THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Пътешествие из мрачния астрал с ASET и дебютa им „Astral Rape“

Пътешествие из мрачния астрал с ASET и дебютa им „Astral Rape“
BG1 от 2

„Aset утолява жаждата за познание. Само смелите успяват да надникнат зад червената завеса. Оставете Сфинкса да ви погълне. Кръвта ви е виното, което изпълва възхода. Предизвикайте астралното, жадувайки за господство. Като разчленен Озирис, предизвикайте вярата си в безкрайната страст на Aset.“

 

 

ASET е новосъздадена блек метъл група, за която с нетърпение очаквах да разкажа тук.
Състои се от членове на Seth и Oranssi Pazuzu, като дебютът им „Astral Rape“ ще бъде издаден на 22-ри септември чрез лейбъла Les Acteurs de l’Ombre Productions.

Дебютът предлага седем парчета окултен блек метъл, които звучат едновременно ортодоксално и агресивно, мистериозно и в същото време изключително директно с посланията си. Ако някога сте се чудили как може да звучи отрочето на френската блек метъл банда Seth и финландците Oranssi Pazuzu – е, сега със сигурност бихте могли да чуете.

Посветен на египетската богиня на живота и магията Изида („ASET“ на египетски, откъдето идва и самото име на групата), проектът изцяло се посвещава в потапянето из египетските окултни ритуали с ясното съзнание и послание, че астралът се подчинява на силните и поглъща слабите.
Съчетаващ агресията и по-суровия блек метъл на Seth с елементи от авангардния психеделичен стил на Oranssi Pazuzu, дебютният албум „Astral Rape“ представя пълнокръвно проникване в астралните пространства, изпълнени с насилие, мрак и просветление.

Няма как да не отбележа и страхотната работа по оформлението на физическите носители – знаете, че принципно съм „момичето с касетките“, но в случая дисковете и плочите са оформени по пленителен начин, който изцяло отговаря на мистиката, която ви очаква по време на слушането на албума. От самата обложка до всеки малък детайл в книжката с текстовете и допълнителните визуализации – присъствието на нещо огромно се усеща още преди да зазвучат първите акорди.

 

 

Албумът започва с ритуалистичния напев и провлачени китари на „A Light In Disguise“, които постепенно преминават в яростен зов, бързо тремоло и барабани, които в продължение на песента претърпяват различни метаморфози. Първоначално звучаща ортодоксално и по- агресивно, към песента се включват някои от характерните за Oranssi Pazuzu забързани и игриви китарни елементи в инструментала, които придават особен нюанс на иначе по-суровото парче. Обхващайки темата за химерата и величието на най-древното създание, отварящо портала към Астрала, песента прониква в Храма, пресъздавайки по завладяващ начин самата атмосфера чрез текста и дава началото на история, провокираща ума.

Следвайки историята нататък, в „Abusive Metempsychosis“ душата на лирическия герой преминава в света на мъртвите, марширувайки в ритъм със силата на Озирис, която обсебва пространството и насилствено го води през света на сенките отвъд по пътя на неговото прераждане. Парчето започва с традиционен суров блек метъл инструментал с режещо тремоло и барабани, като постепенно към него се присъединяват по-нестандартни мелодии на барабаните и китари, които изкривяват звука и придават автентичност на записа. Отстъпвайки им периодично или сливайки се изцяло с тях, по-мелодичният и агресивен блек метъл е винаги налице, заедно с ритуалистичната атмосфера на ASET.

„Bow to the Sun of my glory
Withdrawing
Your will and soul
As the low tide under Astral slavery
Leave and disappear…“

В следващите парчета историята продължава и съдържа много интересни моменти.
Бих искала да обърна по-специално внимание на шестата песен от албума „Force Majeure“, чийто текст всъщност е написан от френския окултист, кабалист и лекар Папюс. Става дума за песен с много силна енергия, чрез която изцяло ще бъдете потопени в истинската магия на групата. Текстът е взет от „The Divina-tory Tarot“ и представя петнадесетата карта от „Book of Toth“, която често е била свързвана с Дявола, но за Папюс носи значението на интервенция на египетския бог Сет в делата на хората чрез злокобни бедствия, за да промени драстично живота и да разкрие истинската природа на хората. Оттук идва и името на картата, „Force Ma-jeure“. Песента започва със завладяващо ритуалистично интро, преминаващо в масивен и откровен вокален изблик и суров инструментал с психеделични китарни елементи на заден план. В някои части от песента ефектните китари излизат и на преден план, като добавят ефирен привкус на парчето и съвсем фина динамика между агресивния подход и авангардното сърце на проекта, категорично оставяйки интересен отпечатък в съзнанието на слушащия.

„Through pain and sufferings
It brings the truth through darkness“

 

Завършвайки по заветен начин с най-дългата песен от албума, „Serpent Concordat“, ASET бележат края на първата глава от окултното си произведение. Песента демонстрира същинска доминантност в унисон с демоничните сили, разкриващи познанието отвъд космическите бездни и тайните на Астрала.

„They open any door for me
Unto your heart, unto your soul
I am now able to seed
And betray the plan of God“

 

 

Чрез своите седем песни и близо 54 минути продължителност, дебютът на Aset покорява със слуховите картини, изобразяващи мрачната и могъща енергия на Астрала и божествените създания, криещи се в неговите дълбини, като за целта използва комбинация от традиционното с психеделичното в блек метъла, който сме чували до момента в другите групи на музикантите, добавяйки и нови щрихи – стъпка, водеща до музика, притежаваща несъмнено ефирни авангардни елементи, но и в същото време ненапускаща границите на чистата експресия, суровата агресия и ритуалистичната мистерия в жанра.
Несъмнено „Astral Rape“ е много приятна изненада, която ще очарова почитателите на вече споменатите групи, както и феновете на ортодоксалния, мелодичния, див и агресивен блек метъл, които дебнат за нещо необикновено наоколо!

 

Оценка: 9.5/10

 

Любима песен : „Force Majeure“ . Дори ми се струва , че ако тази песен беше поставена за финал, това щеше да предостави още повече дълбочина на записа и щеше да добави специфичен нюанс  към цялостната му атмосфера.

 

За момента можете да чуете няколко от  парчетата в албума.

„А Light in Disguise“:

„Abusive Metempsychosis“:

„Lord Of Illusions“:


Банда: ASET
Албум: „Astral Rape“
Дата на издаване: 22-ри септември 2023-та година
Лейбъл: Les Acteurs de l’Ombre Productions
Линк за поръчка: https://bit.ly/43QUzaI

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.