THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Чуйте „Polar Veil“, новият албум на Hexvessel

Чуйте „Polar Veil“, новият албум на Hexvessel

Финландците Hexvessel издадоха своя шести дългосвирещ албум, „Polar Veil“.
Студийното заглавие се разпространява чрез лейбъла Svart Records, като освен в дигитален формат, може да бъде открито и на физичеси носител – дискове и плочи в лимитиран тираж.

„Промяната на сезоните бележи точка в моята музикална кариера, където се роди и „Polar Veil“ – обобщение на цялата ми работа и толкова близо до това, което съм, колкото когато и да било преди. Моето минало, моята младост, моите години на формиране на основите ми в блек метъла, моят непобедим светоглед. Премахнах плътта, воалът е повдигнат и отдолу е черен скелет с чиста безмилостна природа“, коментира ръководителят на бандата Mat Kvohst McNerney.

„Polar Veil“ е студен химн за субарктическия север. Преследван от първични горски духове, Mat “Kvohst” McNerney призовава призраците от миналото си в зашеметяващо, нечувано прераждане на стил и звук. Едновременно безпогрешно Hexvessel, „Polar Veil“ също е потопен в нощната атмосфера на миналото на McNerney, разклатена в котела на блек метъла, фолклорната музика, психеделията и дуум рока, както и отекваща с проблясващи готически нюанси.

От създаването си през 2009 г. Hexvessel, създадени от Mat McNerney като това, което той описва пред Decibel Magazine като „свободно духовно пътешествие и музикална одисея без граници“, завладяват публиката и слушателите със своята еволюция.

Закътан в домашно направено студио в дървената си колиба през зимата на 2022 г., McNerney черпи от всички основни елементи от своята музикална кариера като шаманист, като вдъхновение получава само изолацията от самотата на природата.

Рисувайки аура с „Polar Veil“, която резонира със самотното отражение и темите за лична духовна трансцендентност, новият албум на Hexvessel е смело изявление от артист, който продължава да преоткрива и изследва природния мистицизъм чрез музика.

„Природата представлява свобода, тъмнина и повика на дивата природа. Блек метълът винаги е бил на границите на моя звук и свирене, в сърцето на всичко, което правя. Традиция, природа, ритуал, митология, мистицизъм и философия, заедно със сблъсъците и разтърсващите акорди винаги са били синоним на Hexvessel. Беше естествено с „Polar Veil“, най-накрая сега, когато достигнахме зенита на пътуването, тези влияния да излязат на повърхността на човешкото ухо и със смразяващия звук на китара, който климатът тук изисква.
Песен като Crepuscular Creatures, с необвързани, дисонансни китарни акорди, докато ръката на басиста Ville Hakonen се извива нагоре-надолу по праговете, е в по-авангардния край на албума. Дългогодишният барабанист Jukka Rämänen гърми томовете както никога досега, докато McNerney пее текстове в стил Скот Уокър, нещо средно между Edith Södergran и Ted Hughes.
„Listen To The River“  е съшита със зловещите текстове на M.R James/Folk Horror за опасно предупреждение за околната среда, с участието на основния ни съмишленик  Ben Chisholm и мултиинструменталистката  Chelsea Wolfe на буйни, натрапчиви клавири и струни,  и можеше да се появи във втория албум на Hexvessel „No Holier Temple“, макар и със звук от онази епоха, напредващ от фолка. „Polar Veil“ също  включва  и Nameless Void от Negative Plane, изпълняващ солото на китара  в песента „Ring“ и в „Older Than The Gods“, където  Okoi от Bølzer осигурява гост вокали. Първоначално малко вероятно партньорство, но такова, което има пълен смисъл, докато албумът се задълбочава и могат да се изтеглят нишки, които разкриват мястото, от което идва „Polar Veil“.“

 

 

 

Съдържание:
1.The Tundra Is Awake 04:44
2.Older Than the Gods 06:10
3.Listen to the River 04:54
4.A Cabin in Montana 06:56
5.Eternal Meadow 05:01
6.Crepuscular Creatures 04:08
7.Ring 04:40
8.Homeward Polar Spirit 05:13

 

 

 

 

Чуйте „Polar Veil“ по-долу:

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.