THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Nyrst : „Völd“

Nyrst : „Völd“
BG1 от 2

На около 200 километра  от столицата на Рейкявик и в опасна близост до малкото градче Гриндавик, цялото население се подготвя за изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл. Земята се тресе в очакване на изригването на вулкана, като само през последните няколо дни в района на стролицата са регистрирани близо 2000 земетресения.
Почти същото нещо се случва и с вулкана Етна в Сицилия и на много други места по света…
Портите на Ада, както едно време са наричали вулканите, се разтварят с пълната си мощ.
Но с над 120 вулканични планини и 32 вулканични системи, единствено в Исландия може да се забележи онази природна неконтролируема мощ и битка между режещия студ и излизащите от недрата огньове, поради която съвсем оправдано държавата е наричана „земя на огън и лед“.

И от тази величествена земя в последните години излизат изключително атмосферични и сурови заглавия, които ни оставят под ефекта на тихото възхищение.
През 2020-та година исландците Nyrst издадоха дебютния си дългосвирещ албум „Orsök“ и макар и да не успях да се влюбя моментално в звука му поради монолитната употреба на мелодични рифове, които принципно не са особено по вкуса ми и не съм свикнала да чувам в записи от исландската сцена, в даден момент успях да оценя работата на музикантите подобаващо и да погледна писането им на песни в дълбочина.

За разлика от „Orsök“, новият им дългосвирещ албум “Völd” е различна чаша кафе.
Името на албума се превежда като „сила“, „власт“ или „мощ“, като на обложката е изобразен активен, изригващ вулкан – красива природна картина, едновременно с това заплашителна, мощна и мрачна. Точно като същността на вулканите, от чиято същност несъмнено групата тук е вдъхновена – факт е, че дори репетициите и писането на песни се случват на няколко километра от активен вулкан, за да могат музикантите да пресъздадат автентично опасността, хаоса и силата на природната непредвидимост.

“Völd” отново носи мелодичността и красивите ембиънт части на предишното заглавие, но тук музикантите тръгват в нова посока, като включват много нови елементи и представят едно по-сурово и зловещо заглавие отпреди.

Притихнали природни звуци ни хвърлят в дълбокия рев на вокалиста Snæbjörn, чиито диапазон ме хваща за гърлото на момента. От ниски гърлени тежки вокали , напомнящи ръмженето на опасен звяр, музикантът извисява гласа си в чисто пеене, все така изразително и емоционално заредено, по-нататък преминаващо в искрени писъци, като през цялото време гласът му е заобиколен от студени забързани китари и барабани, на моменти и от освежаващи кратки сола. Този път групата определено борави по интересен начин и с темповете, разделяйки парчетата на различни секции, създаващи различно усещане – точно като една звукова история, която се разгръща пред слушателя и го кара да следи за детайлите.
Още с това първо парче – заглавната песен от албума “Völd” ми стана ясно, че този албум ще е наистина добър и с него не са правени компромиси, че ще се случи едно интересно слухово пътешествие, изпълнено с мощта и величието на студените мразовити ледени нощи и изригващи вулкани.

И това се потвърждава.
Колкото забързана и мощна е първата песен, толкова обърната навътре към съзнанието и по своему възвишена е втората, „Sundra skal sálu“, в която темпът в по-голямата си част е по-бавен, натежал, а в атмосферата се четат различни настроения на ужас, страх, мощ – динамика, която е много приятна за слушане и е представена завладяващо.

Така стигаме до третата песен от албума – „Hrímvíti“. Парче, което оправдава името си още в първите секунди. Вокалите на Snæbjörn в него са сякаш от друго измерение. Високи писъци, напоени с ярост, заобиколени от хорове във фона и акцентирани от студени китари и ритмични отмерени потупвания на барабаните, прерастващи в по-забързано барабанене и мелодични сола.

С това казано – “Völd” е една огромна приятна изненада за мен и албум, който определено ще слушам още доста дълго време и ще преоткривам в бъдеще.
Цели седем парчета омаен исландски блек метъл, който съпреживяваш заедно с музикантите и чрез който можеш да си представиш пейзажи в реално време – пейзажи на пулсираща лава, тътен на разпукваща се в недрата си земя и вледеняващи ветрове. Огромен диапазон от вокални техники, майсторски написани парчета , красиво съчетаващи всеки един от инструментите по красив начин – едновременно мелодичен, атмосферичен и суров. Вулканичен ритуал, който е тук, за да разтърси и да накара слушателя да потрепери под неговата мощ.

 

 

Оценка: 10/10

 

 

 

 

 

Чуйте заглавното парче по-долу:


Банда: NYRST
Албум: „Völd“
Дата на издаване: 8-ми декември, 2023
Лейбъл: Dark Essence Records
Линк за поръчка на физически носители: https://darkessencerecords.no/shop

 

 

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.