THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Пълни детайли и първи сингъл от предстоящия албум на VEMOD

Пълни детайли и първи сингъл от предстоящия албум на VEMOD

Норвежката блек метъл банда VEMOD разкри пълни детайли и първи сингъл от предстоящия си и силно дългоочакван втори дългосвирещ албум, „The Deepening“.
Очаква се студийното заглавие да бъде издадено на 19-ти януари  2024-та година  чрез лейбъла Prophecy Productions, като предварителните поръчки на различните разновидности физически носители са вече стартирани на следния адрес: https://bit.ly/3ScH0A7.

 

VEMOD в никакъв случай не е от средностатистическите блек метъл групи. Норвежците съществуват в крайните пространства и кръстопътища из музикалните ширини. Триото издяла втория си дългосвирещ „The Deepening“ от същия звуков гранит, от който се появи неговият предшественик „Venter på stormene“ преди повече от десетилетие. Тази основа се намира в Намсос, където VEMOD е замислен като страстен проект за цял живот в началото на века от тогава 12-годишния Jan Even Åsli. Най-близкият голям град до Намсос е Трондхайм, където силно идентичната и залагаща на индивидуалността местна нидрозианска блек метъл сцена, която препраща към оригиналното име на града, предоставя на VEMOD първата му музикална референция, въплътена в първото демо „Kringom fjell og skog“ (2004).

 

Когато норвежците се появиха отново седем години по-късно с парчето „Moestæ Qverelæ“ – част от сплит сингъл, и демото „Vinterilden“ през 2011 г., осезаемо музикантите бяха значително променени. Триото бе направило крачка извън пределите на личните си граници, като подсили елементите, които вече присъстваха в творчеството им: разпръскване на величие, напомнящо за началото на IN THE WOODS…, нотка меланхолия и върхът на ножа на интровертно съзерцание сред широка гама от емоционални и ярки звукови образи. Музикалният преход на VEMOD намира сравними паралели в развитието на френските им  братя по дух ALCEST, въпреки че няма пряко влияние, протичащо в двете посоки. Погледнато назад, норвежците също са пионери в онези популярни в момента стилове като блекгейз и пост-блек метъл, въпреки че никога не са принадлежали към нито един от тях.
Само година след  дебютния си пълнометражен албум „Venter på stormene“, VEMOD отвориха музиката си към нови територии: умопомрачително изпълнение на престижния фестивал Beyond the Gates през 2013 г. и легендарното специално шоу в рамките на националното съкровище на Мавзолеят на Вигеланд на фестивала Inferno в Осло през 2014 г. циментира отличната репутация на VEMOD дори отвъд Атлантика.

 

Сега „The Deepening“ пристига с различна по вид продукция, което доведе и до донякъде променен общ тон в сравнение с по-ранните творби, като норвежците също така посегнаха и се докоснаха до нови стилистични слоеве, добавяйки допълнителни елементи към звука си. Дори лиричните теми, преминаващи през „The Deepening“, разказват за промяна, преходност, трансформация и растеж. „The Deepening“ предлага възможност да погледнем отвъд дългогодишни вярвания и утешителни илюзии. На кръстопътя на втория албум на VEMOD, в тази точка от пространството и времето, ни очаква задълбочаващото разбиране за музикалния свят на групата.

 

 

 

Съдържание:
1.Mot oss, en ild
2.Der guder dør
3.True North Beckons
4.Fra drømmenes bok I
5.Inn i lysende natt
6.The Deepening
7. Tiders Tunge Taler (бонус парче в артбук изданието)

 

 

Чуйте премиерния сингъл „Der guder dør“ , придружен от официална визуализация от  Vilde Dyrnes Ulriksen, базирана на кадри, предоставени от  самия J. E. Åsli:

 

 

J. E. Åsli споделя за песента и визуализацията:

„С огромно удоволствие – и не съвсем незначителна въздишка на облекчение – най-накрая можем да споделим с вас първото музикално парче от предстоящия ни албум „The Deepening“.
„Der guder dør“ е написана преди много време и може да предизвика познато ехо у онези, които са били свидетели на нашето изпълнение на живо през годините. Това е важна и съществена част от каталога на Vemod, както публикувана, така и непубликувана.
Когато добрите хора от Prophecy Productions предложиха да направим визуализация, първоначално бях скептичен, но скоро открих, че единственото естествено нещо, което трябва да направя, е да пътувам на север, обратно у дома (til de namdalske skoger!) и да се опитам да уловя част от онази стара, но вечна магия, която се намира в тези познати, красиви и (за Vemod) толкова много значими пейзажи, този път под формата на движещи се картини. Същата магия вече е здраво закотвена в нашата музика, сега и завинаги.“

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.