенето на албума дори не се усеща – всичко преминава като вихър и едно нестихващо цяло през съзнанието, като духа на музиката е  нажежен до червено и в същото време ледено студен , оставяйки те да медитираш из мрачните пространства.

В заглавието отново можем да чуем призивите на Obscura на родния ѝ език – две от парчетата са изцяло написани на нидерландски: „De Verloren Tijd“ и „De Waanzin Roept Mijn Naam“, и това несъмнено придава тройна автентичност на записа и звучи особено тайнствено и злокобно.

Сред осемте парчета има и две по-кратки прелюдии – „Opus Ad Errantem“ и „Opus Ad Aeternum“, служещи като портали към следващите ги неотлъчно заклинания на Asagraum – „De Verloren Tijd“ и финалната „De Waanzin Roept Mijn Naam“, която напълно оправдава името си, изригвайки с онази масивна  лудост, която се задържа като запазена марка на групата през годините.

В албума могат да бъдат открити още редица интересни елементи като психеделични шепоти и крясъци , появяващи се във фона на пленителния плавен инструментал, ефирни по-фолклорно звучащи китарни мелодии, ритуалистични напеви, китарни ефекти звучащи като синт , които добавят специфична тъмнична атмосфера, ембиънт звуци … всичко това покрай задължителните за групата побеснели китарни и бас рифове, побъркани барабани и обсебващи зловещи омагьосващи вокали. Същинско вещерство и опиат за жадуващите истински блек метъл.

„Veil of Death, Ruptured“ е класическа творба на Asagraum и представя автентична експресия и преклонение към мрачните изкуства, запленявайки ухото с интелигентен подход за писане на песни и нестихваща страст , напоена във въздуха, която поддържа черния пламък жив. Емоционално зареден и изпълнен с красиви остри рифове и мрачни атмосфери, носещи на моменти дори неясна меланхолия, този албум несъмнено е пленително късче изкуство, на което да обърнете внимание.

 

Оценка: 10/10

Любима песен : „De Verloren Tijd“

 

 

Към момента едно от парчетата в заглавието е налично за свободно слушане. Можете да чуете „Impure Fire“ по-долу:


Банда: Asagraum
Албум: „Veil of Death, Ruptured“
Дата на издаване: 20.10.2023
Лейбъл: Edged Circle Productions
Линк за поръчка: https://edgedcircleproductions.com/ecp-shop

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
7 месеца 🔥

Сила и Магия,така бих ги описал тези Вещици на Блек Метъл Жанра… Чародейки на тайнството и на окултното… Жените имат ОНАЗИ сила в окултните ритуали която отваря портали и разкрива светове…В Метъл Музиката е аналогично… Бандите съставени изцяло от жени или с жена/жени в състава си имат една специфична атмосфера в звученето си която придава освен звученето на даденият стил,но и нотка на една галеща меланхолия и на тънка депресивна минорност… Asagraum са красота…Заедно с Myrkur,E-L-R…внесоха в Блек Метъл Музиката нещо тъй пленително и дълбоко красиво което те хваща и понася в ДЪЛБОКИТЕ ГОРИ НА ПОЗНАНИЕТО…ДО ЕЗЕРОТО КЪДЕТО ЩЕ СРЕЩНЕШ… Прочети целия коментар »

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.