THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Cloven : „Chance Encounter of Flesh and Nail“

Cloven : „Chance Encounter of Flesh and Nail“
BG1 от 2

Когато авангардната мисъл,  мистерията и бруталният емоционалнен заряд  се прегърнат в музиката, се случва преживяване, което те кара да чувстваш, да мислиш надълбоко, да искаш да се потопиш отново и отново в атмосферата на конкретната творба, да мечтаеш с широко отворени очи…
Такъв е случаят с „Chance Encounter of Flesh and Nail“ – предстоящото дебютно заглавие на енигматичнaта канадска авангардна  блек метъл банда Cloven, за която не мога да разкрия почти нищо в момента, но чиято музика ни води към добре познати катарзисни атмосфери, от които кожата настръхва. Съчетвайки в себе си някои от най-ярките характеристики на групи като Emptiness, Amenra, Shining и съвсем не на последно място, Deathspell Omega, Cloven е странно създание с особен характер. Точно от онези, от които трудно можеш да откъснеш вниманието си  и те привличат като магнит.
Заглавието съдържа осем парчета с обща продължителност от около 40 минути, като всъщност това не е от особено значение, тъй като още с настъпването на първата песен от албума попадаш в зона на умопомрачително безвремие.
Отварящата “Astonishment of Heart” поставя началото на албума със спокойна пиано мелодия и появяващи се като призраци спорадични изкривени синтезаторни и китарни звуци във фона, като неусетно към тях се появяват притихнал глас и внезапни барабани, преминаващи  към провлачен инструментал и писъци. Инструментите се променят, надграждат и въвличат в много специфична преследваща атмосфера, като басът доминира и омагьосва със своята интензивност.
Точно оттук идва и асоциацията, която направих с Emptiness – има особено настъпателен и дори бих казала страстен (трип-хоп) мотив, който напомня за сходен на техния начин на писане на песни.
Авангардният  подход е запазен по време на целия албум, като във „Fiend“ – втората песен от албума,  мелодията се издига на още по-високо ниво, акомпанирана от тежките вокали на музиканта, които звучат обсебващо и атакуват цялото ти същество. Преследващата атмосфера набира пълна сила и скоро всичко стига до турбулентен момент, след който мракът е толкова красив и успокояващ, че ми напомня на притихнал гробищен парк насред мъглата.
Обложката от Unexpected Specter е красноречива за онова, което представлява „Chance Encounter of Flesh and Nail“ – лунен хипнотизиращ ритуал, който предизвиква халюцинации и отваря погледа навътре със своите изкривени рифове, пулсиращи барабани, покосяващо вокално изпълнение с огромен заряд и завладяващи плавни мелодии, които се разтварят в пространството.
Девиантен, но и екстремно вглъбяващ и очарователен, дебютът на Cloven представя неясни  измерения на авангардната страна на метъла, съшити с пробождаща енергия и въздействащи композиции. В случай, че търсите мрачна и чувствена  музика, с която да се гмурнете в дълбокото – не търсете повече.

 

 

Оценка: 9/10

 

 

 

Чуйте първата песен от албума,“Astonishment of Heart”:


Банда: Cloven
Лейбъл: Независимо издание
Дата на издаване: 15-ти март, 2024-та година
Линк за поръчка/запазване: https://distrokid.com/hyperfollow/cloven1/chance-encounter-of-flesh-and-nail

 

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.