THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Praznina : „Čovek koji nije“

Praznina : „Čovek koji nije“
BG1 от 2

Зароден в мрака на Ада (това е истинското име на града, от който произлиза), самостоятелният сръбски блек метъл проект Praznina несъмнено e явление в ъндърграунд сцената и е сред балканските представители, които се отличават със своята първичност и острота, със своите изкусни текстове и езотерично-нихилистични идеи, разгърнати чрез музиката.
Първата поява на проекта бе през 2022-ра година със записа „Podsvesno mrtav“, който предизвика огромен интерес в истинските ценители на жанра именно със специфичната огнена и нихилистична атмосфера, която напомня на блек метъл представители като Mgła, но и в същото време съдържа в себе си уникалния агресивен и особен почерк на Praznina, от който Балканите определено се нуждаят през последните години. Лично аз се гордея с този проект и още при първата ми среща с музиката му ме омая факта, че цялата работа върху онова,  което чувам,  е дело само на един човек. Многокомпонентни и изпълнени с много жар, мелодиите на Praznina носят в себе си истинска и неподправена емоция, като тя е предадена по майсторски начин, съчетвайки както класически подход в правенето на блек метъл със студения режещ тремоло пикинг и побесняли вокали , така и някои блек’н’рол мотиви и използване на втори слой китари с по-високи тонове. Накратко казано – Deimos знае много добре какво прави и как да го направи, и го прави безкомпромисно, с мощна автентична енергия.
Дебютният дългосвирещ албум на Praznina, „Čovek koji nije“, е безапелационно затвърждение на горните ми думи. Сливащи се една в друга вълни и отнасяща изчистена китарна мелодия посрещат слуха в първия ритуал на празнотата „Hodočašća“, като не след дълго към тях се присъединява поразителния мощен вокал на Deimos, заобиколен от атмосферни студени китари и плавни хипнотизиращи барабани. А посланието – повече от парещо. Призив към посвещаване в огъня, към откриване на истинската същност и желанията на сърцето, към разчупването на оковите и освобождаващата сила на истината, към завръщане към корените на познанието.

„Pokidaj povez,razbij okov,
prepusti se vatri i uzmi njen dar,
tvoj instink je mač, tvoja volja – čista,
kada svojom lepotom zablista.
Probudi se! Oči otvori!“
Što pulsira tajno u srcu tvom!

С всяко следващо парче, Praznina примамва все по-надълбоко към ожесточената си атмосфера, която обгръща изцяло съзнанието и послание след послание, сред мощните вълни от рифове, дори не усещаш как изпадаш в състояние, подобно на транс – точно както един истински ритуал повелява. Интензивната атмосфера, тежестта на думите и красиво изпълнените инструменти съпътстват албума в цялата му продължителност и покоряват сетивата и ума.
Интроспективен и философски, „Čovek koji nije“ е от албумите, които няма да срещнеш всеки ден в пространството, а е уникална творба, която носи трансформираща и чиста, първична енергия. Точно от онази, която най-добрите блек метъл записи притежават. Без превземки и излишни експерименти, с опустошително директни и агресивни атаки, албумът поема изцяло контрола в рамките на 44 минути, будейки в теб пламъка, от който може би дори не знаеш, че имаш нужда.
Посветен на изначалната празнота  и силата на познанието, на желанието за унищожение на всичко фалшиво и ненужно в човека („Glasnici poslednjeg svetskog poredka, iskopaćemo oko lažnog svedoka, isčupaćemo jezik licemera“), на езотеричната мощ, цикъла на живота и смъртта, измамната природа на света и материалното, и не само. Всичко това – представено чрез свиреп блек метъл звук и високо ниво на артистична откровеност, от която струи непрогледен мрак, обгърнат във всепоглъщащи  черни пламъци…

„On je svevideća spoznaja i slepi mrak,
njegov glas dimenzije ruši i izopačuje dan.“

 

 

 

Оценка: 10/10

 

 


Банда: Praznina
Албум: „Čovek koji nije“
Дата на издаване: 28-ми октомври, 2023
Лейбъл: Независимо издание

Линк за слушане и поръчка на албума: https://bit.ly/47Mu6xu  (дигитален формат), https://bit.ly/3uBSJi3 (физически носители и мърч).

 

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.