THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Nargathrond : „Mourning Season“

Nargathrond : „Mourning Season“
BG1 от 2

Сред творчеството на независимите артисти се крият едни от най-богатите палитри от звуци и емоции – неподправени, нешлифовани и предадени по автентичен начин, който да те накара да се чувстваш така, сякаш си открил съкровище по време на разходка в гората по сумрак. Имам усещането , че никога няма да се уморя да поглеждам в мрака за тях…

Nargathrond е германски самостоятелен блек метъл проект – точно от онези скрити съкровища, които не можеш да видиш навсякъде и не са така лансирани, но пуснеш ли си веднъж, усещаш духа на нещо старо и красиво, меланхолия обгръща сетивата ти и без да се усетиш, си погълнат от призраците, обрисувани от нотите на артиста.

До момента проектът има издадени редица EP записи и три албума, като „Mourning Season“ е втората глава от заплануваната му трилогия, която ще разкаже една цяла история по кинематографичен начин, под формата на филмов саундтрак.

По думите на Nargathrond, “Mourning Season” описва една непредвидена любовна история, в която разстоянието и времето са най-големите пречки. Става дума за примиряване с идеята, че тази история няма бъдеще в тази своя форма. Може би на някои тази тема би се сторила прекалено драматична или пък ще пасне идеално на нечие състояние и ще подейства пречистващо, но каквото и да мислите по въпроса – в момента, в който пуснете “Mourning Season”, ще спрете да мислите въобще и ще се потопите изцяло в атмосферата на музиката. Приемете произведението непредубедено като един звуков филм, който се разгръща пред вас с преследващи мелодии.

Ембиънт шумове и ефирно пиано ни въвеждат в кошмарния свят на Nargathrond, като не след дълго те неусетно преминават в плавни барабани, студени бавни китари и синтове. Интрото „Nightmares Coming“ е едва двеминутно и инструментално, но задава такава атмосфера, че няколко пъти превъртах до момента с преливането от ембиънт пиано инструментал към атмосферичен блек метъл. Фин детайл, който улавя вниманието моментално и се чува изключително рядко напоследък.

И след като фокусът вече е изцяло върху звука, Nargathrond атакува тънките струни с висок клас тежки атмосферични китари в заглавното парче „Mourning Season“, с осезаемите на по-преден план във фона барабани и клавири, като вокалите на музиканта са изключително многослойни и емоционално заредени – преминават от нисък заплашителен гроул до високи писъци, изчистено пеене, реч и сърцераздирателни викове, правейки парчето уникално за изживяване.

Темпото прогресира постепенно с всяка песен, като в „Haunt Of Feelings“ – третата песен в албума, тремолото и дисторшънът навлизат все по-осезаемо във вече по-забързания инструментал. Вокалите са изцяло тежки и 90-тарският дух несъмнено се прокрадва от всеки ъгъл, напомняйки на работата на  някои велики артисти от миналото.

И след по-забързаната предходна песен, следва „Forest Loneliness“.
Ефирни слоеве акустични китарни мелодии, бавни пулсиращи барабани и природни ембиънт звуци преминават постепенно в студени китари и мощни вокални слоеве, които те опияняват по категоричен и безкомпромисен начин. Китарните техники се сменят и сливат една в друга, като образуват провокираща транс  композиция, която е много интересна за проследяване.

Финалната песен „So Far Away“ слага край на пътешествието „Mourning Season“ с комбинация от различни мелодии . В рамките на около четири минути (4:44, ако трябва да бъда точна), можем да чуем както мощно тремоло и блек метъл вокали, така и изчистено пеене в стила на Anathema и други по-скоро рок ориентирани имена, също и индъстриъл удари върху струнните. Интересна композиция, която не е съвсем по вкуса ми, но оставя в съзнанието отпечатъка на Nargathrond и е част от неговата идентичност.

След няколко прослушвания на албума ми е трудно  да повярвам, че за първи път чувам музиката на Nargathrond. Тя звучи като отминал спомен и ме връща обратно към края на 90-те години, когато си разменяхме касетки в парка и слушахме музика на уокмените си, коментирайки какво ново сме открили.

Всепоглъщаща меланхолия ехти от всяка от петте песни на творбата „Mourning Season“. Nargathrond разкрива по завладяващ начин студени и атмосферични звукови картини, от които ценителите на жанра няма как да не останат опиянени. Истинско ъндъграунд преживяване, което докосва тънките струни и умело играе с въображението, оставяйки своя отпечатък.

 

Оценка: 8/10

 

 

 

 

Любими парчета: „Mourning Season“, „Forest Loneliness“

Албумът ще бъде издаден на 12-ти януари 2024-та година, самостоятелно от Nargathrond.
Всички линкове на артиста можете да откриете на следния адрес: https://linktr.ee/NargathrondMusic

 

 

Можете да чуете сингъла „Forest Loneliness“ по-долу:

 

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.