THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

CULTUM INTERITUM : „Sacrum Funeral“

CULTUM INTERITUM : „Sacrum Funeral“
BG1 от 2

Усещане за надигащо се древно зло си пробива път в първите моменти на „Sacrum Funeral“ – третият дългосвирещ албум на поляците CULTUM INTERITUM. Поемащи си въздух демонични гласове звучат във фона, редом с ембиънт звуци, които те карат да се пренесеш в студена забравена крипта, пълна със същества, готови да разкъсат плътта и съзнанието. От светлината не остава и спомен – мракът обхваща всяка прашинка на повърхността, като оставя единствено ехото на родените от сенките създания, полека размърдващи своите дробове.

След дълбока въздишка, гръмотевичен глас изригва в пространството, заобиколен от два слоя вледеняващи китари и ритмични барабани, които флиртуват със слуха и преминават от бавно и плавно в по-забързано темпо, предоставяйки на слушателя неподражаема сурова енергия.

„Let the holy poison be unleashed upon the masses
Let his call be answered…“

 

Дълбинната атмосфера на музиката на CULTUM INTERITUM е изпълнена по същество с особена злоба и първичност, които няма как да не се харесат на един запален блек или дет метъл фен. Покрай ниските гърлени вокали и приглушени викове , силните бас линии и пробиващите съзнанието барабани, традиционни за групата, в следващата песен „A“ попадаме в епицентъра на величието на култа, който оставя впечатлението за попадане насред дяволско сборище. Песента е бърза и агресивна в по-голямата си част, като благодарение на уникалната симбиоза от блек и дет метъл на CULTUM INTERITUM и ловката смяна на темповете, успява да създаде усещането за това пропадане в дълбините на Ада.

И всичко горепосочено ескалира в главозамайващата „C“ , където всяка част от инструментала и вокалите е там, за да те задуши с интензивността и посичащата си решителност. Дълбоките гробовни вокали са заобиколени от високи приглушени викове , сливайки се еднакво вглъбяващо в студените китари и бързите барабани. Мощна вълна от енергия изригва в пространството, а звуковата картина става все по- възпламеняваща.

„Let us welcome Our Ascension!
For the deepest Abyss will forever be Our highest peak!
Let us welcome our Descension!
For the gardens of Eden will again be our kingdom!
A new Babel is rising!
Far beyond the grace of God!“

Шестте песни на „Sacrum Funeral“ – всяка една от тях озаглавена с една от буквите, образуващи думата „SACRVM“, представляват ужасяващ и в същото време сакрален почти 30-минутен ритуал, възхваляващ надмощието на древните прокълнати сили над настанилите се прекалено удобно на престола си самопровъзгласили се божества и техните поклонници.

Опустошителен опус, изпълнен с криптични вокали, демонични звуци и звукови картини, които са способни да отведат до нажеженото ядро на обвития в пламъци подземен свят. Въздигане на древни сили и дълбинни мелодии, заобиколени от силни режещи рифове и призоваващи гробовни гласове. Злокобно пътешествие, наподобяващо погребална процесия, което не оставя никакви заложници и преследва до самия край…

 

 

Оценка: 9/10

 

 

 

 

 

За момента можем да чуем една  от главите в ритуала:

 

 


Банда: Cultum Interitum
Албум: „Sacrum Funeral“
Дата на издаване: 24-ти ноември, 2023
Лейбъл: Godz ov War Productions
Линк за поръчка:  https://bit.ly/3udKh8w

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.