THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Bloedmaan : „Castle Inside the Eclipse“

Bloedmaan : „Castle Inside the Eclipse“
BG1 от 2

Кървавочервената луна полека закрива умиращото слънце, спускайки се над опустелия замък с високи кули, пробиващи облаците. Потънала в мъгла и сгъстен мрак, тишината около крепостните му стени напрегнато се раздвижва, а пръстите на прокълнатия музикант, скрит в сенките, започват да свирят злокобни мелодии за пролята кръв, битки под лунна светлина и обсесивна меланхолия, ехтящи в студената нощ…

С подобна звукова картина навлизаме в „Castle Inside the Eclipse“ – дебютният албум на Bloedmaan, самостоятелен проект на Ronarg (познат също от Ars Veneficium & Antzaat). В рамките на около 29 минути, музикантът ни води сред седем глави, изтъкани от непрогледен мрак и меланхолични атмосфери, изпълнени с готическа сурова красота, вампирска изящност и старошколски блек метъл.

„The Night of Blood“ – първата песен в албума, изригва с яростни вокали, обезумяли барабани и атмосферични студени рифове, преследващи безкомпромисно слуха като зъл демон, жадуващ за кръв. Сурово и енергично парче, което освен традиционната блек метъл атмосфера, включва и старошколски завъртяни китарни сола и изчистени напеви към своя край, което придава още повече от онзи специфичен 90-тарски нюанс на записа.

След  това преминаваме през тоталната агресивна атака в „Cursed Charms of Death“,  пристигайки  с притаен дъх в третата песен от албума – „Haunted Melancholic Obsessions“. Не бих могла да дам по-подходящо название на въпросното парче. В нея изчистени замайващи вокали, напомнящи ми на скандинавски  студ (Katla.,ранните Ulver  и  Agalloch веднага изникват в съзнанието), се сблъскват с мощни емоционално заредени блек метъл викове, като инструменталът включва китарни композиции, които те хвърлят в дълбоките води на въображението и те пренасят в злокобна и примамлива атмосфера – от студени класически рифове и бързо тремоло, през атмосферни китари с реверберация към такива с по-силен дисторшън, вариращите и силни мелодии придават богат звук на песента.

Останалите две парчета от албума продължават среднощната динамична атмосфера, като всеки отделен звук се усеща като излязъл от дълбока прокълната крипта, напомнящ за древни проклятия и пътешествия сред стари руини под лунна светлина.

„Castle Inside the Eclipse“ е класическо и същевременно много свежо и запленяващо заглавие, което рисува мрачни звукови картини с лекотата на обсебен от Дявола художник. Неусетно преминаващ като лек полъх, албумът е изпълнен с най-хубавото от блек метъла – студени традиционни вледеняващи рифове и остри тежки вокали, които веднага се врязват в съзнанието и спускат мрака отгоре ти. Добавяйки в същото време своя  изразена  идентичност чрез оригинални и запомнящи се китарни сола, меланхолични изчистени напеви и интересно написани песни, които те карат да левитираш в пространството и да се пренесеш точно там, където Bloedmaan иска да бъдеш – под величието на кървавата луна, замаян от прокълнатите звуци…

 

Оцека: 10/10

 

За момента можете да чуете няколко сингъла от албума:


 

 


Банда: Bloedmaan
Албум: „Castle Inside the Eclipse“
Дата на издаване: 15-ти декември, 2023
Лейбъл: Immortal Frost Productions
Линк за поръчка: http://lnk.to/castleinsidetheeclipse

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.