THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

SYN : „Villfarelse“

SYN : „Villfarelse“
BG1 от 2

„Villfarelse“ („заблуда“ или „делюзия“) е дебютният дългосвирещ албум на новосъздадената норвежка блек метъл банда SYN, който излиза днес чрез лейбъла Terratur Possessions.
Изцяло потопен в традицията на 90-те години, дебютът е разпънат между старошколския звук на ранните Ulver и разтапящата атмосфера на Vemod, като добавя към тях специфична нотка агресия и мелодичност. Още в самото начало на записа става ясно, че това е качествен норвежки блек метъл, който ще остави следа в съзнанието на ценителите на жанра.
С първата песен от заглавието, „Daudatale“, зазвучават запомнящи се студени рифове, които понасят слуха към приглушени злокобни вокали, притаяващи се около  бързи барабани. Lo-fi атмосферата от вокалите, съчетана с по-изчистения инструментал е много приятна като преживяване и бързо повлича мисълта след себе си. Няколко вокални изпълнения дебнат в продължението на песента, като придават особен нюанс на всяка от частите ѝ – ще чуете както високи тежки вокали, така и ръмжащи обсесивни призиви, а в самия край на песента ще се насладите и на изчистени вокали, лъхащи на старите ленти от „Bergtatt – Et Eeventyr i 5 Capitler“.
С това парче SYN създават атмосфера, която те оставя да се рееш в пространството по старошколския начин – онзи, чрез който ти изникват картини на студени зимни гори и клади.
И веднага ми става ясно защо групата използва за обложка една от картините на Theodor Kittelsen , „The Ash Lad and the Dragon“ – просто няма по-добра символика за завръщане към средата на 90-те от произведенията на норвежкия художник, който прерасна в същински култ в средите през годините. Умен ход. Откакто се запознах с работата на художника винаги съм намирала тази конкретна картина за интересна и се чудя каква символика влага групата в нея и защо е избрала точно нея, но това ще разбера може би на по-късен етап във времето (признавам, любопитството ми крещи).
В продължението си, албумът неистово разгаря пламъка на отминалите дни, пренасяйки ни през силни и яростни блек метъл парчета, заредни емоционално и готови да разкъсат плътта със своя арсенал от режещ студ, меланхолия и искрен гняв. Вокалите в някои моменти са толкова завладяващи, че узурпират цялото слухово пространство и създават екстремно нагорещена обстановка, а в други граничат с ритуалистичното или се отдават на атмосферичните си нюанси със своите по-изчистени и ефирни призиви.
Разнообразието от вокални демонстрации, всички написани запомнящи се рифове, отличното изпълнение на отделните инструменти и специфичната продукция на албума го правят забележително заглавие в морето от нова музика, без съмнение.
С цели девет глави, приключението „Villfarelse“ изригва настървено в пространството и примамливо води към злокобни атмосфери, в които само смелите успяват да се задържат до края. Интензивни и директни, SYN не се колебаят да повлекат слушателя през своите среднощни съновидения и да пресъздадат студени звукови халюцинации чрез всеки риф и режещ вопъл. Сънят край огъня може да бъде колкото опасен, също толкова  омаен…Приближи се, пътнико.

 

 

Оценка: 10/10

 

 

Чуйте „Villfarelse“ по-долу:


Банда:  SYN
Албум: „Villfarelse“ 
Дата на издаване: 5-ти декември, 2023
Лейбъл: Terratur Possessions
Линк за поръчка: https://bit.ly/47GvoKJ

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.