THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

KYPRIAN’S CIRCLE : „Noitatulen vartija“

KYPRIAN’S CIRCLE : „Noitatulen vartija“
BG1 от 2

За KYPRIAN’S CIRCLE можем да си говорим с часове – това е едно от интересните и истински вълшебни имена във финландската блек метъл сцена, което никога няма да се уморя да слушам, проучвам и преоткривам. Името на проекта е замислено като символ на ритуалистичното и магията, като Kyprian сам признава, че винаги е бил запленен от вещерството, мистиката, мрака и нощните създания.
Творчеството му от самото начало е чиста експресия, която не спазва конкретни рамки и дава пълна свобода на артистичния ум. Самият музикант, подобно на Варг Викернес, отрича музиката му да спада към категорията „блек метъл“, като я описва като мрачен метъл, като „нещо мистично и зло, тъмно и студено, като нещо нечувано до момента“.
И само няколко минути от който и да е от издадените записи на KYPRIAN’S CIRCLE, са напълно достатъчни, за да усетиш за какво става въпрос – нещо автентично, древно, красиво, мелодично и пълнещо цялото ти същество с мистична енергия, сякаш току що излязла от скрита в гората крипта.
В „Noitatulen vartija“, последният запис на проекта от 1999-та година, участват басиста Sammy Roiha от Sound Ateljee studios, с когото Kyprian поддържа дългогодишно приятелство, като гостуват още Abyssin зад барабаните и Nazgul с вокали, редом с Toni Raehalme, който придава нови нюанси на музиката със своите клавири. През 2018-та година този EP запис беше преиздаден от лейбъла Werewolf Records, като при малко късмет, бихте могли да се сдобиете с него все още.
В рамките на около 19 минути, KYPRIAN’S CIRCLE ни обгръща със своя мистицизъм и ни води през класическа мелодична блек метъл творба, изпълнена с елементи от най-доброто – студени хипнотизиращи рифове, класически високи блек метъл вокали и ритуалистична, дори леко фолклорна атмосфера със среден темп, която те кара да се чувстваш като свидетел на езическо приношение.
„Пазителят на вещерският огън“, както се превежда заглавието, представлява слухова магия и както може би ви подсказва и обложката на записа , на път сте да преживеете не  по-малко от всепоглъщащ мрачен ритуал.
Започвайки с краткото интро „Ikiyön liekit“ с фоклорна замайваща мелодия и тук-там пробиващи си път удари на барабаните, албумът незабавно привлича в своята ефирна и далечна атмосфера, като в следващата песен „Kun puhui myrskyn henki“ потъването става съвсем неизбежно. Акустични мелодични китари се сблъскват плавно с традиционни умопомрачителни тежки блек метъл вокали, заобиколени скоро след това от студени рифове и красиво изсвирени барабани, акцентирани от реещи се в пространството клавири, създаващи уникална среднощна ефирна атмосфера. В края си парчето се забързва и изважда по-студена и класическа страна на проекта…само , за да се завърне отново към първоначалната хипнотизираща мелодия, финални изречени думи и клавири. Помня момента, в който чух парчето за първи път преди около 15 години на тази дата и мога съвсем категорично да кажа , че това е не по-малко запомнящо се парче от някои от класиките на Burzum. Просто е от онези скрити ъндърграунд съкровища, които достигат до ушите на едва една шепа специфични слушатели.
И макар и мотивът от тези начални парчета да продължава в целия албум и да пренася мелодичността нататък, то следващите три части от ритуала – „Noitatulen vartija“, „Helvetin pajassa on miekkamme taottu“ и „Kuolemasi minä olen“, са изцяло сурови, вокалите – изригващи и още по-емоционално заредени, като макар и с кратка продължителност, успяват да създадат първична и преследваща звукова картина.
Ако харесвате ранните записи на Burzum, Nargaroth и Noenum, то определено ще се влюбите в „Noitatulen vartija“ (и всички останали произведения на KYPRIAN’S CIRCLE).
Непрестанно подчертаващи се един друг инструменти, множество любопитни елементи за откриване във всяко едно от парчетата, злокобни и раздиращи пространството викове, ехтящи в съзнанието със  силни текстове – всичко това се случва в рамките на тези 19 минути блаженство, посветено на тъмните часове, истинската древна магия и борбата срещу религиозните догми . Класически и абсолютно автентичен финландски блек метъл!

„Ja loputtoman tuhon.
Ei auta rukous Jumalan pojan,
Käy tiimanne vähiin.
Miekan iskumme
Kristuksen karitsain valkoisiin kauloihin
Joutuivat kansat vapahtajan
Nyt vietäviksi mustan myrskyn

(Jää merkki ikuinen hakattuna kiveen, kun mursimme Kristuksen heikkouden kahleen)“

 

Oценка: 11/10 (вечна класика)

 

 

Чуйте „Noitatulen vartija“ по-долу:

 

(новата обложка от 2018-та)

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
5 месеца 🔥

Невероятно ревю.Направо обрисува музиката с думи.
Поздравления за което.Също и по този начин даваш шанс на младите да открият диамантите в музиката които са се появили преди няколко зими…
Тъй близки за нас…Но и тъй далечни за мнозина…

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.