THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

FORTÍÐ : „Narkissos“

FORTÍÐ : „Narkissos“
BG1 от 2

Исландската сцена от самото начало на съществуването си пронизва ъндърграунд средите със своята проницателност и студенина, като сред представителите несъмнено съществуват девиантни единици, които не се колебаят да излязат от вече установените рамки и да представят нови подходи в правенето на музика.

 

FORTÍÐ е исландско трио, създадено по идея на Einar Thorberg Guðmundsson (Curse, Eldur, Katla., Midnattsvrede, Potentiam, ex-Thule, ex-Den Saakaldte, ex-Mind as Mine, ex-Hel), което на 13-ти октомври ще издаде своя седми дългосвирещ албум „Narkissos“ – именно творба, която следва стъпките от миналото на бандата и съдържа в себе си основната викингска енергия на Исландия, но и определено контрастира и се отдалечава от онова, което е познато на повечето като ‘исландски блек метъл’.

 

В лирично отношение, групата се придържа към езичеството и старонорвежката митология, макар и самото заглавие на албума да е препратка към гръцката митология и мита за Нарцис – беотианският ловец, който видял във водата своето отражение и се влюбил в него. Гледайки красивото си лице, той, разсеян и влюбен, понечил да целуне отражението си, и се удавил.
Както сами се досещате, Guðmundsson използва темата за нарцистичното разстройство на личността като константна червена нишка, свързваща всяко едно от парчетата, представяйки живота на агресивен и манипулативен лирически герой,  който си играе с хората като с пешки и ги използва за целите си.
Когато неговата истинска природа излиза наяве, той се ядосва, става параноиден и самосъжалението му надделява изцяло над неговия живот, като завършекът на епопеята му приключва с картина на самотен стар мъж, изоставен от всички, очакващ своята смърт.

 

Темата за нарцистичното разстройство на личността е силно актуална в днешни дни и според мен това е най-трудната за лечение болест на модерното общество. Като човек, който е изследвал това разстройство академично и се е срещал с много такива хора, няма да изпадам в подробности, но ще кажа, че засягането на темата в музикален албум, изпълнен с красива музика е от изключително значение за обществото ни и само от една такава гледна точка би било интересно да чуете музикалния разказ на FORTÍÐ, който е един от може би най-личните им до момента.

 

В музикално отношение, „Narkissos“ представя огромно разнообразие от стилове и елементи.
Блек метъл, дет метъл, хеви и траш метъл се заиграват в една вихрушка от звуци, предимно хармонии, които създават типичния за групата исландски метъл, който бяга от всякакви квалификации и в същото време носи в сърцевината си исландския дух и те пренася в северняшките звукови пейзажи.

 

Албумът представя както сурови и отнасящи съзнанието парчета, залагащи на по-тежки сурови блек метъл рифове и изригващи вокали, така и по-заиграващи се с възприятията на слушателя песни, които както споменах по-горе, съчетават още повече влияния, като групата във всеки един откъс от албума изцяло се отадава на неподправена експресия без да залага на конкретен стил.

 

В седмото парче от албума, например, озаглавено „Illt skal með illu gjalda“, което в превод означава „злото се отплаща със зло“, „злото се връща при злото“ или „на злото се отговаря със зло“, както и следващите я песни „Tímans ör“ („Стрелата на времето“) и „Við dauðans dyr“ („Пред вратата на смъртта“), главен мотив са именно тежките блек метъл рифове и студена атмосфера, яростните тежки вокали, носещи чудовищен енергиен заряд, разведрявани в кратки моменти от по- разчупени дет метъл рифове, акустични мелодии и нетрадиционни оригинални хрумвания.
Акустичните китари на Øystein Hansen в „Illt skal með illu gjalda“ са забележителни и определено заслужават да бъдат споменати, без съмнение.

 

В заглавието момем да чуем още красивото двугласно изчистено пеене, традиционно за FORTÍÐ и другите групи на Einar като Katla., както и нежни извисени ангелогласни хорове, което говори много за диапазона на групата и нейната способност да звучи като себе си, макар и да не се придържа към някаква конкретна стилова структура. Колкото и да харесвам тежките вокали на Einar, няма как да не призная, че изчистените му вокали са не по-малко пленителни и в комбинация със студения инструментал създават уникална исландска атмосфера, която е силно специфична за музиканта и групата,  и е показателна за тяхната автентичност.

 

С „Narkissos“,  FORTÍÐ отварят вратата към едно от най-мрачните и застрашителни състояния на духа и психиката , като ни представят почти час хипнотизиращи мелодии, които ни водят на пътешествие из реалността на нарцисисма в една лична история, която на моменти гарантирано ще ви омае със своята задушевна атмосфера и откровения. Печален и зловещ, но и в същото време прояснителен и красив в музикално отношение, „Narkissos“ е албум със свое послание и като боен флаг развява всяка изпята дума и изсвирен акорд, пренасяйки ни в своята лична и потънала в мрак вселена.

 

 

 

Любими парчета: „Vefurinn sem ég spinn“ и „Illt skal með illu gjalda“

 

 

Към момента можете да чуете три от песните в заглавието. Чуйте ги по-долу.

 

 


Банда: FORTÍÐ
Албум: „Narkissos“
Дата на издаване: 13.10.2023
Лейбъл: Prophecy Productions | Lupus Lounge
Линк за поръчка на физически носители: http://lnk.spkr.media/narkissos

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.