THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Strigoi : „Bathed in a Black Sun“

Strigoi : „Bathed in a Black Sun“
BG1 от 2

Краят на октомври е и привлекателните мрачни звуци започват да излизат кръвождадно иззад  воала на все по-дългата и тежка тъмнина. Великобританците Strigoi поглеждат право към черното слънце и с привичния си окултен маниеризъм, представят новия си EP запис, „Bathed in a Black Sun“, в който не можеш да очакваш нищо друго освен магия, макар и единствено в рамките на 13 минути…

Записът съдържа пет парчета дълбок дет/блек метъл с индъстриъл елементи, записани по време на звукозаписната сесия за албума ‘Viscera’ от 2022-ра година, в които несъмнено можем да открием паралели към обичайното творчество групата, но и съвсем очевидно се разграничават от цялостната концепция и звук на предишния албум, поради което и разбирам защо музикантите са избрали да извадят песните в отделно издание.

Започвайки със заглавното катарзисно парче „Bathed in A Black Sun“, Strigoi ни пренасят в специфична готическа атмосфера, в която чернотата е сгъстена до задушаваща степен и неконтролируемо приканва към танца на мрака със своите чисти и неподправени мръснишки рифове, ожесточени вокали, хлъзгави слъдж струни и ритмичен краст груув. Комбинация, която веднага прави паралели с някои от най-култовите парчета, изсвирени някога в готик метъл/индъстриъл метъл сцената. Макар и значително тежко парче, включващо редица блек и дет метъл елементи, и неможещо да бъде категоризирано конкретно в един жанр, паралелите са осезаеми и мелодията остава в съзнанието без каквото и да е усилие.

„The Grotesque“ – втората песен от записа, решава да следва съвсем друг път, а именно – тотална дет метъл/краст агресия в близо три минути, която преминава бързо и тежко като ураган, оставяйки те на „Beautiful Stigmata“, която служи като кратък мост между четирите парчета в албума и в своите няколко секунди демонстрира част от същата покоряваща дет метъл атака.

И тя не спира дотук, разбира се. Четвъртата песен от албума „A Spear of Perfect Grief“ е много добре замислено откъм текст парче, което макар и да следва стартиралата ярост в предните песни, за пореден път се отклонява откъм жанровите предели, като напомня за вокалния диапазон на Greg Mackintosh – тук изпълнението му силно ми напомня за работата на Nocturno Culto в Sarke и като цяло, за онзи старошколски метъл с траш/пънк елементи, който доста често печели вниманието на блек метъл феновете.

Финалът на записа се поставя с парчето „The Construct of Misery“ , което почти апокалиптично изригва в рамките на малко повече от минута със своя бърз и чудовищен темп и все така заредени емоционално вокали.

С тези пет апетитни хапки, „Bathed in A Black Sun“ е свежа глътка въздух от непретенциозна, изчистена откъм излишно полиране на звука и модерности музика, която следва корените на Strigoi и доставя типичния за тях зловещ и неясен звук, изпълнен с атмосфера на мистерия и интензивна класическа доза мрак.

 

 

Оценка: 8/10
(равностойно на „чудесен“)

 

 

 

Любимо парче: „Bathed in A Black Sun“

 

 

Чуйте заглавното парче  тук:

 


Банда: Strigoi
Албум: „Bathed in A Black Sun“,EP
Дата на издаване: 03.11.2023
Лейбъл: Season of Mist
Линк за поръчка на физически носители: https://bit.ly/3tPEy8C

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.